SON DAKİKA
Hava Durumu

Bebek monitörleri ne kadar güvenli

Yazının Giriş Tarihi: 27.11.2022 20:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.11.2022 20:16

Teknolojinin sağladığı kolaylıklardan hayatın her alanında faydalanmaya çalışıyoruz; alışverişten fatura ödemeye, uzaklarda yaşayan yakınlarımızla görüşmekten çocuklarımızın eğitim ve güvenliğine kadar pek çok alanda teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor. 
Kolaylık ve güvenliğine o kadar teslim olduk ki; teknolojik bir cihazı kullanırken sorgulamıyoruz bile artık. 


Peki gerçekten o kadar güvenli mi?


Siber güvenlik şirketi ESET, bebek odalarında kullanılan telsiz ve monitörlerin oluşturduğu riske karşı uyardı. O açıklamada şu dikkat çekici bilgiler yer alıyor; “Akıllı teknoloji, akıllı kilitler ve kapı zillerinden ev güvenlik kameralarına kadar evlerimizi güvende tutmak için sayısız imkan sağlıyor. Ancak bilgi işlem gücüne ve internet bağlantısına sahip küçük teknolojik aletler bilgisayar korsanlarının hedefi haline gelebilir. Alacağınız önlemler ile bebek monitörünün bir yabancının emirlerini yerine getirmek yerine işini yaptığından, bir güvenlik ve gizlilik riski oluşturmadığından emin olabilirsiniz. Bazıları bunu sadece şaka için yapıyor. Bazılarının aklında gözetlemeye yönelik düşünceler ya da monitör yoluyla kulak misafiri olarak kişisel bilgileri çalmaya veya hırsızlık için evin boş olduğunu doğrulamaya çalışmak olabilir.  Sebep ne olursa olsun, bir bebek monitörünü ele geçirmenin iki temel yolu var. Radyo frekansını kullanan monitörler, gizli dinleyicinin sinyal menzili içinde olmasını ve kullandığı frekansı bilmesini gerektirir. Bu türdeki önde gelen ürünlerin çoğunun şifreli iletişim kullanması, bu modellerin daha güvenli olmasını sağlar.”


Peki bebek monitörüne birilerinin bağlanmasının sakıncası ne olabilir? 


Bakın neler yaşanabilir; “Her iki durumda da olası sonuçlar, ebeveynlerin alarma geçmesi için yeterli. Bilgisayar korsanları, bebeğinizi gizlice dinlemek veya cihazın hoparlörü varsa bu hoparlörü kullanarak bebeğinizle iletişime geçmek için bebek monitörüne erişim sağlayabilir. Bazı durumlarda ele geçirilen kameralardan alınan yayınlar, başkalarının izlemesi için yeraltı sitelerinde bile dağıtılabilir.”


Elbette teknolojinin imkanlarından faydalanacağız ama tedbirlerimizi de almak zorundayız: “Seçeneklerinizi iyi araştırın. Güvenliğe önem veren, hakkında iyi değerlendirmeleri olan saygın bir üreticinin ürünlerini tercih edin. Mümkünse, bir uygulama aracılığıyla uzaktan iletişime izin vermeyen bir model seçin. Bu gibi bir uygulamaya sahipse, özellikle kullanımda değilken uzaktan erişimi kapatın. Güçlü ve benzersiz bir parola ayarlayın. Mümkünse iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Kablosuz modeminizi güçlü, benzersiz bir parolayla koruyun. Ayrıca, bağlantı noktası iletme veya UPnP'nin yanı sıra uzaktan erişimi de devre dışı bırakın. Modemin herhangi bir ürün yazılımı yaması ile güncel tutulduğundan emin olun.”


Teknoloji kolaylıktır ancak tedbirli olduğunuzda güvenlidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.