SON DAKİKA
Hava Durumu

Bebeklerin işitme testleri çok önemli!

Yazının Giriş Tarihi: 03.03.2023 22:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.03.2023 22:48

İşitmek…

İnsana lütfedilen en eşsiz özelliklerden birisi muhakkak. Ve doğumdan ölüme kadar insan hayatını birinci derecede etkileyen bir konu. 


Daha ilk doğuştan itibaren işitme noktasında hassasiyet oldukça önemli. Bebeklerdeki işitme kayıpları onların sonraki dönemdeki hayatlarına direkt etkili oluyor. 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü nedeniyle bu konuya dikkati çeken  Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen “İşitme doğuştan itibaren bireylerin tüm hayatını etkileyen en önemli duyu organlarından biridir. Yeni doğanlarda işitme kaybı erken dönemde tanımlanıp tedavi edilmez ise, çocukların konuşma ve dil gelişimine zarar verir. Ülkemizde yılda 2 bin 500 yeni doğan işitme kaybı ile doğuyor. Annenin gebelik döneminde geçirdiği bazı enfeksiyonlar, bebeğin erken doğum ve düşük ağırlıklı doğması, yoğun bakım ünitesinde kalma veya bebeğin kulak için ototoksik etkili ilaç kullanması gibi durumlar işitme kaybına sebep oluyor” ifadelerini kullanıyor. 
Yeni doğanlarda kayıpların engellenmesi için de taramalar oldukça önemli.  Yeni doğan bebeklerde işitme kayıplarının önlenebilmesi için ‘Yeni doğan İşitme Testi’ yapılmasının oldukça önemli olduğunu da vurgulayan uzmanlar, işitme kaybı erken teşhis edilmez ve tedavisine başlanmazsa, çocukların konuşma becerilerinde ve dil gelişiminde geri kaldığını ifade ediyor. 


 Peki nasıl anlayacağız? İşte o sorunun cevabı; “Bebeğiniz yüksek seslerde irkilmiyor, ağlamıyor veya seslendiğinizde size doğru hareket etmiyorsa, henüz konuşma sesleri çıkarmamışsa, bu belirtiler işitme kaybında erken teşhis için önemli belirtilerdir. Ancak kesin tanı için yeni doğanlarda işitme tarama testleri dışında, işitme kaybını anlamanın herhangi başka bir yolu yoktur” 


Yeni doğanda işitme süreci nasıldır?


Yeni doğanın sese karşı verdikleri tepkiler bir refleks olayıdır. İşitme duyusuna sahip olarak doğan bebekler, seslere gözlerini kırparak veya irkilerek reaksiyon gösterirler. Seslerin şiddetine göre verdikleri tepkilerin oranları da değişebilir. Doğumdan itibaren 2 yaşına kadar olan gelişim sürecinde irkilme refleksi denilen yüksek ses şiddetine maruz kalan bebekler sıçrar gibi hareket yaparlar.  Bu belirtiler, sesin bebek tarafından ne derece alınıp alınmadığı konusunda kabaca bilgi verir. Ancak işitme kaybı bulunan yeni doğanda seslere karşı refleksler oluşmayabilir.  Doğumsal işitme kaybı vakalarında erken teşhisin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Sezen, ” Öncelikle ailelere düşen en önemli şey bebeğinizi dinlemek, eğer bebeğinizde işitme kaybı gibi bir şüphe var ise erken tanı ile birlikte uygun tedavi yöntemine bir an önce başlamak gerekir.  Aksi takdirde bebeğin konuşma yeteneği gelişemez, sağlıklı iletişim kuramaz ve sosyal becerilerini olumsuz yönde etkiler” diye önemle altını çizdi.  


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.