SON DAKİKA
Hava Durumu

Alerjilere karşı dikkat

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2022 21:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2022 21:42

Alerji vücudumuzda bulunan antikorların, başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı savaş açmasıyla başlıyor. Özelikle yaz aylarında artan polen alerjileri başta olmak üzere hep ensemizde. Yolda gezerken, ağaçların yanından geçerken dikkatli olmak gerekli. Alerji her yaş gurubunda görülebilir. Alerjiler kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler gösterebilirler. 


Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doktor Akif İşlek, birçok insanın mücadele ettiği alerjinin, hayat kalitesini düşürmesinin yanında uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmamasıyla birlikte daha büyük problemlere neden olduğunu söyledi. Dr. İşlek, düzenli kontrol ve uygun ilaç tedavisi ile kontrol altında tutulan alerjilerin, dikkat edilmediği takdirde yetişkinlerde ameliyat gerektiren rahatsızlıklara, çocuklarda ise kalıcı akciğer hasarına yol açtığını dile getirdi.


Alerji semptomları ile karşılaşan kişilerde farklı alerji türlerinin görüldüğünü söyleyen Dr. İşlek, şöyle devam etti: “Alerjinin kendi içerisinde tanımları var. Alerjik; göğüs, çocuk ve kulak burun boğaz gibi bir çok bölümün birlikte çalışması gerektiren hastalık grubudur. Örneğin alerji, astım birlikte görülen bir hastalıktır. Genel olarak da hapşırıp göz yaşarması, göz kızarıklığı, gözde kaşıntı, burunda ve damakta kaşıntı, kulakta basınç, kaşıntı hissi akla geliyor. Genelde ilkbaharda çiçeklerle, polenlerle birlikte ortaya çıkan en bilindik, en sık gözüken alerji mevsimsel alerjidir. Fakat farklı alerjiler de var. Bunların bir kısmı yıl boyunca sürebiliyor. Fakat, mevsimsel alerjilerle aynı belirtileri gösterebiliyor. Bunun için alerjinin nedenlerinin çok iyi saptanması, doğur tanı konulması tedavi başarısını da yükseltiyor. Ev tozu, evcil hayvan tüyleri, bazı yiyecekler, bazı kokular, bazı parfümler alerjilere neden olabiliyor. Hastalarımızdan kendini gözden geçirerek karşılaştığında semptomları doktorlarına iletmelerini istiyoruz. Ardından ciltten ya da kandan bazı testlerimiz yapılıyor. Daha sonra alerjinin tipini tespit etmeye çalışıyoruz. Yaşam değişikliğiyle birlikte maruziyetten uzak durmak olduğunu vurgulayan Dr. İşlek “Uzak kalınamıyorsa da maske kullanımı öneriyoruz. Ev tozu olarak belirttiğimiz küçük mikroorganizmalar için havalandırma, nemli ev ortamı sağlanmasını ve halı, yastık, çarşaf gibi kumaş türevlerinin olabildiğince kaldırılması gerekiyor. Kaldırılamaması durumunda çok sık yıkanmalı. Bu hastalarda yaşam değişikliklerinin yanı sıra medikal tedavi de gerekiyor.” 


Alerjik belirtiler olduğunda mutlaka uzmana başvuralım. Bazen alerjiler ölüme ya da kalıcı hastalıklara da yol açabiliyor. Sağlıklı günler.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.