Toplumun Yüzde 70’i Yapay Zekâ Teknolojilerine Olumlu Bakıyor

Günümüzde yapay zekâ teknolojileri, yaşamın birçok alanında etkisini her geçen gün artırıyor. Bu doğrultuda yapılan yeni bir araştırma, toplumun büyük bir çoğunluğunun bu teknolojilere olumlu baktığını ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre, bireylerin %70’i yapay zekâyı desteklediğini ve bu teknolojilerin gelecekte yaşam kalitesini yükselteceğine inandığını belirtiyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2026 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2026 16:28

Araştırma, çeşitli yaş gruplarından ve sosyoekonomik kesimlerden bireylerin katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcıların çoğu, yapay zekânın sağlık, eğitim ve enerji gibi temel sektörlerdeki potansiyel faydalarını vurguladı. Özellikle sağlık alanında, yapay zekânın teşhis süreçlerini hızlandırması ve tedavi yöntemlerini optimize etmesi, olumlu bir algının oluşmasında önemli bir etken olarak öne çıkıyor.

Bunun yanında, eğitimde yapay zekâ tabanlı çözümlerin kişiselleştirilmiş öğrenme imkanları sunması ve öğrencilere daha verimli bir öğrenme deneyimi sağlaması da dikkat çeken diğer noktalar arasında yer aldı. Çoğu katılımcı, bu dönüşümün hem bireyler hem de toplum için uzun vadeli faydalar sağlayacağı görüşünde birleşti.

Olumlu bakış açısına karşın, araştırma bulguları bazı endişelere de işaret ediyor. Katılımcıların yaklaşık %30’u, özellikle yapay zekânın etik kullanımına dair kaygılarını dile getirdi. Veri gizliliği ve iş gücü piyasasının yapay zekâ nedeniyle değişime uğraması, bu endişelerin başında geliyor. Bu kaygılar, teknolojinin doğru bir şekilde regüle edilmesi ve toplumun bu sürece dahil edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Uzmanlar, bu tür bulguların hem yapay zekâ teknolojilerini geliştiren şirketler hem de politika yapıcılar için önemli ipuçları sunduğunu belirtiyor. Toplumun güvenini ve desteğini kazanmak adına şeffaflık, etik kurallar ve doğru bilgilendirme stratejilerinin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Yapay zekâ teknolojilerinin olumlu yanlarının vurgulandığı kadar, muhtemel risklerin de yönetilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. (Ayşe Yıldırım)