İşgücü piyasasında iyileşme dikkat çekiyor

Günümüz ekonomik dinamikleri içerisinde işgücü piyasası, önemli bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçiyor. Son dönemde yapılan araştırmalar, işsizlik oranlarında belirgin bir düşüşe işaret ederken, istihdam olanaklarının giderek genişlediğini ortaya koyuyor. Özellikle pandemi sonrası toparlanma sürecinde, birçok sektörde yeni iş fırsatlarının doğduğu gözlemleniyor.  

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2026 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2026 17:28

Ekonomi alanında faaliyet gösteren bir araştırma kuruluşunun, 2023 yılının ilk çeyreğine ait yayınladığı rapor, işgücü piyasasındaki olumlu gelişmeleri somut verilerle destekliyor. Rapora göre, işsizlik oranı geçen yıla göre %1,8 oranında azalarak son beş yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüşte özellikle teknoloji, sağlık ve lojistik sektörlerindeki büyüme dikkat çekiyor.

Araştırmanın öne çıkan bir diğer bulgusu ise genç nüfustaki işsizlik oranlarında yaşanan kayda değer düşüş. Geçtiğimiz yıl %20 seviyelerinde seyreden genç işsizliği, çeşitli mesleki eğitim programlarının ve girişimcilik desteklerinin etkisiyle %15 seviyesine kadar gerilemiş durumda. Bunun yanında kadın istihdamı da bu dönemde artış gösterdi ve %35 seviyesine ulaştı.

Uzmanlar, iş piyasasındaki bu toparlanmanın temel nedenlerinden birinin şirketlerin dijital dönüşüme hızla adapte olması olduğunu belirtiyor. Pandemi süreciyle birlikte uzaktan çalışma modellerinin yaygınlaşması, uluslararası iş birliklerinin artmasına ve küresel iş gücü pazarına erişimin kolaylaşmasına kapı araladı. Aynı zamanda kamu sektörünün de ekonomik teşvik paketleri sunarak hem işletmeleri hem de çalışanları desteklemeye devam ettiği görülüyor.

Ancak bu iyileşme sürecini sürdürülebilir kılmak adına bazı noktalara dikkat çekmek gerekiyor. Uzmanlar, nitelikli eleman eksikliğinin hala birçok sektör için önemli bir sorun teşkil ettiğini vurguluyor. Bu eksikliği gidermek için mesleki eğitim programlarına daha fazla yatırım yapılması gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca sendikal faaliyetlerin güçlendirilmesi ve çalışan haklarının korunması konusunda da daha fazla adım atılması gerektiği belirtiliyor.

(Fatma Hatun Altıkardeş)