SON DAKİKA
Hava Durumu

Artık güzellik otoritesi sosyal medya

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2022 22:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2022 22:20

Her coğrafyada farklı bir estetik anlayışı vardır, Afrika’da bir kabile ile Güney Amerika’daki bir kasabada güzellik algısı farklıdır, en azından eskiden öyle idi. Her kültürün kendine özgü güzellik algısı vardı. Şimdilerde ise internetin dünyayı büyük bir köy haline getirmesinin bir dezavantajı olarak insanlar dış görünüşlerini sosyal medya dayatmalarına göre değiştirmeye çalışıyor. Bu nedenle de giderek “pratik estetik operasyon uygulaması” ya da “estetik ameliyat olma yaşındaki düşüş” hakkında haberler araştırmalar sosyal medya paylaşımları artıyor. Bu artışa dair incelemede bulunan sosyolog Prof. Dr. Barış Erdoğan; sosyal geçmiş, meslek ve yaş fark etmeksizin dünyanın dört bir yanında insanların daha genç ve daha güzel görünmek için geçmişte hiç olmadığı kadar daha fazla çaba harcadıklarını vurgularken bu kolektif estetik çılgınlığın artık bir toplum sağlığı sorunu haline geldiğine dikkat çekiyor.


Estetik bağımlılığı ve sosyolojik etkilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Erdoğan, şu bilgileri aktardı: “Zamanlarını ve ekonomik kaynaklarını bu yolda feda ediyorlar. Küresel kozmetik cerrahi pazarına geçen yıl yaklaşık 45 milyar dolar para harcanmış. 2010 yılında dünya genelinde estetik cerrahlar tarafından gerçekleştirilen prosedür sayısı 14 milyon iken geçtiğimiz yıl bu rakam 24 milyona yükselmiş. Lazer ve peeling gibi tedavi edici yanı olmayan tıbbi prosedürler norm haline geldi. Bu açıdan baktığımızda insanların güzellik arayışı giderek büyüyen bir toplumsal bir mesele ve estetik bir tıp disiplini olduğu kadar sosyal bir olgu halini aldı. Etnik olarak belirsiz, pürüzsüz bir cildin ve dolgun elmacık kemiklerinin olduğu, kusursuz, sanki bir algoritma tarafından üretilmiş bir yüz oluşturuluyor. Elbette ki bu yüze doğal olarak sahip olmak özellikle belli bir yaşın üstünde gerçek hayatta pek mümkün değil. Bu nedenle 2010 yılında Altın Küre töreninde sunucu Ricky Gervais ‘Bugün burada toplanan tüm harika yüzlere bakmak bana bu yıl plastik cerrahlar tarafından yapılan harika işleri hatırlatıyor.’ diyerek bu ironik durumla dalga geçmişti.” 


 Güzellik sadece modern zamanların baskısı değil elbette: “Tarih boyunca çeşitli kültürlerde özellikle kadınlar üzerinde büyük bir güzel olma baskısı zaten vardı. Çin'de kadınların ayaklarının büyümesi engellenir, kimi Afrika kabilelerinde kadınların boyunları uzun olsun diye boyunlarına halkalar geçirilir, Avrupa’da kadınlar korseli bellere mahkûm edilirdi. Ancak tarihin hiçbir zamanında güzellik ideali günümüzdeki gibi evrensel ve adeta baskıcı, zorba bir şekle dönüşmedi. Zira metne dayalı bir kültürden görsel bir kültüre geçtikçe, bedenlerimiz üzerinde daha fazla düşünmeye başladık. Görsellik fikrin yerine geçti.” 


Fikirlerin, fiziksel estetik güzellikten daha değerli olduğu gerçek dünyayı unutmamalı ve gelecek kuşaklara da bu bilinci kazandırmalıyız. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.