SON DAKİKA
Hava Durumu

Aman derim bahar alerjilerine dikkat edelim!

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2022 19:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2022 19:30

Sağlık son yıllarda en fazla tehdit altında olan alanlardan biri. İnsan sağlığını korumak için artık çok daha fazla dikkat etmek durumunda. Sadecek günlük yaşam koşulları değil son iki yılda gördüğümüz gibi yandemi süreçleri de artıkinsanları tehdit edilyor. 


Mesela mevsimsel rahatsızlıklar için ideal biraydayız (!) Özellikle bahar alerjileri  gibi grip gibi konularda da uzmanlara kulak vermekte fayda var. Burahatsızlıklar da en az diğerleri kadar insanlar üzerinde etkibırakıyor. Polen kaynaklı bahar alerjilerinde, solunum yollarında şikayetler oluşabildiği malumumuz, işte  Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emine Dibek Mısırlıoğlu bu konuda önemli bir tavsiyede bulunuyor;  “Polenlerden kaçınma, ilaç ve alerjene özgü aşı tedavileriyle bahar alerjilerinden korunmak mümkün.”


Türkiye’de her 3-4 kişiden birinde görülen bahar alerjilerinin en büyük nedeni , doğanın canlanmaya başladığı dönemde rüzgârın da etkisiyle atmosfere yayılan polenler. Burunda akıntı, tıkanıklık, kaşıntı, hapşırık, gözlerde kaşıntı, öksürük gibi şikayetlerle kendini gösteren bahar alerjisinin tanısı için muayene ve testlerin yapılması gerektiği vurgulanıyor. 


Prof. Dr. Dibek Mısırlıoğlu, bu konuda bireysel düzeyde alınabilecek önlem ve tedavi yöntemlerini de sıralıyor:  “Polenlerin olduğu saatlerde açık hava aktivitelerinden kaçının: Çevresel ve tetikleyici faktörlerin kontrol edilmesi alerjik hastalıkların tedavisinde önemli. Polenler özellikle sabah saatlerinde daha yoğunken yağmur yağdıktan sonra ve akşam saatlerinde polen yoğunluğu  azalır. Polenlerin yoğun olduğu saatlerde pencerelerin kapalı tutulması, dış ortamda bulunulmaması ve açık hava aktivitelerinden kaçınılması gerekli. Ayrıca polen döneminde, dış ortamda çamaşır kurutulmaması, eve gelindiğinde kıyafetlerin değiştirilmesi ve duş alınarak polenlerin uzaklaştırılması yine alınacak önlemler arasında sayılabilir.”


Diğern önemliuyarılar ise güneş gözlüğü ve mazke kullanımına dikkat edilmesi, olası olumsuzluklarda alerji uzmanına başvurulması, ilaçların düzenli kullanımı.
Bahar dikkat edilmesi gereken aylar. Dikkat edilmesigereken zamanlar…


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.