SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Heyecan dorukta! Gençlerin tasarladığı "Savaşan İHA"lar Bursa’da yarışacak

TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları kapsamında ve BAYKAR yürütücülüğünde düzenlenen Savaşan İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması için heyecan dorukta. 15-19 Nisan tarihlerinde Bursa Yunuseli Havalimanı’nda gerçekleşecek olan İHA’ların tamamı gençler tarafından tasarlandı.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2023 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2023 15:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Heyecan dorukta! Gençlerin tasarladığı "Savaşan İHA"lar Bursa’da yarışacak

15-19 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan yarışma bu yıl sadece Sabit Kanat kategorisinde düzenleniyor. Yarışmaya katılacak olan İHA’ların yazılımından donanımına kadar tamamı ise gençler tarafından tasarlandı. Gençlerin tasarladıkları İHA’lar müsabaka sırasında aynı anda havada olacak ve birbirleri ile mücadele edecek. Yarışma, “Savaşan İHA” ve “Kamikaze İHA” görevleri olmak üzere iki farklı görevden oluşacak.

Yarışmanın değerlendirmesi Ön Tasarım ve Kritik Tasarım Raporları, Uçuş Kanıt Videosu ile Sistem Tanımlama Videoları ile yarışma puanlaması olarak dört farklı aşamada yapılacak. Büyük ödülü almak isteyen yarışmacı takımların Savaşan İHA göreviyle (havadaki herhangi uçağa otonom kitlenme görevi) beraber en az bir müsabaka turunda da Kamikaze görevini de başarıyla tamamlaması gerekecek.

Gençleri İnsansız Hava Araçları teknolojilerine yönlendirerek bilimsel ve teknik çalışmalar yapmaya teşvik eden yarışmaya bu yıl toplamda 754 takım başvuruda bulundu. Bu takımların arasından 12 farklı ilden 22 Takım 190 yarışmacı finale kalmaya hak kazandı. TEKNOFEST 2023 Teknoloji Yarışmaları kapsamında en yüksek ödüle sahip yarışmalar arasında ola Savaşan İHA’da birincilik ödülü 500 bin TL, ikincilik ödülü 350 bin TL, üçüncülük ödülü ise 250 bin TL olarak belirlendi.

Yarışma Hakkında:

Teknolojideki gelişmelere paralel olarak İnsansız Hava Araçları (İHA), faaliyet alanlarını gün geçtikçe geliştirmekte, git gide daha çok otonomi kazanmaktadır. Bu bağlamda yüksek otonomi gerektiren ve dünya çapında sıcak araştırma alanlarından biri olan İHA’lara savaş jetlerinin yaptığı it dalaşı (dog fight) yapabilme kabiliyeti kazandırılması hedeflenmektedir. Hali hazırda dünya çapında gözlem faaliyetlerini büyük oranda insanlı platformlardan almış olan İHA’lar, yüksek çevresel farkındalık, karar verme yeteneği ve dinamik ortamlarda planlama yeteneği gibi konularda insan zekası seviyesine yaklaşamadığı için, savaş uçakları arası hava – hava muharebe manevraları ancak insanlı uçaklar ile gerçekleştirilebilmektedir. İnsansız Hava Aracı (İHA) yarışmasının temel amacı, İHA’lar arası bu tarz bir hava – hava muharebe senaryosunu kontrollü bir ortamda oluşturup ileride bu konuda başarı elde edebilecek gençleri ilgili alanlara yönlendirmek, deneyim kazandırıp becerilerini geliştirmelerini sağlamaktır.

Yarışmaya; lise, üniversite öğrencileri ve mezunları bireysel veya takım halinde katılabilir. Takımlar en fazla 10 kişiden oluşmalıdır. Mezun seviyesine firmalar veya girişimler takım olarak başvuru yapabilirler.

(Narin Demirci)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.