SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da kivi üretimi yaygınlaşıyor

Bursa ve çevresinde kivi üretimi yaygınlaşıyor. 

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2012 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2012 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa ve çevresinde kivi üretimi yaygınlaşıyor. 

Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajans tarafından finanse proje çerçevesinde Orhangazi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gürkan Kabul İspanya’da incelemelerde bulundu. Kivi yetiştiriciliği alanında söz sahibi üreticiler ile bakanlığın teknik eleman ve yöneticilerinden oluşan 16 kişilik ekibin içinde yer alan Kabul, kivi yetiştiriciliği konusundaki yeni bilgi ve teknikleri çiftçilere iletmek ve pazar talebi yüksek çeşitleri çiftçilere tanıtmak için İspanyadaki incelemelerini tamamladı. Bursa ve Kocaeli illerinden alanında uzman teknik elemanların da katıldığı grup, İspanya’nın kivi yetiştiriciliğinin en yaygın olduğu Galicia bölgesinde teknik incelemelerde bulundu.
Orhangazi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gürkan Kabul, Türkiye’de en önemli kivi merkezinin Yalova olduğunu belirterek, “Ancak Gebze-Orhangazi-İzmir oto yolu sebebiyle Yalova’daki kivi arazilerini satan çok sayıda üretici yeni üretim alanları için Orhangazi’yi tercih ediyor. Orhangazi iklim bakımından Yalova ile çok yakın olduğu için kivi üretimi konusunda başarılı olmuş bir bölge. Dolayısıyla burada kivi yetiştiriciliği de her geçen gün artıyor” dedi.

Kabul, geçen yıl Orhangazi genelinde 580 dekar alanda kivi yetiştiriciliği yapıldığı halde bu yıl bu rakamın 970 dekara çıktını, kısa bir süre sonra bin dekarı geçeceğini belirtti. Kabul, “Geçmişte birkaç üreticimiz kivi üretimi yaparken, bugün 28 üreticimiz kivi üretimine geçmiş durumda. İspanya’da yaptığımız inceleme gezisi gösterdi ki, Türkiye olarak biz kivi üretiminde ve ağaç başına ürün alımında İspanya’nın çok önündeyiz. İspanya’da dönüm başına 2,5 ton kivi alınırken, Türkiye’de bu rakam 4 tona kadar çıkıyor. Bizim onlardan eksiğimiz teşkilatlanma. Bu konuda ciddi adımlar atılırsa bir merkez olabiliriz” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.