SON DAKİKA
Hava Durumu

Bozdağ Bursa’dan seslendi:  ‘‘Teklifi kabul etmemek için bahane bulana Millet inanmayacaktır’’

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,  Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünce Bursa’da düzenlenen "10. Yılında Türk Ticaret Kanunu Çalıştayı" açılışında konuştu. Başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Bozdağ, ‘‘Ben inanıyorum ki bu teklifle ortaya çıktığında Meclis’te grubu bulunan partiler bu teklif üzerinde eğer samimiyse karşı çıkmak için bahane dahi bulamayacaklardır. Bahane bulana da bu aziz milletin evlatları inanmayacaktır, böyle bahane olmaz diyecektir’’ dedi. 

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2022 20:51
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2022 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bozdağ Bursa’dan seslendi:  ‘‘Teklifi kabul etmemek için bahane bulana Millet inanmayacaktır’’

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünce Crowne Plaza'da düzenlenen "10. Yılında Türk Ticaret Kanunu Çalıştayı"na katılmak üzere Bursa’ya gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çalışmaları devam eden Anayasa değişikliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. "Bu ülkenin kadınları, kıyafetlerine göre ayrı ayrı muameleye, ayrımcılığa tabi tutulmasın istiyoruz" ifadelerini kullandı.  Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partilerle görüşmeler yaptıklarını hatırlatan Bozdağ, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılmasında hiçbir kadının başı açık veya örtülü olması şartının aranamayacağını vurguladı. 


“BAHANE BULAMAYACAKLAR”
Bozdağ, şöyle devam etti: "Ben inanıyorum ki bu teklifle ortaya çıktığında Meclis’te grubu bulunan partiler bu teklif üzerinde eğer samimiyse karşı çıkmak için bahane dahi bulamayacaklardır. Bahane bulana da bu aziz milletin evlatları inanmayacaktır, böyle bahane olmaz diyecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle bir samimiyet testidir, bir turnusol kağıdıdır. Bir önceki gün siyasi partilerimizin meclisteki gruplarını ziyaret ettik. Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, HDP ve İYİ Parti gruplarını ziyaret ettik. Orada CHP dışındaki partiler, bu konuda olumlu görüşler ifade ettiler. MHP tam desteğini söyledi. Zaten beraber hazırladık onlarla. HDP başörtüsü konusunda biz zaten desteğiz kanaatimiz o aileyle ilgili konuda da biz neler olabileceğini anlattığımızda onlar olumlu baktıklarını ifade ettiler. Ama referandum olmasın. İYİ Parti ‘Biz bunu yetkili kurullarımıza götüreceğiz. Orada değerlendireceğiz’ dediler. Ama karşı bir duruş ortaya koymadılar. Cumhuriyet Halk Partisi ‘Biz hazırlık aşamasına destek vermeyiz. Biz referanduma gitmesine karşıyız. Biz seçime şu kadar zaman kalmışken Anayasa değişikliği yapılmasını da doğru bulmuyoruz.’ Esasında bir karşı duruş koydular. Ama arkasından da şunu ilave ettiler. Sayın genel başkanla biz bu konuyu ayrıca müzakere edeceğiz. Tekliften sonra da bir değerlendirme yapabileceklerini de ifade ettiler. Ben umuyor ve diliyorum ki Türkiye Büyük Millet Meclisi'mizde grubu bulunan siyasi partilerimizin böylesine insani bir konuda milletimizin ve devletimizin hayrına ve yararına olan bir konuda ittifak edeceklerine birlikte hareket edeceklerine olan inancımı buradan ifade etmek istiyorum. Umarım hayal kırıklığına uğramayız."


