SON DAKİKA
Hava Durumu

Kadın gözüyle 8 Mart!

Büşra ZORCİ Femin&Art Uluslararası Kadın Sanatçıları Derneği Bursa Şubesi’nin

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2019 18:27
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2019 20:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kadın gözüyle 8 Mart!
Büşra ZORCİ
Femin&Art Uluslararası Kadın Sanatçıları Derneği Bursa Şubesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel resim sergisi, kapılarını sanatseverlere açtı.  Kadının toplumdaki yerine dikkati çekmek amacıyla açılan sergi yoğun ilgi ile karşılandı.


Dünya Kadınlar Günü’nde kadının toplumdaki yerine dikkati çekmek amacıyla Femin&Art Uluslararası Kadın Sanatçıları Derneği Bursa Şubesi’nin hazırladığı “Gelenekselden Moderne” isimli resim sergisi Endülüs Park AVM Sanat Galerisinde açıldı. 58 Sanatçının toplam 60 eserinin yer aldığı sergi ile ilgili konuşan Femin&Art Uluslararası Kadın Sanatçıları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Ressam Mükerrem Turhan, “Dünya Kadınlar Günü, Gelenekselden Moderne Sergisi’nde 58 sanatçının toplam 60 eserine yer verildi. Kadın ağırlıklı bu çalışmalarda, toplumun kanayan yaralarından biri olan kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz gibi olumsuzluklara karşı bir farkındalık uyandırmak istiyoruz. Kadın toplumun yarısıdır ve herhangi bir şekilde sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kalmamalıdır. Herkes elinden geldiğince bu duruma tepki gösterir, bizler de sanatçı ruhumuzla kadının tüm acısını ve merhametini tuvale resmettik.” dedi. Femin&Art’ın uluslararası bir dernek olduğunu ifade eden Mükerrem Turhan, sözlerine şöyle devam etti: “Femin&Art Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği’nin genel merkezi 2007 yılında Trabzon’da Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi’nde öğretmen olan Şükran Üst isimli ressam tarafından kuruldu. Bursa şubesi ise 2011 yılında kuruldu. Şuan derneğimizin yurt dışında 30, yurt içinde ise 10 şubesi var.”


“ÜLKELER ARASI KÜLTÜR KÖPRÜLERİ KURUYORUZ”
Femin&Art Uluslararası Kadın Sanatçıları Derneği’nin yabancı sanatçıları Türkiye’de misafir ederek Türk kültürünü tanıttığını ifade eden Turhan, “Asil ve fahri üyelerimizle genel olarak resim sanatı üzerine eserler ortaya koyuyoruz. Genel merkezimiz kurulduğu günden bu yana her yıl uluslararası sergiler düzenliyor, yurt dışından yabancı ressam hanımları davet ediyoruz. Gelen sanatçıların konaklama giderlerini de karşılayarak kültürümüzü tanımaları açısından şehrimizi gezdiriyoruz. Bizim sanatta neler yaptığımızı görüyorlar, biz de onların eserlerini nasıl ortaya koyduklarını görüyoruz böylece karşılıklı bir kültür alışverişi oluyor. Femin&Art olarak diyoruz ki, ‘Bizler kadın sanatçılar olarak ülkeler arası kültür köprüleri kuruyoruz.’ Her geçen yıl çeşitli ülkelerden misafir ettiğimiz sanatçıların sayısı artıyor. Bizler bursa şubesi olarak 2016 yılında uluslararası bir sergi gerçekleştirdik. Ancak yurt içinde üyelerimizin eserlerinin yer aldığı sergilerimizi yılda bir ya da iki kere yapıyoruz.  Osmanlıya başkentlik yapmış, 6 padişah görmüş Türkiye’nin önemli şehirlerinden olan Bursa’yı uluslararası sanatçılara tanıtmaktan büyük gurur duyuyoruz. Yaptığımız sergilerle kadının toplumda hak ettiği değeri görebilmesi için çaba harcıyoruz. Amacımız sanatla kadına şiddetin önüne geçebilmek, kadına yönelik cinsel ve sözlü tacizlere dur diyebilmek. Türkiye toplum olarak cinsler arasında oldukça dengeli dağılmış. Toplumun hemen hemen yarısı erkek ve diğer yarısı da kadın, ne fazla ne eksik. Dolayısıyla toplumda kadının da söz sahibi olabilmesi gerekiyor. Biz de kadın sanatçılarımıza eserleriyle söz sahibi olabilmeleri için olanaklar sunuyoruz.” şeklinde konuştu.


