SON DAKİKA
Hava Durumu

Aslolan Hakkın Helal Edilmesi Olmalı

Yazının Giriş Tarihi: 12.10.2022 21:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.10.2022 21:20


(*) 
Aslolan hakkın helal edilmesi olmalıdır.
Aslolan helalleşmek olmalıdır.
Helalleşmek mahkemede dava kazanmaktan daha üstün olmalıdır. Çünkü her yasal hak helal değildir ve olamaz.

Suriçi ile Kobani’nin arasına çizgi çekmek 1. Dünya Savaşı galiplerinin yasal hakkıdır belki. Ama helal değildir.

Keza iflas eden kardeşinizin haraç meraç satışa çıkarılan evini satın almanız yasal hakkınız olabilir ama helal değildir.

İmar ruhsatı olan bir müteahhit şehrin ufkuna tecavüz ederken yasal olarak suçsuzdur ama yaptığı iş helal değildir.

Yeni ve çok daha ucuz bir enerji türünün pazara girmesini önlemek üzere üretim haklarını satın alan ve sümen altı eden bir petrol şirketi yasal olarak suçsuzdur. Ama yaptığı iş helal değildir.

Keza raf ömrünü uzatmak için ekmeğin içine kanserojen madde koyan fırıncı yaptığı formülü ambalajın üzerine koyduğu için yasaldır, dolayısıyla suçsuzdur ama yaptığı iş helal değildir.

Ve son olarak bir kalem darbesiyle atar ergenleri, lümpen ergenleri sokağa döken yazar; alevler afakı sardığında suç mahalinde değilse, olayları evinden seyrettiğini ispat edebiliyorsa yasal olarak suçsuzdur. Ama helal değildir yaptığı.


*Yukarıdaki kıymetli satırlar Alev Alatlı hocanın, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninde yaptığı konuşmadır.

Alev Hoca ne yazsa okudum ve ne yazsa okurum, hatta son kitabını okurken sanki kendisi okuyor gibi sesini duydum hemen her sayfada, yani benim için çok kıymetli bir insan.

Yukarıdaki konuşma eşliğinde Bursa’da yapılanları değerlendirelim mi?

Adı 7’den 70’e tüm Bursalılarca bilinen Hortumcunun bizden çaldığı paralarla hala sefa sürmesi yasal olarak suç olmayabilir ama helal değildir.

Gürsu ve Kestel halkının havasını, suyunu zehirleyerek milyon dolarlar kazanmak yasal olarak suç olmayabilir ama helal değildir.

Ak Partide türlü görevler almışken imar ve rant uğruna Nilüfer ilçesinde CHP’li yetkililerle ortak işler çevirmek, kooperatifleri şahsi çıkarları için kullanmak yasal olarak suç olmayabilir ama helal değildir.

Ak Parti üyesiyken, CHP’li Büyükşehir Belediye Başkan adayıyla yerel seçim süreci yürütmek, seçim sonrası aldığı yenilgiyle medyadan kiralık kalemlerle iftiralarla saldırmak yasal olarak haktır ama helal değildir.

Bursa rant lobisinin seçim intikamı almak uğruna, arkadan dolanarak Bursaspor seçimlerini alması, beceremeyince kulübü batırması, kendi çıkarlarını korumak için kağıt üzerinde üç kuruşa satılan topçuların bonservis bedellerini şahsi çek adı altında almak yasal olarak suç olmayabilir ama helal değildir.

Sanayici, orta ölçekli firmalar küresel krizde yaşayabilmek için kredi ararken devlet bankasından kredi vermek için Kültür Park’ta Özgen Çay bahçesinde randevu vermek yasal olarak suç olmayabilir ama helal değildir.

Üniversite mezunu kızını devlette işe başlatmak isteyen babaya “Şu vakfa 75.000 TL bağışta bulunacaksın” demek yasal olarak suç olmayabilir ama helal değildir. 

Binlerce dairen varken tarım arazisine villa yapmak, imar affından sonra yapıp önce yapmışım diye ruhsat almak, yeni bir af çıkar umuduyla yıkılmamasını sağlamak, davasını şahsi menfaatleri için satmak yasal olarak suç olmayabilir ama helal değildir.

Dar gelirli vatandaşa konut yapmak amacıyla kurulan kooperatifleri Bursa rant lobisinin şahsi menfaatleri için yağmalamak yüzlerce binlerce daire sahibi olmak yasal olarak suç olmayabilir ama helal değildir.

Bu kooperatifle ilgili bir sürü bilgi belge ortaya dökülmüşken dava açmamak yasal olabilir ama helal değildir.

Bu bilgi belgeler ortadayken iddiaların ortasında CHP Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı yer alıyorken kazıdıkça Ak Partili eski bakanın ismi çıkabilir çekincesiyle ses çıkarmamak yasal olabilir ama helal değildir. 

Yazıyı Alev Alatlı hocanın konuşmasının son bölümüyle bitirelim

21. yy.’ın en yaman projesi helal olanı yasal olanla örtüştürmek olsa gerekir. Kadim değerlerle rabıtası zedelenen özgürlüklerin şerden yana bükülmesini önlemenin yollarını bulmak zorundayız.

Yasaların tanıdığı haklardan insanlık veya Allah adına feragat etmenin garipsenmediği bir yeni düzen getirmek zorundayız.

Tarihin bize öğrettiği bir şey var.
İster en mükemmel yönetim sistemini ister ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmiş olsun. Bir medeniyetin sevgi ve nefis terbiyesi dumura uğramış, manevi enerjisi tükenmişse; o medeniyeti ne Birleşmiş Milletler Tüzüğü ne Helsinki Beyannamesi ne AİHM Mevzuatı ne de en üstün silahlar kurtarabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.