SON DAKİKA
Hava Durumu

Dernek imzayı atarsa Türkiye’de bir ilk olacak

Güzelyalı’da İmam Hatip için dernek ve vakıf tarafından inşa edilen ve kullanım ömrü tamamlanan bina için Türkiye’de ilk olacak bir proje hazırlandı. Derneğe ait arazi üzerindeki okul yıkılarak 24 derslikli yeni bir okul yapılacak, okulun mülkiyeti dernekte kalırken, kullanım hakkı İmam Hatip olmak kaydıyla süresiz Milli Eğitim’de olacak.  Projenin başlaması için hazır olan protokolün dernek tarafından imzalanması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2020 20:25
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2020 20:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Dernek imzayı atarsa  Türkiye’de bir ilk olacak

Güzelyalı Altınkum Mevkii’nde inşa edilen İmam-Hatip Ortaokulu binası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararı ile Anadolu Lisesi’ne çevrilince, İmam-Hatip Ortaokulu ortada kaldı. Geçici olarak Atatürk Ortaokulu’nun bahçesindeki derme çatma baraka gibi bir binaya alınan eğitim kurumu için bulunan formül ise Güzelyalı İlkokulu’nun olduğu binanın yıkılarak yeni bir okul inşa edilmesi. Ancak bu projenin başlayabilmesi için Dernek Başkanı Gündüz Güler’in kaymakamlıkta hazır bekleyen protokolü imzalaması bekleniyor.

2016 YILINDA KRİZ ÇIKMIŞTI

Darbe girişiminin ardından FETÖ’nün el konulan Özel Nilüfer Koleji binasına taşınan Mudanya İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu’nun boşalttığı Güzelyalı’daki okul binasıyla ilgili o dönemde de sıkıntı ortaya çıkmıştı. İmam Hatip olarak yapılan binayı özel bir okula kiraya vermek isteyen dernek, o dönem Kaymakamlık ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün araya girmesiyle bundan vazgeçmek zorunda kalmıştı. Uzun süren görüşmelerin ardından kantin gelirlerine karşılık okul dernek tarafından Milli Eğitime geçici olarak tahsis edilmiş, burada ihtiyaç duyulan Güzelyalı İlkokulu kurulmuştu.

BİNA İMAM HATİP İÇİN YAPILDI

Güzelyalı merkezindeki bina Hacı Adem Bayrak öncülüğünde beldeye İmam Hatip okulu açılması için hayırsever katkılarıyla yapıldı. Uzun yıllar İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu olarak kullanılan bina aradan geçen yıllarda oldukça eskidi ve eğitim öğretime uygun olmayacak bir duruma geldi. Üstelik mevcut binanın güçlendirmeyle bile eğitim öğretime uygun hale getirilmesinin mümkün olmadığı ifade ediliyor. İmam Hatip için yapılan okul, şimdi ya yeniden yapılacak ya da bu haliyle kaderine terk edilecek.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

Derslik ve okul inşa edilecek alan bulmakta yaşanan sıkıntı ve bu arazinin kent merkezinde olması nedeniyle girişimlerde bulunan Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü, dernek ve vakıf yöneticileriyle bir araya gelerek formül üretmek için uzun süre çalıştı. Dernek binayı Milli Eğitim’e devretmeye yanaşmadı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde örneğine rastlanmayacak bir yöntem için olur alındı. Dernekle yapılacak protokol çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı bu arazideki eski binayı yıkarak yerine 24 derslikli okul yapacak. Binanın mülkiyeti dernekte olacak ancak Milli Eğitim’e İmam Hatip olarak kullanmak kaydıyla süresiz tahsis yapılacak.

PROTOKOL BEKLEMEDE

Yapılan görüşmelerin ardından tüm onaylar alınırken, hazırlanan protokol için dernek yönetimine ilçe kaymakamı tarafından çağrı yapıldı. Ancak bir süredir hazır olan protokole imza atmaya dernek yöneticileri gelmiyor. Binanın mevcut haliyle başka bir eğitim kurumunun faaliyetine verilmesinin mümkün olmadığını dile getiren yetkililer, ancak yıkılıp yapıldıktan sonra burası için okul izni başvurusu yapılabileceğini, derneğin İmam Hatip ortaokuluna bunu vermemek yönündeki tavrının ise anlaşılmaz olduğunu ifade ediyor.

DEVLET DERNEĞE MAHKÛM OLMAMALI

Yaklaşık 5 yıldır Güzelyalı’da bu dernek ile devlet arasında süren görüşmeler, Mudanya’da ciddi bir eksikliği de ortaya koyuyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, istediği yerde iki günde okul binası dikmeye muktedir bir devlet. Gerek kamu yararına kamulaştırma, gerekse diğer yöntemler kullanılarak, devlet öğrencilere okul yapar. Görüştüğümüz uzmanlar bir derneğe ve onun eskimiş binasına devletin mahkum etmenin sorunlu bir durum olduğunu, Güzelyalı Ortaokulu için devlet kurumları hızlıca başka bir formül bularak o barakalardan kurtarması gerektiğini vurguluyor. Dernek yönetiminin de İHL üzerinden devlet kurumlarıyla pazarlık etmesine müsaade edilmemesi gerektiği belerten bir kısım yetkili, hemen arsa bulunarak İmam Hatip Ortaokulu’na bina yapmanın mümkün olduğunu sözlerine ekliyor.

(Alpaslan YILDIZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.