‘‘BUNDAN SONRA KİMSE BU KONUDAN HESAP YAPAMAYACAK’’
Düzenlemeye CHP dışındaki partilerin olumlu görüşler ifade ettiğine işaret eden Bozdağ, ayrıca CHP'nin tekliften sonra değerlendirme yapacaklarını aktardığını bildirdi. Bakan Bozdağ, şunları kaydetti: ‘‘Çünkü burada herhangi bir siyasi hesap yok. Eğer birileri hesap yapıyorsa bundan sonra bu hesabı kimse kullanamayacak. Bundan sonra bu konu Türkiye'nin gündeminin dışına düşecek ve önümüze bakacağız, enerjimizi başka işlere harcayacağız. Umarım ki önümüzdeki hafta teklif açıklandıktan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulduktan sonra da siyasi partilerimiz görüşlerini değerlendirirler. Bu noktada olumlu milletimizin takdirini kazanan yaklaşımları ortaya koyarlar ve Türkiye hem toplumun temeli olan aileyi koruyan hem de din ve vicdan hürriyetinin üzerindeki muhtemel her türlü gölgeyi kaldıran tarihi bir reforma daha imza atmış olur.’’


‘‘50-60 SENE DAVALARIN SÜRDÜĞÜ BİR TÜRKİYE OLMAKTAN ÜLKEMİZİ ÇIKARTACAĞIZ’’
50-60 yıldır devam eden kimi davalar olduğunu belirten Bozdağ, “Buradan Türkiye’ye ilan ediyorum. Bu uzun süren davalarla ilgili bakanlık olarak özel bazı düzenlemeler yapacağız. 50-60 sene davaların sürdüğü bir Türkiye olmaktan ülkemizi çıkartacağız. Bununla ilgili, bakanlığımızın bazı hazırlıklarının olduğunu, önümüzdeki zaman içinde bunları somuta dönüştüreceğiz. Dededen, dedenin babasından onun dedesinden kalan davaların tamamını kısa bir süre sonra Türkiye’nin gündeminden tasfiye edecek adımlar atacağımızı buradan ifade etmek istiyorum. Hızlandırarak değil, zaten 50 yıldır devam ediyor. Onun hızlandırılması diye bir şey olabilir mi? O bizim ülkemiz için de yargımız için de hukuk devletimiz için de büyük bir ayıptır. Bu ayıptan ben Adalet Bakanı olarak hicap duyduğumu ifade ediyorum. Burada hepimizin kusuru var. Yargı görevi yapan hakim ve savcılarımıza buradan vatandaşlarımızın hak arayışları konusunda açtıkları davaların veya yaptıkları şikayetlerin makul sürede sonuçlanması yargıya güveni de adalete güveni de yükseltir. Bazıları içinden çıkılmaz hale gelmiş. O yüzden yasa ile biz bu konuda içinden çıkılmaz hale gelen ve ihtilafları karara bağlamaktan çekinen arkadaşlarımız nedeni ile bir adım atacağız. Bunu milletimizin gözü önünde adil bir şekilde sonuçlandıracak yasal düzenlemeleri hayata geçireceğimizi buradan ifade etmek isterim. Başka türlü başa çıkamayacağız. Çanakkale’de 52 yıllık dava var. Bir hukuk devletinde hangi ihtilaf olsun bu kadar sürer mi? Sürmez, sürmemesi lazım” ifadelerini kullandı.

‘‘YENİ KAYNAKLARI VATANDAŞLARIMIZIN HİZMETİNE SUNACAĞIZ’’
Türkiye’nin hukuk devleti vasfını güçlendirecek başlıca adımları da atacağız. Özellikle vatandaşlarımızın yargılama süreçlerinde hak mahrumiyetine uğramamaları, kendilerini daha iyi savunmaları, daha güçlü şekilde hak ve hukukunun peşinden koşabilmeleri için, hukuki yardım sistemimizi sil baştan gözden geçireceğiz” diyerek sözlerine devam eden Bakan Bozdağ, “Türkiye’ye yüzyılı dediğimiz Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında bu anlamda darda, zorda olan vatandaşlarımızın yanında hukuk devletinin gereği olarak ona yardıma koşan bir Türkiye olacaktır. Hukuk devletinin gereğini en üst düzeyde hayata geçireceğiz. Öte yandan CMK uzlaştırma dahil, bütün bunların hepsini içine alan çerçeveli reformları getiriyor ve vatandaşlarımızın hak mahrumiyetine uğramamaları ve haklarını etkin bir biçimde müdafaa edebilmeleri için hukuki yardımın çerçevesini genişletiyoruz. Yeni kaynakları vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” dedi.