“AMACIMIZ PİCASSO OLMAK DEĞİL, BİRLİK-BERABERLİĞİ SAĞLAMAK”
Derneğin amacının toplumda kadın-erkek birliğini sağlamak olduğunu söyleyen Turhan sözlerini şöyle sonlandırdı; “Bizler resimler yaparak, sergiler açarak birer Picasso ya da Salvador Dali olmak çabasında değiliz. Bizim amacımız toplumda kadın ve erkek arasındaki birlik ve beraberliği tesis etmek. Sanat bir terapidir ve insanın ruhunu besler. Biz de sanatımızla toplumun ruhunu beslemek ve biraz da uluslararası arenada kendi kültürümüze ait eserleri tanıtabilmek çabasındayız. Biliyorsunuz toplumumuz özellikle Batı toplumunun kültürüne bir yakınlık göstermekte ancak bizim topraklarımıza has oldukça zengin bir kültürümüz var dolayısıyla bize ait olana sahip çıkarak, kültürümüzü uluslararası arenada yabancı sanatçılarla buluşturmayı da misyonumuz olarak kabul ediyoruz.” Serginin açılışına Vali Yakup Canbolat’ın eşi Ayşegül Canbolat, Vali Yardımcısı Nevzat Ergün ve eşi Nuray Ergün, Bursa Kent Konseyi Başkan Vekili Şuayip Toprak ve sanatseverler katıldı.



Sergide eseri bulunan sanatçılar ise şöyle; Ayla GEYLAN, Ayşe KÖK, Ayşe SAK, Ayşe YAZGAN, Bahriye KÖPRÜBAŞILI, Binnaz TUNGAN, Birsen ULUSALOĞLU, Betül Şule YAPICI, Dilay ŞEN, Duygu SARI, Elçin ÖNER, Emel ALTINTAŞ, Emine ÖZKEN, Emine YAKUT, Fatma AYÇİÇEK, Fatma KARBEYAZ, Feryal ŞİMŞEK, Filiz BİLEN, Ganimet KIZILTAN, Gamze Nevin GÜÇÜK, Gülay İNCE, Gülbinşah ÇELİKER, Gülçin EROĞLU, Gülden ATAMER, Günnur UZUN, Hatice ALTIPARMAK, Hayriye Gaygın PÜRTÜL, Huri AYKUT, Katayoon BOZORGİ, Latife HİTİT, Meral EYÜPOĞLU, Meryem KARTAL, Mükerrem TURHAN, Müyesser SİBER, Naciye KÜÇÜKOĞLU, Necla ÖZALAN, Necmiye BEKİ, Nefise GÖKALP, Nejla KARAASLAN, Neslihan SAĞIR, Nesrin GÜNDÜZ, Nevin YILDIZ, Nurcan HAVUÇGİL, Nur Sema CANSOY, Safiye GÖKTEPE, Semiha GÜNEŞ, Semra GÜNEREN, Selda YETİŞ, Şermin MUTLU, Ülkü KARA, Ümran AYÇİÇEK, Ümran TOPSAKAL, Vahide SEZER, Vildan ÖZKAN, Yasemin SÜZER, Zehra BALPINAR, Zeynep GALATA, Zeynep YILMAZ, Zülal YAR.

 

 



 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.