SON DAKİKA
Hava Durumu

Milliyetçi Alevi Derneği Solak kafaları ürküttü!

Türkiye’de cumhuriyet tarihinde belki de hiç cesaret edilemeyen bir adımı Bursa’da Fırat Kürşad Akten isimli cesur bir genç atarak “Milliyetçi Alevi Bektaşı Kültür dernekleri” ismiyle dernek kurmak için harekete geçti. Akten’in girişimi sol basını ve solcu Alevi derneklerinin bir kısmını ayağa kaldırırken, Akten’e tehdit yağmaya başladı. Öte yandan ülkenin dört yanından milliyetçi Aleviler, alevi dedeleri ve cem evlerinden de Akten’e destek yağıyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2020 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2020 18:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Milliyetçi Alevi Derneği Solak kafaları ürküttü!

Alpaslan YILDIZ

Türkiye’de bir tabu daha Bursa’da yaşayan Erzincanlı Fırat Kürşad Akten isimli gencin cesurca attığı adımla yıkılıyor. Aleviler solcu olur baskısı altında Alevi vatandaşların yıllarca siyasi olarak istismar edilmesine  artık bir dur denilmesi gerektiğini düşünen Fırat Kürşad Akten, Bursa’da “Milliyetçi Alevi Bektaşı Kültür dernekleri” ismiyle bir dernek kurmak için yola çıktı. Türkiye’de Alevilik denince akla direkt sol gelmesi nedeniyle bu iki kesim birbirine daha çok yaklaşırken, milliyetçi fikriyatla Aleviler arasında gereken yakınlaşmanın sağlanamamasının önünde de en büyük engelin bu olduğu görüşünden yola çıkan Akten, bu olguyu ortadan kaldırmak için harekete geçti. 
''MİLLİYETÇİ ALEVİ BEKTAŞİ KÜLTÜR DERNEKLERİ''
Bursa Şehir Gazetesi’nin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Akten,  ''Osmanlı döneminden bu yana maalesef ki milletimiz büyük bir ayrışmaya girmiştir. Özellikle Şah İsmail ve Yavuz Selim arasında ki savaşla zirveye taşınan Alevi Sünni ayrışması, ne hazindir ki 21. yüzyılda da halen devam etmektedir.2020 yılına geldiğimizde Alevi hareketleri maalesef ki 'Sol Fraksiyonlar' ile anılmakta özellikle de belli bir kesim sanki Alevilerin tamamı solcu veya Komünistmiş gibi bir algı oluşturmaktadır. Buna keza, Alevilik ile alakası olmayan zümreler kendine Alevi maskesi takarak Aleviliğin içini boşaltmakta ve Alevileri topluma yanlış tanıtmak istemektedirler. Alevilik ve Türklük üzerinde yüzyıllardır oynanan oyun devam etmekte ve şiddetini de giderek arttırmaktadır. Örneğin 27 Mayıs 1915'de Başlatılan 'Ermeni Techir'i ile Osmanlı topraklarını terk etmek istemeyen Ermeniler özellikle Türkiye'mizin doğu bölgesinde kendini ''Alevi'' veya ''Kürt'' olarak lanse etmiş ve Osmanlıdan gitmemek için kendilerinin 'Alevi' olduğu yalanına başvurarak bu topraklarda kalmışlar ve bu maske altında 'Gizli Ermenicilik'' yapmışlardır. Kendine Kürt Alevisiyim diyenlerin aslında köklerinin Alevi olmaya müsait olmadığını, Alevilik ateşini Türklük aşkıyla Yakan Hoca Ahmet YESEVİ'nin öncülüğünde Türkmenlerin başlattığı ve Alevi-Bektaşi Kültürünün Yolbaşçılarının Türkmenler olduğu düşüncesinden hareketle, Bir İnsan Kürt Alevisiyim diyorsa ya Gizli Ermenidir yada zamanla Öz benliği unutturulmuş, kendini Kürt veyahut başka bir millet zanneden Türkmen olduğunu biliriz.” İfadelerini kullandı. 

