SON DAKİKA
Hava Durumu

Ergen stresini yenmek mümkün  

Anne babaların sık sık yakındığı ergenlik stresinin aile içerisinde izlenecek doğru metotlarla azaltılabileceğini belirten Acıbadem Hastanes

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2018 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2018 19:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ergen stresini yenmek mümkün  
Anne babaların sık sık yakındığı ergenlik stresinin aile içerisinde izlenecek doğru metotlarla azaltılabileceğini belirten Acıbadem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müjgan Alikaşifoğlu, ebeveynlere uyarılarda bulundu.  

Canan GÜLEÇ

Ergenlik döneminde yaşanan stres doğru yöneltilemezse bireyde ileriye dönük kalıcı hasarlar oluşmasına yol açacağına dikkat çeken Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk ve Adolesan Sağlığı Merkezi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müjgan Alikaşifoğlu, ailelere uyarılarda bulundu. Alikaşifoğlu, “Aşırı ve yönetilemeyen stres hem fiziksel hem psikolojik sorunlara yol açarak kişinin sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra, yaşam kalitesini de ciddi ölçüde düşürüyor. Ergenler bu dönemde bedenlerinde oluşan hızlı değişime uyum sağlamak, ebeveynleri ile ilişkilerini yeniden şekillendirerek bağımsız bir birey olmak, akademik gereklilikleri yerine getirip kendileri için bir meslek seçmek, akranları ve diğer bireylerle etkileşime geçerek bulundukları sosyal ortamlara uygun sosyal rolleri edinmek, kısacası kendilerine özgü bir değerler sistemi oluşturarak ‘Ben kimim?’ sorusuna yanıt bulmak çabası içindedirler.” dedi.

BAŞARININ ANAHTARI STRESİ YENMEK

Stresle baş etme noktasında geliştirilecek uygun becerilerin gerek ergenlik gerekse yetişkinlik döneminde büyük yararlar sağlayacağını söyleyen Prof. Dr. Müjgan Alikaşifoğlu; şunları söyledi: “Ergenin stresle baş etme becerilerinin henüz tam olarak gelişmemiş olduğunu, etkin baş etme becerilerini geliştirebilmek için anne babasının deneyimlerine ve desteğine gereksinimi olduğunu unutmayın. Her çocuğun özerk olduğunu, bazı alanlarda başarılı olabileceğini kabul edin. Arkadaşları ile kıyaslamayın.”

Stresle baş edebilme davranışları

Sorun saptama ve çözme
Düzenli ve kaliteli uyku
Sağlıklı beslenme alışkanlığı
Hobiye teşvik edin
Sporla ilgilenmesini sağlayın
Ödevini onun yerine siz yapmayın
Onu dinleyin
Eski başarılarını hatırlatın
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.