SON DAKİKA
Hava Durumu

Bel fıtığı herkeste oluşabiliyor!

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2023 22:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2023 22:35

Bel fıtığı, omurgalar arasında, amortisör görevi gören disklerin kayması veya yırtılması sonucu meydana gelir. Omurgalar arasında intervertebral disk adı verilen pedler bulunur. Her diskin, çekirdek olarak adlandırılan sert, lifli bir dış tabaka ile çevrili yumuşak, jel benzeri bir merkezi vardır. Bel fıtığı sporcular içinde en çok kalecilerde görülüyor. 


Konu ile ilgili Özellikle kalecilerin takımdan uzaklaşmamak için bel fıtığını gizlediğini kaydeden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Aşık, şunları söyledi: “Sporcular bel fıtığı konusunda hem gençliğin verdiği hava, sıcaklık, hem de spordan uzaklaşmamak için gizlemeleri nedeniyle o dönemde biraz gizli seyredip daha ileri yaşlarda dejenerasyonla birlikte daha şiddetli belki geri dönülmez şikayetlerle ortaya çıkabiliyor. Bel fıtıkları soğuk havalarda özellikle insanların kasların soğuk olması ve şartların olumsuz olması nedeniyle yaptığı ani hareketlerde daha sıklıkla ortaya çıkar. O nedenle kış aylarında daha fazla görüldüğünü düşünüyoruz ancak direkt olarak kış ile yaz arasında bir fark yok. Bel fıtıkları daha ziyade ağır işlerde çalışanlarda ani hareket yapanlarda daha sık olur. Spor bazen bu tür hastalıkların tedavisinde önerdiğimiz bir şey ama sporcularda da sıklıkla görülebilir. En sık kalecilerde rastladığımız rahatsızlık. Onun da en büyük sebebi kalecilerin ani hareketleri yapıyor olması ve kontrolsüz düşmelerde daha çok ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kalecilerde bu tür şeylerin rahatsızlıkların daha sık görülmesine sebep oluyor. Diğer insanlarda bel fıtığı ortaya çıktığı zaman şiddetli ağrılarla müracaat ediyorlar daha erken tespit edilebiliyor ama sporcularda bu tür şeyler hem gençliğin verdiği hava, sıcaklık hem de spordan uzaklaşmamak için gizleme nedeniyle o dönemde biraz gizli seyredip daha ileri yaşlarda dejenerasyonla birlikte dahaşiddetli belki geri dönülmez şekilde ortaya çıkabiliyor. Fıtığın direkt korunma yöntemi yoktur ancak her türlü hareketlere karşı dikkatli olmak gerekir. En iyi korunma yöntemi bel kaslarını güçlendirecek egzersizler ve spor yapmadır. Genellikle korunma amaçlı pilates, yüzme gibi sporlar yapılabilir. Özellikle bayanların en çok tercih ettiği yöntemlerden biridir. Beli güçlendirecek çeşitli egzersizler var onları yapmak asıl önemli olan. Egzersiz yaparak bel kasları güçlendirildiğinde basit travmalarda bile fıtık oluşma riski bir hayli azalıyor. Normal şartlarda bel kasları zayıf olduğunda çömeldiği yerden kalkarken veya ani bir hareketle bir şey almaya kalktığında ya da refleks bir hareketle fıtık oluşabiliyor hatta öksürük ve hapşırıkla bile oluşabilir. Ancak kaslar güçlü olduğu zaman dolayısıyla diske binen omurgaya binen yük azaldığı için kaslar bu etkiyi gücü azalttığı için daha çok karşıladığı için fıtık oluşumunu azaltıyor.”


Bacaklarda veya ayaklarda karıncalanma veya uyuşukluk, Kas Güçsüzlüğü, Hareket ederken zorlanma, İktidarsızlık, Bel ağrısı, Bacaklara vuran ağrılar, Çabuk yorulma, İdrar tutamama, Denge kaybı, Otururken ve yürürken zorluk çekme gibi belirtiler sizede varsa en yakın sağlık kuruluşuna ve uzmana görünmenizde fayda var.

Sağlıklı günler. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.