‘‘TÜRKİYE’NİN BAŞKA ÜLKELERE REHBERLİK ETTİĞİNİ GURURLA ANLATIYORUM’’
Büyük Türkiye’yi hukukla inşa edeceklerini belirten Bozdağ, ‘‘Bugün bir Adalet Bakanı olarak Türkiye'nin hukuk alanında da ihraç yaptığını ve başka ülkelere rehberlik ettiğini, destek verdiğini gururla anlatırken bu gururu bize yaşatanlar elbette ki bu alanda çalışan, alın teri döken siz değerli hukukçularımızdır. Çalıştay içerisinde ben eminim ki pek çok konu enine boyuna tartışılacak, istediğimiz de bu, konu tartışılsın, sorunlar görüşülsün, yasadan kaynaklı ya da uygulamadan kaynaklı problemler varsa tespit edilsin. Bunları nasıl çözeceğimize dair formüller ortak akılla üretilsin. Teknolojinin bu kadar etkin olduğu, artık ticari hayatın da teknolojiyle at başı gittiği bir dönemde, Ticaret Hukuku’nun bu hızla gelişen teknolojiyle at başı yürümesi nasıl olacak? Onun üzerinde de bizim enine boyuna durmamız da çok çok büyük fayda var. Ticaretin mahiyeti de pek çok usul de hızla değişiyor. Bizim kontrolümüz dışında değişiyor. Kontrol içinde değişenler bakımından sorun yok ama kontrol dışı da çok büyük değişiklikleri yaşıyor ve biz de bu değişiklikleri yakından takip ediyoruz. Elbette ki Türkiye'nin ticari alanda bütün dünyayla güçlü bir biçimde rekabet edebilmesi için hukuk alt yapımızın da bu rekabete uygun olması, sorun yaratan değil, sorun çözen vatandaşları mahkeme kapılarında bayıltan değil, iyi ki mahkeme var dedirten bir uygulamayla bizim yol almamıza büyük ihtiyaç vardır. Büyük Türkiye'yi sadece altyapı üst yapıyla inşa edemeyiz. Aynı zamanda hukukla inşa edeceğiz. Hukukun gücüyle, hukukun temelleri üzerinde inşa edeceğiz. O yüzden de Ticaret Hukuku alanındaki çalışmalara bakanlık olarak çok büyük önem verdiğimizi buradan bir kez daha ifade etmek isterim. 2002’de 35 milyar ihracatı olan bir Türkiye'den 2022’de 250 milyar doların üzerinde ihracata olan 208 civarında ülkeye ihracat yapan büyük bir Türkiye'ye geldik’’ dedi.


‘‘TÜRKİYE TAKİP EDEN DEĞİL, TAKİP EDİLEN ÜLKEDİR’’
Sadece üretimle bu noktaya gelmediklerini, hukukla geldiklerini hatırlatan Bozdağ, ‘‘Hukuk uygulamalarımızda da buraya geldik. O yüzden yeni dönemde de Türkiye'nin takip eden ülke değil, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle takip edilen ülkelerden biri olması için bizim Ticaret Hukuku alanında ve pek çok alanda öncü rol oynamaya devam etmemiz gerekiyor. Bunun yolu da çok çalışmak. Bunun yolu da vazgeçmeden çalışarak yola devam etmekten geçiyor. Biz de bu açıdan bu çalışmaların her birini ayrı ayrı desteklemeye organize etmeye ve yeni dönemde de yeni adımları atmaya gayret edeceğiz.’’ dedi.


Kadir Pehlivan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.