SON DAKİKA
Hava Durumu

Besin alerjisinin farkında mıyız?

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2022 20:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2022 20:01

Okullarda ya çocukların yanlarında götürdüğü beslenme çantası ya da okul yemekhanesinde çıkan menülerle çocuklar sınıf arkadaşları ile birlikte bir öğün paylaşıyorlar. Ancak bazı çocuklar diğerleri gibi her gıdayı rahatça tüketemeyebiliyor. Bu duruma dair hem aileler olarak kendimizi hem de çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz. Besin alerjisi ciddiye alınması gereken bir durumdur ve öğretmenler de bu duruma dair gerekli müdahaleleri edecek bilgiye sahip olmalılar. Besin Alerjisi Derneği Üyesi Diyetisyen Ecem Tuğba Özkan, besin alerjisi olan çocukların beslenmesi konusunda bilgiler vererek, hem veliler hem öğretmenler için önemli bilgiler paylaştı. 


Diyetisyen Ecem Tuğba Özkan, okulda yemek çıkması durumunda öğretmenlerin aylık menüyü incelemeleri gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi: “Veliler ve öğretmenler alerjen besinlerin olduğu günleri önceden öğrenmelidir. O günlerde evde yemek hazırlanıp çocukların beslenme çantalarına konulabilir. Veliler çocuklarına besin etiketi okumanın öneminden bahsetmelidir. Besin alerjisi bulunan çocuklar kantinden paketli bir ürün almak istiyorsa, mutlaka besin etiketi okuması gerektiğine dair bilgilendirilmelidir. Bu sayede besin alerjisi olan çocuklar etiket okuma alışkanlığını kazanabilir. Çocuklara; ürünün içeriğinde alerjik maddeler varsa ya da eser miktarda içerisinde bulunuyorsa bile o ürünü kesinlikle tüketmemesi gerektiğini, tükettiği anda alerjik reaksiyonların ve anafilaksinin gelişebileceğinin anlatılması gerekir.”


Çapraz bulaşmaya dair de bilgiler paylaşan Özkan, “Az miktarda alerjen bile alerjik reaksiyona neden olabilir. Örneğin, bir salatanın üzerine konan kuruyemişler son anda salatadan çıkarılsa bile çapraz bulaşa yol açacaktır. Yemek hazırlanmadan önce düzgün temizlenmeyen pişirme kapları, tabaklar, çatallar, kaşıklar, bıçaklar gibi mutfak eşyaları veya pişirme yüzeyleri yine besin alerjisine sahip insanlar için çapraz bulaşa neden olabilir” dedi.


Özkan, beslenme çantasının da önemini anlattı. Veliler olarak dikkat etmemiz gereken detayları sizlere aktarıyorum: “Çocuğunuz okulda kahvaltı etmiyorsa ve yumurta alerjisi varsa peynirli sandviç ya da kaşarlı tost hazırlayabilirsiniz. Eğer alerjisi yoksa yanına biraz zeytin, domates, salatalık ekleyebilirsiniz. Kuruyemiş alerjisi varsa haşlanmış sebzeleri ekleyebilirsiniz, yanına da bir kutu süt koyabilirsiniz. Fakat süt alerjisi olan bir çocuksa peynir ve süt yerine, bir porsiyon alerjisi olmadığı meyve çeşidini ekleyebilirsiniz. Öğle yemeği için kıymalı veya sebzeli börek yapabilirsiniz. Yumurta alerjisi varsa yumurta sürmeden pişirirsiniz. Buna ek olarak tavuklu veya köfteli sandviç hazırlanabilir. Okulda ikram edilen herhangi bir yiyecekte alerjen besin bulunuyor olabilir ya da bulunmasa da çapraz bulaş riski ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla veliler çocuklarını okul arkadaşlarının paylaştığı yemekleri yememesi konusunda uyarmalıdır.”


Çocuklarımızın besin alerjisi olup olmadığını dikkate almak yanında sınıflarında besin alerjisi olan arkadaşları var mıdır bunu da öğrenmeli ve gerekli hassasiyeti göstermeliyiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.