SON DAKİKA
Hava Durumu

Fidansoy Yunuseli'yi de eline yüzüne bulaştırdı

Yunuseli Havaalanı’ndan tarifeli seferler başlatan Burulaş’ın gerekli izinleri almadan korsan yolcu taşıdığı ortaya çıktı ve seferler du

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2017 23:34
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2017 01:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Fidansoy Yunuseli'yi de eline yüzüne bulaştırdı
Yunuseli Havaalanı’ndan tarifeli seferler başlatan Burulaş’ın gerekli izinleri almadan korsan yolcu taşıdığı ortaya çıktı ve seferler durduruldu. Fidansoy'un kifayetsizliğinin yol açtığı Bursaray arızaları Altepe'nin başını ağrıtmaya devam ederken, tarifeli uçuşların iptal edilmesi de bunun üzerine adeta tuz biber oldu. Fidansoy’dan kaynaklanan problemler, Altepe’yi ve AK Parti’yi referandum öncesi sıkıntıya sokuyor.

 

 

 

Yunuseli Havaalanı yıllar sonra Şubat ayı başından itibaren yeniden hava ulaşımına açıldı. Törende tarifeli seferlerin yapılacağı da açıklandı ve Burulaş seferleri başlattı. Ancak havaalanının açılmasının üzerinden daha 15 gün geçmeden, büyük bir skandala imza atıldığı ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 milyon 500 bin lira harcanarak düzenlenen havaalanının uluslararası havacılık kurallarına göre iniş şeridi diye tabir edilen ve sadece özel uçakların inip kalkabileceği yetkiye sahip olduğu ortaya çıktı.

BAKANLIK ŞARTLI VERDİ

Türkiye’yi işgale yönelik 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Işıklar Hava Okulu’nun kapatılmasının ardından Milli Savunma Bakanlığı’na ait olan Yunuseli Havaalanı, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Bakanlık sadece havaalanı olarak kullanılması kaydıyla devir işlemini gerçekleştirirken, yapılan protokolde havaalanının büyük hissesi belediyeye ait olan iştirakler aracılığı ile de işletilmesine izin verdi. Bunun üzerine Yunuseli Havaalanı Burulaş’a verildi.

SİVİL HAVACILIK KURALLARI HİÇE SAYILDI

Havaalanlarının işletmesinden, uçuş düzenine, pilotların donanımına kadar tüm kuralları ICAO Uluslar arası Havacılık Otoritesi belirliyor. Bütün ülkeler belirlenen bu kurallara göre hareket ediyor. Bu konuyla ilgili bu kuruluş tarafından yayımlanan ANNEX 14 Havaalanları Yönetmeliği tüm havaalanlarını bağlıyor ve havaalanlarındaki sınıflandırma buna göre yapılıyor. Buna göre havaalanları 3’e ayrılıyor. Uluslar arası kontrollü havaalanları, kontrolsüz havaalanları ve iniş şeridi olarak. Bunun dışında bir format bulunmuyor.

YUNUSELİ’NİN KODU VARDI AMA İPTAL EDİLDİ

Yunuseli Havaalanı faaliyette olduğu dönemde kontrollü havaalanları sınıfından yer alıyordu. LTBE kodu ile bu havaalanından uçuşlar 1990’lı yıllarda yapılıyordu. Ancak daha sonra Yenişehir Havaalanı açıldı ve Yunuseli Havaalanı kapatılarak askeriyeye devredildi ve kodu iptal edildi. Daha sonraki yıllarda havaalanı kapalı kalırken, havacılık alanında da pek çok şey değişti.

