SON DAKİKA
Hava Durumu

AVM Nilüfer En Gelişmiş 8. İlçe

Yazının Giriş Tarihi: 20.04.2022 20:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.04.2022 20:35

Günde 80 dakika metro ile yolculuk yapıyorum, keyifli oluyor kitap okuyorum, yazın serin, kışın sıcak ve sıkışık trafikten uzak rahat bir yolculuk oluyor.
Hatırlıyorum metro tartışmaları yapıldığında solculuktan kaynaklı karşı çıkmıştık, bildiriler bastırıp şehrin her yanında dağıtmıştık.
Ve şimdi özür diliyorum, düşünüyorum da metro olmasaydı ne yapardık üniversiteden Kestel’e nasıl ve ne kadar zamanda ulaşırdık? Meğer ne kadar bağnaz ne kadar gerici bir eylemmiş…


Geçen gün metroda Suriyeli bir aile ile komşu koltuklarda yolculuk yaptık, 3-4 yaşlarında güzeller güzeli Elif adlı bir de kızları vardı.


Metroda bir durağı geçip yeni bir durağa yaklaştığınızda “Bir sonraki istasyon …” diye anons yapılıyor, işte tam “Bir sonraki istasyon 152 Evler” anonsu yapıldığında küçük Elif şaşkın bir bakışla babasına dönerek “Baba ne kadar pahalı evler” deyince duyanlar hep beraber güldük ve Elif’i sevdik o ise bize sevimli ama anlamaz bir şekilde baktı.


Ne kadar pahalı” lafını duyan yan koltuktaki amca “Ateş pahası her şey, sattılar her şeyi sattılar, üretim yok” diye tüm vagonun duymasını ister şekilde bağırınca amcaya acınası bir bakış attık.
152 Evlerden”, “Üretim yok, her şey ateş pahası”na nasıl bağlandık? Yanlış anlamayla, sözün başını sonunu dinlemeden konuşmayla, bilmeden sadece slogan atmayla elbette.


Efendim geçen gün Sanayi Bakanlığı Türkiye’nin gelişmiş 10 ilçesini açıkladı.
Bu açıklama üzerine muhalif fonlama medya havalara uçtu. “Listenin neredeyse tamamı CHP’li belediyeler, işte CHP belediyeciliği” gibi neler yazdılar neler.
Soros’un BirGün gazetesinden, Evrensel gazetesine, sahibi kaçak Sözcü’den, okyanus ötesi Cumhuriyetine, T24, GazeteDuvar… say sayabilirsen, nasıl bir zafer nidaları atıldı.


Bunlar ya açıklamanın başlığını okuyarak yani yanlış anlayarak bu nidaları attılar, ya da okuyup algı oluşturmak için bu yönteme başvurdular.

Halbuki bakanlığın yaptığı açıklamada belediyelerle ilgili tek bir kriter tek bir satır yok ama algıya bakarsan “yaşasın işte bizim belediyeler”.


Bakanlık İlçelerin Sosyoekonomik gelişmişliklerini; üniversite mezunu oranı, kişi başına hekim sayısı, POS cihazı sayısı, ilkokul ve üzeri mezunu kadın oranı, imalat sanayi payı, ortalama LGS puanı, gayrimenkul birim satış fiyatı, pasaport sahipliği gibi verilerle ölçülüyor.


Peki bu kriterlerde belediye nerede? Hiçbir yerde, yani belediyenin başarısından filan söz edilen bir veri değil bu.
Bakanlığın açıklama metninde “Bu ilçelerde, Türkiye’deki tüm banka şubelerinin yüzde 49’u bulunuyor. Kartlı ödeme tutarının yüzde 56’sı da bu ilçelerde” şimdi bu veriye bakarak CHP’li belediyelerin bu işten nemalanmayı çalışması nasıl açıklanabilir tek kelime algı ve kurnazlıkla.


Bakanlığın bu kriterlerine göre şehrimizin Nilüfer ilçesi 8. sırada yer aldı.
Bu sonucu kendisinden dolayı sanan veya böyle yutturmayı amaçlayan Nilüfer belediyesi sosyal medya hesabından da hemen övünç metni paylaştı hiç utanmadan ne dedi sosyal medya iletisinde Nilüfer Belediyesi. 


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nün İlçelerin Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması'nda 973 ilçe arasında 8. sırada yer almışız. Şaşırdık mı? Hayır. Teşekkürler Nilüfer” 


Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem bu iletiyi nazar boncuğuyla paylaştı, sanki üniversite sınavında 8. olmuş gibi kendisine paye vererek paylaştı.
Yani sen kalk mimarlığı bitir o kadar sene oku, belediye başkanı ol ama bakanlığın açıklamasını okumaktan ya da okuduğunu anlamaktan bu kadar uzak ol, eğitim sistemimiz kesinlikle bu ezberci anlayışı terk etmeli.


Okumamak ya da okuduğunu anlamamak konusunda Belediye Başkanı Turgay Erdem eksik olabilir ama mesleği okumak yazmak olan yerel medyamızın “köşe” yazarlarına ne demeli?


Şimdi bu Nilüfer belediyesinin en çok reklam verdiği, patronlarının imar isteklerini hiç kırmadığı en müteahhit en beton medyasının köşe yazarı bu konuda neler uydurdu neler…


Bakanlığın bu listesine bakarak müzmin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak kalacak olan Mustafa Bozbey ve onun eski ortağı Nilüfer belediye başkanı Turgay Erdem’i tebrik etmemizi teklif etti yazısının sonunda.

Niye diye sorarsanız;
Bence, o kadar yeşil alanı yok ederek imara açan, açılan imarlara AVM dikerek AVMNilüfer adlı bir ilçe oluşturdukları, dolayısıyla bakanlığın kriteri olan pos sayısını yakalamak için yaptıkları gayretten olabilir mi?
Banka sayıları bu listeye girmede önemli bir kriter, Mustafa Bozbey ve Turgay Erdem henüz banka kuramasalar da eski AKP’li siyasetçilere verdikleri imarlarla bankaların o imar alanlarına gelmesini sağladıkları için olabilir mi?
Bakanlığın POS sayısı, banka şubesi sayısı, LGS sonuçları, mezuniyet durumu, konut fiyatları gibi kriterlerinden Nilüfer belediye başkanlarını tebrik etmeye nasıl geldik? Metrodan anlattığımız olay nereden nereye geldiyse öyle geldi.  
Okumamakla, metinlerin sadece başlığını okumakla, yanlış anlamayla, sözün başını sonunu dinlemeden konuşmayla, bilmeden sadece slogan atmayla. 
Velhasıl Bursa’da muhalefet ve muhalefetten fonlanan medya yalandan, algıdan, slogandan ibaret.
Selam ve saygıyla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.