SON DAKİKA
Hava Durumu

Mudanya’da yeşil pasaport skandalı!

Kamuoyunda bir çok skandalla gündeme gelen Mudanya Belediyesi, yine akıllara durgunluk veren bir skandalla gündemde. Kamu kurumu olan Mudanya Belediyesi’nin, hak etmediği halde yeşil pasaport çıkarttığı 15 memur ve belediye hakkında soruşturma açılırken, memurlara da bin liranın üzerinde vergi cezası kesildi. 

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2020 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2020 19:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Mudanya’da yeşil pasaport skandalı!

Mudanya Belediyesi’nde skandalların ardı arkası kesilmiyor. Bu kez bir kamu kurumu olan Mudanya Belediyesi, Yeşil Pasaport skandalıyla çalkalanıyor. Pasaport Kanunu’nda her şeyin açıkça belirtilmesine rağmen, Mudanya Belediyesi’nce şartları uygun olmayan memur ve ailelerine Yeşil Pasaport aldığı ortaya çıktı.  Yönetmeliğe uygun olmayan şekilde düzenlenen talep formu ile halk arasında “yeşil pasaport” olarak bilinen ve bir çok ülkeye vizesiz seyahat hakkı tanıyan Hususi Damgalı Pasaport sahibi bazı memurların pasaportları iptal edildi.

YEŞİL PASAPORT BELLİ ŞARTLARA BAĞLI

Yeşil Pasaport alabilmesi için memurların belli bir dereceye gelmeleri gerekiyor. Ya da belli unvanlara sahip memurlara bu hak tanınıyor. Oysa Mudanya Belediyesi hem bu şartları yerine getirmeyen memurlara usulsüz Yeşil Pasaport aldırdı hem de diğer kamu kurumlarını yanıltarak ikinci bir skandala imza attı. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından tanzim edilen hususi pasaportları yönetmelikle hak eden personeline aldırması gerekirken, yeşil pasaport almaya hakkı olmayan personele de belge düzenleyen Mudanya Belediyesi, resmi kurum olmasının verdiği güvenle İl Emniyet Müdürlüğü’nü de yanılttı.  Mudanya Belediyesi’nin apaçık yasa ve yönetmelikleri ihlal ederek yaptığı uygulama ile memurların da mağduriyetine yol açan olayda, yaklaşık 15 kadar memurun eş ve çocuklarının yeşil pasaportları iptal edilirken, Vergi Dairesi’nce de bu kişilere pasaport başı 1.000 TL üzeri vergi cezası ve gecikme cezası kesildi.

BAŞVURUYU BELEDİYE YAPTI!

Mudanya Belediyesi’nde yaşanan pasaport skandalının detayları ise akıllara durgunluk verecek cinsten. Memurlardan sadece bilgilerini ve gerekli olan fotoğraf vs gibi bilgi ve belgeleri isteyen Mudanya Belediyesi, yeşil pasaport ayrıntı ve başvurusunu belediye olarak yaptı.  Haksız yere yeşil pasaport alan memurların işlemlere karışmadığı öğrenildi. Pasaport skandalının patlamasının ardından belediye ile ilgili soruşturma açılırken, Emniyet Müdürlüğü’nde de inceleme başlatıldığı bildirildi.

BÖYLE HATA OLMAZ!

Kamu kurumu ciddiyetine yakışmayan Yeşil Pasaport skandalı, CHP’li Mudanya Belediyesi’nin de ne kadar lakayt yönetildiğini gözler önüne serdi. Resmi işlemleri bile bilmeyen bir yönetim tarzının sergilendiği Mudanya Belediyesi’nde resmi kurumlar arasındaki bir işlemin skandala dönüşmesi şaşkınlıkla karşılandı. Gelinen noktada Mudanya Belediyesi’nin kanun ve yönetmelikleri bilmeden mi yönetildiği tartışmalara yol açtı. Mudanya Belediyesi’nin bilerek böyle bir işlemi yapmış olabileceği de ihtimallerden biri. Soruşturmanın neticesi ise merakla bekleniyor.

PASAPORT KANUNU NE DİYOR?

Mudanya Belediyesi’nin ilgili birimlerinin bakmadığı, bilmediği ya da göz ardı ettiği pasaport kanununda bu belgelerin kimlere ve nasıl verileceği net bir şekilde yer alıyor. İşte kanundaki ilgili maddeler; Madde 14 – A) (Değişik: 28/5/1988 – 3463/2 md.) Hususi damgalı pasaportlar; (Değişik birinci fıkra: 22/8/1989 – KHK – 378/1 md.) (…)(3) birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapanlardan en az 15 yıl mesleki kıdemi olan öğretim üyeleri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. (Ek cümle: 19/10/2005 – 5411/168 md.) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri ile vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.(2)(3)(5) Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.