SOL VE SOLCU ALEVİLER AYAĞA KALKTI

Yıllarca Alevileri siyasi istismar aracı olarak kullanmaya kalkan aşırı sol fraksiyonlar bu adım üzerine adeta ayağa kalktı. Evrensel Gazetesi başta olmak üzere soy yayınlar Akten’i hedef alırken, dernek kuruluşunun yapılacağı haberlerinin çıkmasının ardından tehdit yağmuruna tutulan Akten’e Türkiye’nin dört bir yanından destek mesajları da geliyor. Kurulma aşamasındaki dernekle ilgili haber yapan Evrensel Gazetesi, Alevi Yol’unun ırkçılıkla bağdaşmadığını ileri süren bir kesimin olaya tepki gösterdiğini yazarken, asıl ırkçılığın kendi özgür düşünceleri ile yola çıkan Akten’i susturmaya yönelik baskı ve tehditler olduğunu görmezden geldi. Oysa, yıllardır solun siyasi olarak istismar ettiği bu kesimin içinden çıkan bir gencin bırakın hedef alınmayı desteklenmesi gerektiği ortadayken.  

MİLLİYETÇİ KELİMESİ ALEVİLİĞE TERSMİŞ!

Büyük bir çoğunluğu Türkmen olan ve bunların tamamının vatanperver ve milletperver olduğu Alevilerle ilgili kendilerini tek otorite sayan ve Aleviler adına karar vermeye kendilerini yetkili kılan birkaç dernek şiddetle bu yeni derneğe karşı çıkıyor hatta boğmaya kalkıyor.  Belli bir kesimi temsil etmelerine rağmen tüm Aleviler adına yeni derneğe tepki gösteren bir kısım dernek başkanı,  ‘Milliyetçi’ kavramın Alevilikle bağdaşmadığını, amacın batıda bulunan Tahtacı, Çepni ve Türkmen Alevileri üzerinde baskı oluşturmak olduğunu ileri sürdü. Bu da zaten Alevilerin kahır ekseriyetinin Türkmen olması nedeniyle sol kafaların telaşını ortaya koyuyor.   

“IRKÇILIĞI REDDEDERKEN BİLE IRKÇILIK”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, herkesin kendi Alevisini yaratma çabası içerisinde olduğunu belirterek, derneğin başındaki ‘Milliyetçi’ kelimesinin Alevilik felsefesine, inancına ters olduğunun altını çizdi. Aleviliğin ırkçılığı ret ettiğini söyleyen Güven Abdal Ocağı Dedesi Sefa Öztürk, “Alevilik bütün kainata bir noktada bakar. Milliyetçi, ırkçı bir söylemle anılıp şovenist bir anlayışla örgütlenilmesi büyük bir aymazlık. Aleviliğin kültürüne, inancına, felsefesine aykırı bir durum” dedi. PSAKD Batıkent Cemevi Başkanı Onur Şahin de Aleviler üzerindeki asimilasyon çabaların hızla devam ettiğini savunarak, “Bu çabaların en önemli ayaklarından biri de ırkçılık zehrini Alevilik içine zerk ederek Aleviliğin özünü bozup çarpıtarak tanınmaz hale getirmektir” dedi. 

“MİLLİYETÇİ ALEVİ BEKTAŞİ DERNEKLERİ”

Milliyetçi bir genç olan Fırat Kürşad Akten tarafından 2018 yılında Ankara’da ilk adımı atılan dernek, o dönem Ankara Valiliği’ndeki yapılanmaya takıldı. Dernekler Müdürlüğü’ne verilen dilekçe işleme konulmadı. Daha sonra Bursa’da yerelde bir dernek kurmayı kafasına koyan Fırat Kürşad Akten, bunun için altyapı oluşturma çalışmalarına girişti. Bu çerçevede Cem evlerini ziyaret ederek buradaki vatansever gençlerle görüşen Akten, derneğin kuruluşu için Ağustos ayını hedef seçti ancak bu yöndeki girişimlerinin duyulmasının ardından oluşan hem destek hem de tepki süreci hızlandırmaya yöneltti kendisini. Önümüzdeki günlerde derneğin kuruluşunu tamamlamayı hedefleyen Akten, Bursa için yola çıkmalarına rağmen Türkiye genelinden gelen talep yoğunluğunu göz önüne alarak genel merkez ve şubeli bir yapılanmaya gideceklerini aktardı. Alevilerin milliyetçi vatansever insanlar olduğunu anlatan Akten, harekete büyük destek olduğunu ülkenin dört yanından cem evleri ve Alevi dedelerinin de arayarak desteklerini bildirdiklerini kaydetti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.