Yerel Basın Dijitalleşiyor: 2025’te 300 Yeni İnternet Gazetesi Kuruldu

Dijital dönüşüm sürecinin hız kazanmasıyla birlikte yerel basın, geleneksel yöntemlerden uzaklaşarak teknolojiye ayak uyduruyor. 2025 yılı itibarıyla Türkiye genelinde 300 yeni internet gazetesi kurulmuş olması, sektörün ne denli büyük bir değişim içerisinde olduğunu gösteriyor.  

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2025 16:51
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2025 16:51

Türkiye Medya Gelişim Araştırma Merkezi'nin verilerine göre, geçen yıllara kıyasla yerel basındaki dijitalleşme oranı yüzde 45 artış gösterdi. Bu rakamlar, sadece ulusal yayın organlarını değil, aynı zamanda yerel gazete ve haber platformlarını da kapsamına alıyor. Özellikle küçük ölçekli medya kuruluşlarının dijital platformlara geçiş yapması, erişim olanaklarının genişlemesine ve okuyuculara daha hızlı bilgi aktarılmasına olanak tanıyor.

Araştırma bulgularına göre, yerel internet gazetelerinin en yoğun faaliyet gösterdiği iller arasında İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirler başı çekerken; Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde de bu alandaki faaliyetlerin arttığı gözlemlendi. Örneğin, Rize’de yaşam ve doğa üzerine odaklanan birkaç yeni dijital haber platformunun 2025 yılı itibariyle aktif şekilde hizmete girdiği belirtiliyor. Benzer şekilde Van’da kurulan kültür ağırlıklı internet gazetelerinin arasında kullanıcı trafiğini giderek artırdığı tespit edildi.

Yeni kurulan bu dijital gazetelerin bir kısmı yalnızca yerel haberlere odaklanırken, bir kısmı da ulusal ve hatta küresel çapta içerik üreterek hedef kitlesini çeşitlendirmeyi başardı. Uzmanlar bunun, bölgesel haber kuruluşlarının sınırlarını aşarak marka bilinirliklerini artırmada önemli bir adım olduğunu söylüyor. Ayrıca, mobil uygulama geliştiren bazı platformların kullanıcılarına ücretsiz bildirim hizmeti sunmaya başladığı ve bu sayede okur bağlılığını güçlendirdiği de ifade ediliyor.

Ancak her sektör dönüşümünde olduğu gibi dijitalleşme süreci beraberinde bazı zorlukları da getirdi. Altyapı maliyetleri, düzenli içerik üretimi için eğitimli insan kaynağı temini ve reklam gelirlerinin sınırlı olması gibi sorunlar, yeni kurulan gazetelerin önündeki başlıca engeller arasında yer alıyor. Bununla birlikte, devlet desteklerinin artırılması ve girişimcilik programlarının sektördeki etkisinin derinleşmesiyle bu zorlukların hafifletilebileceği öngörülüyor.

(Özkan Güngörmez)