SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarihi Orhan Bey Camii Cemaatiyle Bir Araya Geliyor

Bursa’nın en eski mabetleri arasında gösterilen ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Bursa’da Zaman” şiirine ilham kaynağı olan 684 yıllık tarihi Orhan Bey Camii restorasyonu tamamlanarak teravih namazıyla birlikte yeniden ibadete açılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2023 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2023 18:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Tarihi Orhan Bey Camii Cemaatiyle Bir Araya Geliyor

Osmangazi ilçesinde tarihi Ulu Camii’nin hemen yanı başında yer alan ve Bursa’nın en eski mabetleri arasında gösterilen Orhan Bey Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü Bursa Bölge Müdürlüğünce restorasyonu tamamlanarak teravih namazıyla birlikte cemaatiyle yeniden bir araya geliyor. İlk inşa edildiğinde külliye olarak hizmet veren yapı; Yıldırım, Yeşil, Muradiye ve daha sonra Edirne ile İstanbul’da kurulan devlet müesseselerinin öncüsü olarak kabul edilmektedir.

Üç eyvanlı plan tipinin uygulandığı ilk cami olan yapıyı, Osmanlı Padişahlarından Orhan Gazi yaptırmıştır.


Restorasyon Kapsamında Yapılan İşler


Tarihi mabedin restorasyon çalışmaları kapsamında; sıva raspaları sonucunda ortaya çıkan derin çatlaklar ve statik problemler nedeniyle son cemaat bölümünde; güçlendirme projesine uygun olarak çift kat ve tek kat olarak karbon mesh uygulaması yapılmıştır. Duvar içinde çürüyen ahşap hatılların yerine paslanmaz çelik malzemeden gergiler yapılmıştır. Minarenin sonradan yapılan, ağırlığının fazla olması ve malzeme bozulmaları nedeniyle camiye doğru eğilen taş külahı sökülerek özgün halindeki gibi kurşun kaplamalı sivri külah yapılmıştır. Yapının eskiyen kurşun kaplamaları yenilenmiştir. Harimin içinde kalemişi olmayan alanlarda badana yapılmış ve kalemişi süslemeler temizlenmiştir. Tüm pencere doğramaları meşe olarak yeniden yapılmıştır. Eski fotoğraflarda görülen ancak mevcutta olmayan ahşap şadırvan özgün halindeki şekilde yeniden yapılmıştır.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.