BURSA’DA COŞKULU BİR AÇILIŞ YAPILDI AMA…

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin Yunuseli Havaalanı’nı açma noktasındaki yıllardır süren hayali Şubat ayının başında gerçeğe dönüştü. Havaalanı 2 milyon 500 bin lira harcanarak uçuşa hazır hale getirildi ve şaşaalı bir törenle hizmete açıldı. Büyükşehir Belediyesi havaalanını Burulaş’a devretti. Buraya kadar her şey normal yolunda gelişti. Ancak havaalanından tarifeli seferler yapılabilmesi için kontrollü havaalanı yetkisi alması gerekiyordu. Ya da en azından kontrolsüz havaalanı statüsü belgesine sahip olması gerekiyordu. Ancak Yunuseli Havaalanı için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü iniş şeridi izni verdi. Bu da tarifeli yolcu seferleri yapılamayacağı anlamına geliyor.

FİDANSOY UYARILARA KULAK TIKADI

İddiaya göre Burulaş Genel Müdürü Levent Fidansoy defaten uyarılmasına rağmen uzmanlara kulak asmadı. Havaalanının açılışının ertelenmesi ve kontrollü havaalanı belgesi alınması yönündeki telkinleri elinin arkası ile geri çevirdi. Tüm uyarılara rağmen Yunuseli Havaalanı, iniş şeridi olarak hizmete açıldı.

KORSAN YOLCU TAŞIMIŞ…

Yunuseli Havaalanı’nın hizmete açılmasının ardından Burulaş tarifeli yolcu taşımacılığına başladı. Türkiye’de tüm havacılık faaliyetlerini takip eden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, geçen hafta seferlere müdahale ederek, Burulaş’ın Skyline firması üzerinden gerçekleştirdiği tarifeli seferleri durdurdu.

KAZA OLSA TÜRKİYE DÜNYAYA REZİL OLUR

İniş şeridi olarak kullanılması gereken havaalanının tarifeli seferlere açılmasının büyük bir risk olduğunu dile getiren uzmanlar, burada yaşanacak olası bir kaza ve olumsuz durumda Türk sivil havacılığının dünyada büyük bir itibar kaybedebileceğini, ülkenin adeta rezil olacağını dile getiriyor.

SKYLİNE BATMIŞ, BURULAŞ’A TUTUNUYOR

Burulaş, havacılık faaliyetlerini Skyline firması üzerinden yürütüyor. Çünkü Burulaş’ın havacılık alanında bilgi birikim ve tecrübesi olmadığı gibi, gerekli donanım ve personeli de yok. Bu nedenle Yunuseli Havaalanı’nın işletmesi de örtülü olarak bu firma tarafından yürütülüyor. Deniz uçaklarını da bu firma işletiyor zaten.

PİLOT OLMAK İSTEMİŞ OLAMAMIŞ…

Burulaş buraya Meydan Müdürü olarak havacılıkla uzaktan yakından alakası olmayan sadece çocukluğunda pilot olmayı isteyip olamamış, havacılığa merakı olduğu bilinen İsmail Demirhan’ı atadı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün tarifeli seferlere müdahale etmesinin ardından Burulaş Genel Müdürü Fidansoy’un hala “Yönetmelik çıkaracağız. Bakandan halledeceğim” dediği ileri sürülüyor. Geçen haftadan beri Burulaş tarifeli seferleri yapılamıyor. Fidansoy ise hem bakan hem de bakanlıkta tarifeli sefer yapmak için uğraşıyor. Ancak Sivil Havacılık kurallarının çok sert olduğu göz önüne alındığında, bunun çok kolay bir şey olmadığı da tahmin edilebilir.

3 AY GECİKTİRİLİP YATIRIM YAPILSAYDI…

Havacılık uzmanları “3 ay daha sabredilip gereken yatırımlar yapılsaydı bu durum yaşanmazdı” görüşün dile getirirken, güvenlik teşkilatından, yeterli eğitime sahip personel, inşaat işleri ve yasal prosedürlerin bu süreçte tamamlanarak havaalanının kontrollü havaalanı olarak dahi açılma imkanı varken bunun yapılmadığı eleştirileri dillendiriliyor.

