SON DAKİKA
Hava Durumu

Haramiler birer birer diz çöküyor!

  Canan GÜLEÇ- Fetih BAĞCI Bursa’da Türk Metal Sendikasının Bosch işçiler

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2015 16:51
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2022 17:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Haramiler birer birer diz çöküyor!

 

Canan GÜLEÇ- Fetih BAĞCI

Bursa’da Türk Metal Sendikasının Bosch işçileri ile yaptığı yüzde 60 zam alınan sözleşmesi üzerine Renault ve Tofaş işçilerinin başlattığı eylem tüm Türkiye’de metal sektörünü ayaklandırdı. Bursa’da Ototrim, Coşkunöz, Mako da eyleme başlarken Kocaeli’de Ford ve Sakarya ile Ankara’da Türk Traktör işçileri eyleme başladı. TOFAŞ, COŞKUNÖZ ve MAKO’da işverenler birer birer çalışanların koşullarını kabul ederken, Renault’ta direniş sürüyor. Fabrikada da çalışanların direncini kıracak önlemler alınmaya başlandı. İşçilerin seçtiği sözcülerden Erhan İmralı, haklarını arayan işçilerin işbaşı yapmasından çok mutlu olduklarını söyledi. Kendilerinin de biran önce işbaşı yapmak istediklerini belirten İmralı, "İşbaşı yapmamamızla ilgili olarak 14 Mayıs'ta başlatmış olduğumuz haklı mücadelemizi sürdürüyoruz. 20 Mayıs'ta yaptığımız müzakerede Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikasının BOSCH fabrikası için imzalanan toplu iş sözleşmesindeki parasal haklar ile diğer konularda Genel Müdür Ales Bratoz beyin teklifini kabul ettik" ifadelerini kullandı. Yapılan teklifte herhangi bir değişiklik olmadan Ales Bratoz ve yönetimini çok memnun olduğunun altını çizen İmralı, “Ancak bu teklifi redakte etmek için üst kata çıkan yönetim 2 saat 15 dakika sonra son derece mahcup bir şekilde salona gelerek MESS'in aramızdaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) iyileştirmesine izin vermediğini bildirdiler ve toplantı sonlandı. Kendi ettikleri teklifi kendileri revize ederek bugün şaka gibi bir teklifle karşımıza çıktılar. 20 Mayıs'ta Renault Genel Müdürü Ales Bey'in yaptığı teklifi hiçbir revize olmadan imzalamaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiririz" şeklinde konuştu. Açıklamanın ardından işçiler tesis önünde oturma yaparak slogan atmaya devam etti.

PATRONDAN YILDIRMA POLİTİKASI

Renault’ta direniş sürüyor. Fabrikada da çalışanların direncini kıracak önlemler alınmaya başlandı. Önce, fabrikada atölyeler kapatılıp işçiler bahçede kalmak zorunda bırakıldı. Daha sonra da çay ve kumanya ikramı kaldırıldı. Renault, son olarak da fabrika yönetim binasının da dahil olduğu bir alanın çevresine, eylem yapan işçilerin hareket alanını kısıtlayan brandalar gererek adeta eylemcileri tecrit altına aldı. Eylemdeki işçilerin gıda ve temizlik malzemesi ihtiyacını karşıladıkları fabrika kantininden de alışveriş etmeleri yasaklandı.

 

BURSA MEDYASINDA DİRENİŞ ÇARKI!

 Bursa’da günlerdir devam eden Otomotiv işçilerinin eylemine destek veren bazı medya kuruluşları bugün eylem ve işçi karşıtı haberler yayınlayarak kafaları karıştırdı.

 

 Selçin ACAR

 Türk Metal Sendikası’nın örgütlü bulunduğu Bocsh’ta çalışan işçilere geçen nisan ayında 3 yılı kapsayacak toplu sözleşmede yüksek oranda zam verilmesi, ilk olarak Renault ve Tofaş ardından Coşkunöz, Mako ve son olarak Ototrim’de tepkiye yol açmış ve işçiler iş bırakma eylemine gitmişti. Günlerce fabrikaların içinde ve dışında zor koşullarda eylem yapan işçilerin direnişi halktan, STK  ve Belediyelerden destek görmüştü. Bursa’daki bazı medya kuruluşları da haberlerinde eyleme yer vermiş ve destek çıkmıştı. Fakat; o medya kuruluşları bir gün arayla yayınladıkları haberlerle kafaları karıştırdılar. Bir gün önce eyleme destek veren haberleri ile dikkat çeken Olay Gazetesi, Yeni Dönem Gazetesi, Bursa’da Meydan ve Gazete Bursa eylem ve işçi karşıtı haberler yayınlayarak çark ettiler.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.