SON DAKİKA
Hava Durumu

Karaismailoğlu: “Bursa – İstanbul arası 2 saat 15 dakika olacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Tüm projemiz tamamlandığında, seyahat süreleri hem Ankara-Bursa hem de Bursa-İstanbul arası yaklaşık 2 saat 15 dakika olacaktır” şeklinde konuştu. 

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2023 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2023 16:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Karaismailoğlu: “Bursa – İstanbul arası 2 saat 15 dakika olacak”

Yapımı devam eden Bursa Emek – YHT Gar – Şehir Hastanesi Metrosu ve Bursa hızlı tren projesinin son durumları hakkında açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Bugün Bursa’ya hem Uludağ Yolu, Çalıyolu 1. Etap ve Keles Çevreyolu gibi bir dizi karayolu projemizin toplu açılış töreni ve TEKNOSAB Kavşağı temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Bursa’yı ‘Balıkesir-Bandırma – Bursa – Yenişehir – Osmaneli Hızlı Tren Hattı’ projesi ile yeniden demiryolu ile kavuşturuyoruz. Ankara-İstanbul YHT Hattı’na bağlantılı olarak çift hatlı, hızlı tren hattı inşa ediyoruz. Projemiz;  altyapı yapım çalışmalarını sürdürdüğümüz, toplam 145 kilometre altyapı ile 201 kilometre üstyapı yapım işini kapsamaktadır. Proje çerçevesinde 7 adet istasyon inşasının yanı sıra, toplam uzunlukları 18 kilometre olan 12 adet tünel,  4,6 kilometre olan 10 adet kaçış tüneli,  1 kilometre olan 5 adet aç-kapa tünel, 4 kilometre uzunluğunda 28 adet demiryolu köprüsü, 4 kilometre uzunluğunda 4 adet viyadük ve 1,5 kilometre uzunluğunda 66 adet altgeçit ve toplam 155 adet menfez imalatı yapılacaktır” dedi. 
“Ankara-Bursa hem de Bursa-İstanbul arası yaklaşık 2 saat 15 dakika olacak”
Demiryolu altyapısını geliştirerek, yük taşımacılığı ile Bursa’nın hem sanayi hem de tarımda lojistik kabiliyetini ve rekabetçi gücünü geliştirecek projenin son durumu hakkında da bilgilendirme yapan Bakan Karaismailoğlu, “Osmaneli-Yenişehir istikametinde alt yapı çalışmalarına devam ediyoruz. Güzergâhın başlangıcı ile 48. kilometreleri arasındaki altyapı çalışmaları kapsamında, 2 milyon 100 bin metreküp kazı ve 350 bin metreküp nitelikli dolgu yapılmıştır.  Toprak işlerinde yüzde 18 ilerleme sağlanmıştır. Osmaneli Bölgesi Tünellerinde kazı desteklemede 9 bin 800 metreye ulaşılmış ve toplamda yüzde 48 ilerleme sağlanmıştır. Tünellerde kaplama beton işlerine de devam ediyoruz. Altgeçit-Menfez-Köprü-Viyadük İşlerinde de 28 bin metreküp beton dökümü tamamlanmış ve yüzde 32 ilerleme sağlanmıştır.  Toplamda Menfez-Altgeçit-Köprü gibi 34 adet yapı tamamlanmış olup 19 tane yapıda çalışmalar devam etmektedir. İstasyon projelendirme çalışmalarımız da devam etmektedir. Bursa-Yenişehir istikametinde ise TCDD’den teslim alınan ilk 10 kilometrelik kısımda üst yapı çalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda ilk 2 kilometrede sub balast ve balast serim imalatlarını bitirdik. Travers ve rayların üretimine de devam ediyoruz. Ayrıca 10 bin 300 ton ray da sahaya gelmiş ve üst yapıya raylar sevk edilmeye başlamıştır. Tüm projemiz tamamlandığında, seyahat süreleri hem Ankara-Bursa hem de Bursa-İstanbul arası yaklaşık 2 saat 15 dakika olacaktır” şeklinde konuştu. 
2023 ilk çeyreğinde metronun Görükle’ye ulaşması için çalışmalar başlayacak
“Bursa’da devam eden bir diğer önemli raylı sistem projemizde Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro projemizdir” diyerek sözlerine sürdüren Karaismailoğlu, “Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı yapımı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Bakanlığımız arasında 8 Haziran 2020 tarihinde imzalanan devir protokolü ile Bakanlığımızca devralınmıştır. Toplam 4 istasyon ve 5 kilometre uzunluğunda olan Emek-YHTGar-Şehir Hastanesi Metro Hattı’mız tamamlandığında Bursa’daki raylı sistem uzunluğu 52 kilometre ulaşacaktır. Mevcutta işletmede olan Emek-Arabayatağı Metro Hattı; yapacağımız uzatma ile Mudanya Bulvarı’nı kat ederek YHT Gar ve nihayetinde Şehir Hastanesi’ne ulaşacak ve Bursalı vatandaşlarımızın şehirlerarası ulaşım ve sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracaktır. Hattın en önemli iki durağı hızlı tren istasyonu ve hastane istasyonudur. Az önce bahsettiğim yapımı devam eden Bursa-Yenişehir-Osmaneli YHT Hattı ile metronun entegre edilmesi ile tüm Bursa’nın hızlı tren erişimi için rahat ve dakik bir seçenek sunulacaktır.  Projemiz çerçevesinde depo sahası ve 2 istasyonu Görükle uzatması da dâhil edilmiştir. Bu kısımdaki inşaat faaliyetlerine de 2023 yılı ilk çeyreğinde başlamayı hedefliyoruz. Bu yeni tesis, şehrin tüm metro araç filosunun bakım ve tamir ile park alanı ihtiyacına da hizmet edecektir. Mevcut Emek İstasyonu’ndan sonra hattın ilk bin 300 metresi hemzemin olarak geçilecektir. Bu noktadan sonra hattın inşası aç-kapa yöntemiyle gerçekleştirilecek ve bittiğinde hattımız, caddelerin altından geçen ve yüzeyde alan işgal etmeyen bir sistem olarak çalışacaktır” ifadelerini kullandı. 
“Çok büyük maddi kazanımlar gerçekleşecek”
Şu ana Bursa’daki metro hattı çalışmasında yapılanları da anlatan Bakan Karaismailoğlu, “480 bin metreküp kazı yaptık. 12 bin 400 adet 250 bin metre kazık yerleştirdik. 130 bin metreküp beton dökümü gerçekleştirdik. Çalışmalarımız sırasında Bursalıların günlük hayatlarına olumsuz etki etmemesi için trafik sirkülasyon projelerimizi de tamamladık. Çalışma yapacağımız yollarda alternatif yan yollar oluşturma çalışmalarımıza başladık, 22 bin 900 metrekare asfalt serme çalışması yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı’mız, faaliyete geçtiği an itibariyle çok büyük maddi kazanımlar gerçekleşecektir” dedi. 