BURULAŞ SÜREKLİ HATA YAPIYOR

Burulaş’ın havacılık işine girdiğinden beri hep hata yapıp yanlış adımlar attığı bildirilirken, Genel Müdür Fidansoy’un yanlış yönetimde ısrarcı olduğu dile getiriliyor. Fidansoy’un uzmanlara kulak vermek yerine kendi kafasına göre hareket ettiği ve bu nedenle Burulaş’ın sürekli zarar ettiği ifade ediliyor. Personeli usulsüzlüğe teşvik ettiği ileri sürülen Fidansoy’un, Büyükşehir belediye Başkanı üzerindeki etkisi nedeniyle mevcut yerini tüm bu hatalara rağmen koruduğu da vurgulanıyor. Burulaş havacılık ekibinin yanlış kurulduğu, Skyline firmasının batak bir firma olduğu ve Burulaş’a son çare olarak tutunduğu da havacılık camiasında konuşulurken, doğru işten anlayan bir ekibin kurulmaması durumunda bu tür yanlışların süreceği ve kuruluşun zarar etmeye devam edeceği ifade ediliyor.

BURULAŞ RUHSAT ALAMIYOR

Fidansoy’un hatalı adımları nedeniyle havacılık sektörünün Bursa’da ayağa kalkamadığı da vurgulanıyor. Fidansoy’un yanlık kararları nedeniyle belediyenin uğradığı zararın haddi ve hesabının olmadığı ileri sürülüyor. Burulaş’ın elinde 5 tane uçağı var. Ancak bu 5 uçağı bir türlü doğru dürüst kullanamıyor. Burulaş’ın bu yanlışları nedeniyle itibarının olmadığı uçak işletme ve havaalanı işletme ruhsat başvurularının geri gönderildiğini, bu nedenle Skyline üzerinden bu işleri sürdürdüğü de vurgulanıyor.

ÇÖZÜM HAVALANININ BÜYÜKŞEHİR’DE OLMASI

Yaşanan sorunların en kolay ve doğru çözümünün havaalanının Büyükşehir Belediyesinde hizmet vermesinin olacağı ifade edilirken, havacılık sektörünü yakından bilen bir uzman, “Büyükşehir alıp havaalanını halka açsın. Türkiye’ye açsın. Buradan Burulaş’ta Türkiye’nin farklı noktalarından başka firmalar da müşteri olarak yararlansın. Burulaş burayı işletemez. Sadece Burulaş değil kime verirseniz verin yazı olur. Atlas Jet, Afa Uçuş Okulu gibi firmalar burayı almak istiyor. Eğer bunlara verilirse, havaalanından fayda gelmez. Olması gereken buranın halka açılması, çeşitli etkinlikler yapılması ve uçak firmalarının buradan müşteri olarak yararlanmasıdır. Eğer o firmalara verilirse Gökçen Havacılık’ın AQUILA uçak firması da zarar görür. Örneğin bu firmaya da yer verilebilir orada. Yine havacılık deneyimi olan belediyenin memurları var. Onlar işin başına geçirilerek buradan randımanlı kullanılması sağlanabilir” dedi.

SIFIR UÇAK HAVALANININDA ÇÜRÜYOR

Burulaş tarafından 2013 yılında sıfır olarak alınan TC-TBU tescilli 6 koltuklu küçük uçak, 4 yıldır çürümeye terk edilmiş durumda. Oysa bu uçak belediyenin faaliyetlerinde kullanılabileceği gibi, yangın gözetleme, sahil denetimi gibi alanlarda çok rahat kullanılabilir. Ancak bir türlü kullanılmıyor. Belediye Başkanı kurumsal işlerinde kullanabilir ama kullanılmıyor. Uçak bir kez bile uçurulmadı. Kaderine terk edildi. Şimdilerde güneş yağmur altında çürümeye terk edilmiş adeta kümese dönmüş durumda bekliyor.  Burulaş’a ait 2 tanesi 8 kişilik ve 2 tanesi de 10 kişilik olan diğer uçaklar da doğru dürüst kullanılmıyor. Yani Levent Fidansoy yönetimindeki Burulaş havada sürekli irtifa kaybetmeye devam ediyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.