SON DAKİKA
Hava Durumu

Central Balat’a bir şok da Danıştay’dan!

Recep Altepe döneminde yolu Balat Kavşağı’ndaki teknik malzeme fabrikasının yerine kentsel dönüşüme alınarak 42 katlı olarak inşa edilen  ve bölge idare mahkemesi tarafından 6 defa iptal edilen Central Balat Projesi planlarının iptalini Danıştay da onayladı. Böylece projenin tamamı kaçak duruma düşerken, şimdi gözler göğe yükselen bu binalarla ilgili ne yapılacağına çevrildi.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2022 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2022 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Central Balat’a bir şok da Danıştay’dan!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşümü teşvik ekmek amacıyla çıkardığı yönetmeliklere aykırı şekilde Recep Altepe döneminde yapılan kentsel dönüşümlerle ilgili sorunlar devam ediyor.  Yönetmeliğe uymadan verilen 0.50 emsal ve göz yumulan yükseklik ve plan dışı imalatlarla ilgili tartışmalar sürerken, sosyal donatı alanlarını bile bırakmadan yapılan inşaatlarla ilgili yargı süreçleri de devam ediyor.

DANIŞTAY DA YANLIŞA GEÇİT VERMEDİ

2015 yılından beri tam 6 kez planları iptal olan ve buna rağmen aynı planların meclislerden geçirilmesi ile kitabına uydurulmak istenen Orhan Holding’in Central Balat Projesi’nde son sözü Danıştay söyledi. Bölge İdare Mahkemesi’nin planları iptal etmesinin ardından Danıştay’a itiraz eden yüklenici firma, burada da istediğini elde edemedi ve Danıştay 6. Dairesi plan iptallerini onayladı.

MECLİS GÜNDEMİNE SERT TARTIŞMA

Önceki gün gerçekleştirilen Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı ilk birleşiminde de Central Balat Projesi tartışmalara neden oldu. Mecliste söz alan CHP’li üye Ercan Korkmaz, 2015 yılından beri 6 defa planı iptal olan Central Balat Projesi ile ilgili meclis üyelerinin yargılandığına dikkati çekerek, “Ben ve meclis üyesi arkadaşlar şimdi komisyondan gelen imar planını onlara güvenerek onaylıyoruz. İtimat ediyoruz. Sonuçta meslek hayatımda bir disiplin soruşturmam yok ama burada yargılanıyorum. Bizim genel başkan çıkıp Bursa’da böyle bir bina var açıklamasını yapıyor.  Şehrin göbeğinde böyle bir yapı var. Yapı kullanma izni istiyor. Vermiyorlar. Mahkemeye gidiyor reddoluyor. Peki, biz Bursa’nın gözü önünde bunu niye yaptırdık” ifadelerini kullandı. Korkmaz, “Biz bugün baktığımızda bazı projelerde maalesef biz meclis üyelerinin belediye başkanlarının ortaklığında bazı mimarlık şirketlerinin projelerini çizdiğini görüyoruz. Ve o projelerin ruhsat alamadığını görüyoruz. Böyle siyaset olmaz.”dedi.

“BİNLERCE MAĞDUR VAR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, bu projenin planının tam 6 defa iptal edildiğine dikkati çekerken, “Altı kere bozulmuş altı kere yeniden onaylanmış. 0.50 emsalle ilgili hatalar yapılmış. Birileri bu durumda kaçıp belediye yanlış yaptı dedi ancak vaka var ortada. Binlerce mağdur var, onların da sorunlarını çözmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. AK Partili Meclis Üyesi Aslıhan Köse de bahse konu tartışmanın Central Balat üzerinde yoğunlaşmasına rağmen 189 dosyanın çözülmesi için kararlar aldıklarını vurguladı. Tamamında aynı uygulamayı yaptıklarını da değinen Köse,  “Central Balat tanımlama planı konut artı ticariydi.  Buradaki ilave konutlar için 4 bin 200 metrekare sosyal donatı alanı oluşturuldu. Dava donatı terkleriyle ilgili değil donatı terkleri uygun şekilde yapılmıştır” dedi.

“YIKABİLİYORSAK YIKALIM”

Central Balat konusunda 6 defa plan değişikliği yapıldığını söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de odalarla yapılan toplantılarda kentsel dönüşüm konusunun çok büyük sorun olduğunu bunun da yüzde 95’inin bu ilçede yapıldığını, tek imzalarla planlar olduğunun ve bunun da sorunu çözmek adına yapıldığını savundu. Önceki dönemdeki kentsel dönüşüm planlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki verdiği konuların uygulanmadığını ve mahkemelerden iptal edildiğini aktaran Erdem, hala 20-25 tane yıkılıp yapılmayan siteler olduğunu insanların 7 yıldır evsiz kaldığını vurguladı. Central Balat’ta yanlış kentsel dönüşüm planını onaylatmaktan başka sorun olmadığını, sosyal donatı alanı oluşturulduğunu, genel başkanlarının burayı gündeme getirmesi nedeniyle burada adım atılmadığını da savundu. Erdem, buraya bir çözüm bulunması, yeni bir planla meclisin sorunu çözmesi gerektiğini ifade ederken, “Ya plan yapıp sorunu çözme yoluna gideceğiz inisiyatif alarak ya da yıkılması gerekiyorsa hep birlikte karar alıp yıkalım.” Dedi.

AYRADİLLİ’DEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

CHP Grup Sözcüsü Osman Ayradilli’de 2014-2019 dönemi kentsel dönüşüm planlarının tamamını mahkemelerin iptal ettiğini belirtirken, bugünkü yönetimin de çarpık çurpuk yeşil alanlar ilan ettiğini, bu planların da tekrar iptal olacağını anlattı. Ayrılması gereken mekânsal planlar bir tanesi ayrılmamıştır hepsinde suç işlenmiştir. Ayradilli, “Asıl bu karaları 2014-2019 alındı.  İmar komisyonundan çıkıyor rapor direk 5 dakika sonra meclise geliyor. Bu kadar insan mağdur olmasın diye lanet olsun dedik zımnen olumlu oy kullandık.  Geçmiş döneminin bilhassa belediye başkanının kente yaptığı suçlardan biridir. İmar komisyonu olan arkadaşların da tabi.  Tümü iptal olur. Hepsi mahkemeye verilsin alayı iptal olur” dedi.

(Alpaslan YILDIZ)

          

        

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.