Bakan Karaismailoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “2023-2050 yılları arasındaki 27 yıllık projeksiyonda; zamandan 797 milyon dolar, karayolu bakım ve işletmesinden 58 milyon dolar, önlenecek kazalardan 1 milyon 170 bin dolar ve hava kirliliği, iklim değişikliği, gürültü, gibi dışsal faydalardan 15 milyon 640 bin dolar, olmak üzere hattın tamamlanmasıyla toplam ekonomik kazancı 871 milyon 470 bin dolara olacaktır.”
“Bursa’yı geleceğe taşıyacak önemli projeler hayata geçiyor”
“Sanayimizin, ticaretimizin, tarımımızın ve turizmimizin en önde gelen şehirlerinden biri olan Bursa’nın ulaşım ve iletişim ağını güçlendirecek her projenin öneminin farkındayız. Bursa’yı geleceğe taşıyacak çok önemli projeleri hayata geçiriyor, yakinen takip ediyoruz. Son 20 yılda Bursa’nın sadece ulaşım ve iletişim altyapısına yaklaşık 43 milyar 153 milyon lira yatırım yaptık” diyen Karaismailoğlu, “2003’te 195 kilometre bölünmüş yolu vardı. Bugün toplam bölünmüş yol uzunluğunu 597 kilometreye ulaştık. Yollarının 148 kilometresi BSK kaplamalıydı. bu rakamı toplamda 772 kilometreye çıkardık. Şimdi buradan da 7 ayrı karayolu projemizin toplu açılış töreni ve TEKNOSAB Kavşağı temel atma törenini gerçekleştirmek üzere Çalı Yolu Şantiyemize geçeceğiz. Projelerimiz Bursa’nın mevcut etkinliğini kat be kat artırarak Bursa’nın ve Türkiye’nin geleceğinde daha nice ufuklar açacaktır. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ilk günlerini geçirdiğimiz Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda,  2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’mız çerçevesindeki çalışmalarımızla, dünyayı Bursa’ya ve Türkiye’ye bağlamak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz” diye konuştu. 

Türkiye’yi küresel bir lojistik süper güce ve dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birine dönüştürme kararlılığına da güçlü bir şekilde devam edeceklerini belirten Bakan Karaismailoğlu, “Balıkesir  “Bandırma – Bursa – Yenişehir – Osmaneli Hızlı Tren Hattı” ve “Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı” projelerinde çalışan ve projelerimizin kat ettiği mesafelerde emeği olan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, başarılarının devamını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.