SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırsal kalkınma büyükşehirle sağlanacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, günümüzde belediyeciliğin sadece fen işlerinden ibaret olmadığını, kırsal kalkınmadan so

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2013 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2013 19:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, günümüzde belediyeciliğin sadece fen işlerinden ibaret olmadığını, kırsal kalkınmadan sosyal hayata, tarihi değerlerden spora kadar her alanda büyükşehir belediyelerine önemli görevler düştüğünü söyledi. 


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, TGRT Haber’de yayınlanan ve Fuat Kozluklu’nun sunduğu ‘Artı eksi Gündem’ programına konuk oldu. Başkan Altepe, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği olarak Türkiye’de, Marmara Belediyeler Birliği olarak Marmara Bölgesi’nde ve Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak da Bursa’da hayata geçirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Türkiye genelinde cumhuriyet döneminde yüzde 25’ler seviyesinde olan şehir nüfusunun bugün yüzde 75’ler seviyesine çıktığını, Bursa’da ise belediyelerde yaşayan nüfusun yüzde 89’a ulaştığını belirten Başkan Altepe, bu açıdan belediyecilik hizmetlerinin gün geçtikçe daha da önem kazandığını ifade etti.
Günümüzde dünya genelinde şehirler arasında önemli bir yarış olduğunu, ‘sağlıklı kent’ olgusunu en hızlı yakalayan şehirlerin bu yarışta bir adım öne geçtiğini hatırlatan Başkan Altepe, çevrenin en kutsal değer olduğunun altını çizdi. Günümüzde çevreyi kirleterek sanayileşme yolunda önemli bir mesafe kat eden Avrupa’nın günümüzde ise bu kirliliği temizlemek için çaba harcadığını dile getiren Başkan Altepe, çevre konusunda Türkiye’nin Avrupa’ya göre çok şanslı olduğunu ifade etti. Yeni kurulan tüm işletmelerin çevreye duyarlı üretimde zorunlu kılındığını aksi halde üretim ruhsatlarının verilmediğini ifade eden Başkan Altepe, eskiden kurulan tesislerinde çevreye olan zararlarının en aza indirilmesi ve arıtma tesislerinin kurulması yönünde önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak çevreyi kirleten ve atıklarını arıtmadan doğal ortama bırakan firmalarla ilgili cezalandırma işlemlerini uyguladıklarını kaydeden Başkan Altepe, “Bunun yanında üretim maliyetlerinin artmasını göze alarak arıtmalarını kuran, çevreye duyarlı üretim yapan tesislerimizi de ödüllendirmek istedik. Bu uygulamayı Sağlıklı Kentler Birliği olarak Türkiye geneline yaydık ve geçtiğimiz hafta 36 firmamıza çevre ödüllerini verdik” dedi.
Konuşmasında yeni Büyükşehir Kanunu’nun getirdiği avantajlara da değinen Başkan Altepe, artık kırsal kalkınmanın da Büyükşehirlerin görevi haline getirildiğini kaydetti. Büyükşehir bütçelerinin yüzde 10’unun kırsal kalkınma için ayrılacağını ifade eden Başkan Altepe, “Kırsal kalkınmanın sağlanmasıyla köyden kente göçün önüne geçilmesi hedefleniyor. Kırsal bir bölgenin kalkınması için ne gerekiyorsa artık büyükşehir belediyeleri yapacak. Mesela bir bölgede biber üretimi yapılıyor ve biber kurutma tesisine ihtiyaç varsa, biz bu tesislerin kurulmasını destekleyeceğiz. Hayvancılıktan tarımsal üretimin her aşamasına kadar gerek proje gerekse ekipman olarak o bölgelerde olacağız” diye konuştu. Daha yasa gündemde yokken bile Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu uygulamaları zaten yaptıklarını dile getiren Başkan Altepe, Bursa’nın Büyükşehir sınırlarında kalan bir çok ilçesine, stadyumdan hizmet binasına, meydanlardan altyapıya kadar her alanda farklı hizmetler yaptıklarının da altını çizdi.
Osmanlı’ya 130 yıl payitahtlık yapan Bursa’nın tarih başkenti kimliğini öne çıkarmak için hayata geçirdikleri projelerden de bahseden Başkan Altepe, tarihi çarşı ve hanlar bölgesi, sultan külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü ile ‘UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olan Bursa’nın adaylık dosyası, UNESCO’ya ulaştırıldı. Düne kadar yerel yönetimlerin yol açmak için yıktığı tarihi yapıların bugün ilk günkü ihtişamı ile yeniden ayağa kaldırıldığını hatırlatan Başkan Altepe, 1421 yılında Çandarlı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan Mahkeme Hamamı’nın yeniden kente kazandırıldığını, Kütahya Han, Çukur Mescit, Eskişehir Hanı, Ulucami, Kayıhan, İncirli ve Muallimzade Hamamları’nın harabe halindeki görüntüden kurtarılıp, yeniden ilk günkü ihtişamları ile şehre kazandırıldığını vurguladı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.