SON DAKİKA
Hava Durumu

İznik’e Göçebe Oyunları piyangosu! 

Türk dünyasının olimpiyatları olarak da bilinen Göçebe Oyunları’nın dördüncüsü medeniyetler başkenti İznik’te yapılacak. Devletin 70 milyon lira kaynak ayırdığı oyunlar için ETNO Spor ve diğer katkılarla birlikte İznik hem önemli yatırımlar alacak hem de tarihinin en önemli tanıtımlarından birinİ yapmış olacak. 

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2019 21:30
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2019 00:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İznik’e Göçebe Oyunları piyangosu! 

İlk 3’ü Kırgızistan’da yapılan Türk Dünyası Göçebe Oyunları’nın dördüncüsü 2020 yılında Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.  Türk dünyasının kalbinin atacağı 4’üncü Dünya Göçebe Oyunları 7 ülkenin katılımı ile İznik’te yapılacak. Türk kültürünün tanıtılması için büyük bir fırsat olan oyunlar geleneksel sporlar ve yerel kültürlerin buluşması açısından büyük önem taşıyor. İznik’i Türk dünyasının huzuruna çıkaracak ve önemli oranda yatırım almasını sağlayacak olan oyunlar için 200 dönümlük bir alanda düzenlemeler yapılacak. 

BAKAN KASAPOĞLU AÇIKLAMIŞTI

Türk Dünyası olimpiyatları olarak da anılan göçebe oyunlarının bu yıl ilk kez Türkiye’de ve Bursa’da düzenleneceğini kısa bir süre önce Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu açıklamıştı. Bakan Kasapoğlu, “Pek çok organizasyona en güzel şekilde ev sahipliği yaptık. Sultanbeyli’den ülkemize şunu da müjdelemek istiyorum. Biliyorsunuz Kırgızistan’da 3 kez gerçekleştirilen Dünya Göçebe Oyunları var. Türkiye olarak bu organizasyona 2020 yılında ev sahipliği yapacağız. İnşallah 4. Dünya Göçebe Oyunları’nı ülkemizde, Bursa’da düzenleyeceğiz. Muhteşem bir ev sahipliğiyle bu önemli organizasyonu yapacağız.” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR’LE EMEKLERİMİZ SONUÇ VERDİ

İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, 2018’de yapılan Göçebe Oyunları’nın kapanışında 4. Oyunların Türkiye’de olması kararı alındığını vurguladı. Daha sonra yapılan görüşmelerde aday kentler arasına İznik’in de alınmasıyla birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la birlikte kolları sıvadıklarını anlatan Usta, “İznik’in de aday kentler arasında olduğunu öğrendiğimizde Büyükşehirimiz ile birlikte hemen çalışmalarımıza başladık ve “Neden İznik” isimli bir dosya hazırladık. Türk Olimpiyatları için İznik’in aday olduğunu öğrenmemizin ardından bizler büyük heyecan yaşadık ve beklediğimiz haber sayın bakanımız tarafından açıklandı” dedi.

İZNİK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR OLAY

Dünya Göçebe Oyunları’nın İznik’e verilmesinin ilçe adına çok önemli bir gelişme olduğunu anlatan Usta, Eylül 2020 yapılması düşünülen olimpiyatlara katılacak Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Moğolistan, Tacikistan ve Afganistan’ın cumhurbaşkanlarının da etkinlik için İznik’e gelmesini beklediklerini aktardı. Organizasyona Rusya ve Macaristan’ın da katılması bekleniyor. Usta, “Tabii bizim çok büyük bir heyecanımız daha var oda sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı İznik’te ağırlayacak olmamızdır” dedi. 

OYUNLAR İÇİN DEV BÜTÇE

Göçebe oyunlarının Türklerin Anadolu’daki ilk başkenti olan İznik’e verilmesinin 5 medeniyete ev sahipliği yapmış ilçe için ayrıca bir gurur kaynağı olduğunu anlatan Usta, “Türk olimpiyatları İznik açısından çok büyük bir tanıtım fırsatı olacak. Olimpiyat oyunları için 200 dönümlük bir alan düzenlenecek. Bu düzenlemeler içinde yaklaşık 70 milyon liralık dev bir bütçeden bahsediliyor. İlçemizde bir hafta sürecek olimpiyatlarda İznik’e yaklaşık 600 bin turistin gelmesi bekleniyor. Yani önümüzdeki süreçte İznik’te çok hummalı bir çalışma gerçekleştirilecek. İznik’in tarihi dokusu yeniden elden geçirilecek. Bu büyük organizasyonun İznik’te yapılmasında emeği geçen sayın bakanımıza, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, milletvekillerimize ve bürokratlarımıza şahsım ve İznik adına teşekkürlerimi sunarım” dedi.

İZNİK’E YATIRIM YAĞACAK

Göçebe oyunları kapsamında İznik’e devlet önemli yatırımlar yapacak. Bunlardan birisi Orhangazi İznik arasına duble yol yapımı. İznik’te ihtiyaç duyulan diğer yatırımlar da devlet tarafından karşılanacak. Oyunlar için 70 milyonluk bir bütçe ayrılmasına rağmen gerektiğinde bütçe artırılacak ve İznik Türk dünyası vitrinine çıkmaya hazır hale getirilecek. 

İZNİK İÇİN 4 BAKAN GÖREVLENDİRİLDİ

Önümüzdeki ay 4 bakan İznik’e gelerek hem inceleme yapacak hem de planlama yapacaklar. İznik’in eksikleri tespit edilerek hemen bir yol haritası çıkarılacak. Buna göre de kamu ve diğer kaynaklardan yatırımlar gerçekleştirilecek. Burada Büyükşehir Belediyesi de gereken desteği sağlayacak. Yine ETNO Spor Federasyonu da oyunlar için destek sağlayacak. İznik için tarihinin en büyük tanıtımlarından birine sahne olacak dev organizasyon kapsamında mangala, kemik fırlatma, ok atışı, kartal ve şahinle avcılık, mas ve bilek güreşi gibi 37 spor dalında yarışmalar düzenlenecek.
 


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.