Kervansaray faciasında akıl almaz ihmaller zinciri

Uludağ Kervansaray Otel’de çıkan ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği yangın faciasının ardından TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından açıklanan rapor, korkunç ihmaller zincirini ortaya koydu. Otel’in 23 yılda ilave hiçbir önlem almadığına raporda yer verilirken, otel sahiplerinin elini kolunu sallayarak dışarda olması ise kim koruyor bunları sorularını bir kez daha akıllara getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2025 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2025 12:18

27 Mart 2025’te Uludağ’da 3 kişinin hayatını kaybettiği Kervansaray Otel yangınına ilişkin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu, yapılan çalışma sonucu hazırlanan inceleme raporunu yayımladı. NTV’de yer alan habere göre raporda, hem geçmiş hem de güncel yangın yönetmeliklerine göre yıllardır alınması gereken önlemlerin alınmadığı ve ciddi ihmallerin tespit edildiği vurgulandı. Raporda, 1986 yılında ruhsatlandırılan otelin "mevcut bina" sayılması nedeniyle yeni yangın yönetmeliklerine uyum sağlamadığı belirtildi. Buna rağmen, aradan geçen 23 yıla karşın ilave güvenlik önlemlerinin alınmadığı belirtildi. Raporda dikkat çeken bulgular arasında; cephe kaplamalarının yanıcı malzemeden yapılmış olması, iç kaplamalarda ahşap lambri kullanılması, sprinkler sisteminin bulunmaması, yangın dolaplarının sadece 2 adet olması ve su deposunun boş çıkması, ana merdiven boşluğunun baca gibi çalışarak dumanla dolması, acil çıkış yönlendirmelerinin yetersiz kalması yer aldı. Ayrıca, otelde bulunan dedektörlerin yanlış konumlandırıldığı, odalarda uyandırıcı siren bulunmadığı ve duman tahliye sistemlerinin çalışmadığı tespit edildi. Raporda ayrıca, bu eksikliklerin yangının hızla büyümesine ve can kayıplarına neden olduğu vurgulandı. TMMOB, tarafsız ve sıkı denetimlerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Yangın güvenliği teknik çözümlerle sınırlı değildir; çalışanların eğitimi ve mevzuatın etkin uygulanması hayati öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından yayımlanan inceleme raporunda şu önemli eksikliklere de yer verildi:

''Yangın anında hayati önem taşıyan kaçış yollarının ve merdivenlerin, yönetmelik şartlarını karşılamadığı, kaçış merdivenlerinde havalandırma ve basınçlandırma sistemi bulunmadığı, ana merdiven kovasının korunumsuz şekilde tüm bina boyunca devam ederek baca etkisi oluşturmuş. Benzer durumda olan tesisat şaftlarının da katlar arasında duman geçirmez olmadığı ve kapaklarının yanıcı lambri kaplama olduğu görüldüğü ve her iki durumun da dumanın hızla yayılmasına neden olduğu tespit edildi. Mutfaklarda ve söndürme sistemlerinde de büyük eksikler bulunan otelde; sprinkler sisteminin yatak sayısı 200’ü geçen yüksek binalarda zorunlu olmasına rağmen otelde tam korumaya sağlamak üzere tesis edilmediği gözlendiği belirtildi.''

DİĞER OTELİ DE YANGINDA SABIKALI

Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Gündoğdu isimli turizmci olan, Kervansaray Uludağ By Jura Hotels'i de bünyesinde barındıran Jura Hotels ve ecc tur isimli seyahat acentası çatısı altında Jura Hotels Afyon Termal, Kervansaray Uludağ By Jura Hotels, Jura Hotels Mavi Sürmeli Adana, Jura Hotels Ilgaz Mountain Resort Hotel, Jura Hotels Altınoluk Thermal, Jura Hotels Ada Beach Kuşadası isimli tesisler bulunuyor.

ECC Tur bünyesinde bulunan Jura Hotels çatısı altındaki Afyonkarahisar-İzmir kara yolunda faaliyette olan Jura Hotels Afyon Termal isimli tesisin çatısında geçtiğimiz yıl Haziran ayında çıkan büyük yangında 6 kişi ağır şekilde yaralanmıştı.

İŞLETME SAHİBİ VE ÇALIŞANLAR TUTUKLANMIŞTI

Uludağ’daki yangın faciasının ardından açılan soruşturmada işletme sahibi Cevdet Kadir A, işletme müdürü Tekin D, kayak odası çalışanları Mert Kaan Ç. ve Eren T. tutuklanmış, otelin mülk sahibi Zeynep Tümer ve kayak odası çalışanı Tekin K'nin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Yine Jura Hotels sahipleriyle ilgili bir tutuklama işlemi uygulanmadı. Gelinen noktada otel sahipleri ve işletmeci grubun yöneticilerini kim koruyor soruları bir kez daha gündeme geldi.

(Alpaslan Yıldız)