Bursa'da atık sular ileri teknoloji ile arıtılıyor

 Marmara Denizi’ndeki deniz salyası (Müsilaj) istilasının ardından bir kez daha gözler kirleticilere çevrilirken, Bursa’da atık sular ileri biyolojik arıtma tesislerinden çıkarak denize bırakılıyor.  

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://sehirmedya.com/

BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, yaptığı açıklamada, "Arıtma tesislerinden verdiğimiz sular,  sulama suyu kalitesinde olup kesinlikle canlıların yaşamasına engel olacak veya müsilaj oluşmasına yol açacak atıklar değildir. Tesislerimizi 24 saat izlemekteyiz. TÜBİTAK, 3 ayda bir çıkış noktalarındaki suyu almakta ve incelemektedir" dedi. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürü Güngör Gülenç, son dönemlerde müsilaj (deniz salyası) sorununun yaşandığı Marmara Denizi kıyısındaki kentlerden Bursa'da atık suların ileri biyolojik arıtma tesislerinde arıtıldığını bildirdi.

YÖNETMELİK KRİTERLERİNİN DE ÜSTÜNDE BUSKİ Genel Müdürü Gülenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2018'in ortalarında hizmete alınan Gemlik, Mudanya, Küçükkumla ve Kurşunlu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerinde atık suların ilgili yönetmelik kriterlerine uygun şekilde işlenmesinin yanı sıra ek olarak ultraviyole sistemiyle dezenfekte edilerek deşarj edildiğini söyledi.

SULAMA SUYU KALİTESİNDE Gülenç, dezenfeksiyon işleminin önemine değinerek "Verdiğimiz bu sular, sulama suyu kalitesinde olup kesinlikle canlıların yaşamasına engel olacak veya müsilaj oluşmasına yol açacak atıklar değildir. Tesislerimizi 24 saat izlemekteyiz. TÜBİTAK, 3 ayda bir çıkış noktalarındaki suyu almakta ve incelemektedir. Yapılan bu arıtma tesislerinin ne kadar yararlı olduğunu görmekteyiz. İlk gün ve bugün arasında baktığımız zaman arıtma tesislerimizden çıkan suyun 2 kat iyileştiğini biz raporlarımızda görmekteyiz." diye konuştu.

SÜREKLİ KONTROL EDİLİYOR! TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü ile BUSKİ Genel Müdürlüğü arasında imzalanan sözleşme ile toplamda 33 noktada 3 aylık periyotlarda izleme numuneleri alınarak arıtılan sularla ilgili analizler yapıldığını anlatan Gülenç, yaklaşık 350 bin kişilik bir nüfusa hizmet verebilen 4 tesisteki arıtmalarda Avrupa Birliği standartlarında çıkış suyu sağlandığını dile getirdi. Gülenç, atık suların Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğine de uygun şekilde işlendiğini, bu kriterlere ek tedbirler de alındığını kaydetti.

BURSA'NIN MARMARA DENİZİ KIYISINDAKİ ARITMA TESİSLERİ VE KAPASİTELERİ ŞÖYLE:

Atık su arıtma tesisi  Nüfus kapasitesi  Günlük arıtma kapasitesi Mudanya  138.000 21.850 Gemlik    135.000 18.850 Küçükkumla    40.000 5.350 Kurşunlu    30.000 4.725