SON DAKİKA
Hava Durumu

Ulaşımda düğümü bisiklet yolu çözer

Bursa’nın en büyük sorunlarından biri olan trafiği, çözmek için milyonlarca liralık yatırımlar birbiri ardına devreye alınırken, bu sorunun çözümünde bisiklet yolları ciddi bir çözüm olabilir. Dünya’nın birçok büyük kentinde olduğu gibi yapılacak bisiklet yolları ile kentin trafik yükü ciddi oranda azaltılabilir. 

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2020 21:58
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2020 21:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ulaşımda düğümü bisiklet yolu çözer

Bursa’nın başlıca problemleri arasında olan ve yıllardır çözülemeyen ulaşım sorununa neşter vurabilecek bir sistem olan ‘bisiklet yolu’ başlıca Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor. Bisiklet yolu sistemine geçen ülkelerde trafik sorunun büyük ölçüde azaldığı otopark sorununda da ortadan kaldırıyor. Özellikle 1974 yılında ortaya çıkan enerji krizinden sonra ülkelerin bisiklet yolu üzerine yaptığı çalışmaların önemli sonuçları ortaya koyduğu görülüyor. 

MALİYETİ KARAYOLUNA GÖRE ÇOK DAHA DÜŞÜK

1974 yılında ABD başkanı Jimmy Carter, ulaşım ekonomilerinin araştırılması amacıyla bir komisyon kurdu. Bu araştırmaların sonucunda ortaya çıkan sonuçlar çarpıcıydı: Bir bisiklet yolunun yapım maliyeti, normal bir karayolu maliyetinin yüzde 10’una, otoyol maliyetinin ise yüzde 2’sine denk geldiği görüldü. Bunların üzerine hava kirliliği ve taşıtların her yıl doğaya attıkları, 60 milyon ton kullanılmış motor yağı gibi başka olumsuzlukları da eklenince bisiklet yolunun ülkede yaygınlaşması kesin hale geldi ve bu yöndeki yatırımlar hız kazandı. 

BAŞI HOLLANDA ÇEKİYOR

Özellikle büyük kentlerde, bir kangren haline gelen ulaşım sorununa çözüm arayan Avrupa ülkeleri de bisiklet yollarını tercih etti. Hollanda’da 35 bin kilometrelik bisiklet yolunun bulunması bunun en önemli örneklerinden biri. Hollanda’yı 12 bin km ile Danimarka izliyor. Bunun yanında ulaşımda bisiklet seçeneğini sadece Avrupa ülkelerinin de tercihi değil. 1,5 milyar nüfusuyla Çin, dünyanın en çok bisiklet kullanan ülkeleri arasında başta geliyor. Trafik yoğunluğundan kaynaklanan hava kirliliğini önlemek için 2009’dan buyana Çin’de bisiklet kullanımı yaygınlaştırıldı. 

JAPONYA’DA 8 KİŞİYE 5 BİSİKLET DÜŞÜYOR 

Öte yandan Japonya ve Amerika’nın New York eyaletinde de bisiklet kullanımına büyük önem veriliyor. Japonya’da işe gidenlerin yüzde 15’i ulaşımda bisikleti tercih ediyor. Ülkede 80 milyonun üzerinde bisiklet olduğu bilinirken, ortalama 8 kişiye 5 bisiklet düşüyor. New York’ta da her gün 250 bin kişinin trafikte bisiklet kullandığı verilere yansıyor.  

E-BİSİKLET KULLANIMI YAYGINLAŞIYOR

Avrupa Bisiklet Endüstrisi Derneğinin (EBMA) verilerine göre şu an AB sınırlarında yaklaşık 12 milyon elektrikli bisikletin kullanımda olduğu düşünülüyor. Avrupa Bisiklet Federasyonunun (ECF) yaptığı öngörüye göre ise 2030 yılına gelindiğinde ise Avrupa’da toplam 62 milyon e-bisiklet kullanımda olacağı tahmin ediliyor. Yani 10 yıl içinde yaklaşık 50 milyon e-bisikletin AB sınırları içinde satılması planlanıyor. 

TÜRKİYE ÇOK GERİDE

Türkiye’de özellikle nüfusun yoğun olduğu bölgelerde her geçen gün daha büyük bir sorun haline gelen trafik sıkışıklığı ve otopark sorununa rağmen, bisiklet yolu yapımı dünyadaki örneklere göre çok geri kalmış durumda. Bisiklet yolunun en uzun olduğu il 515 km ile Konya olurken, 160 km ile İstanbul ikinci sırada yer alıyor. Eskişehir ise bu iki ili 65 km ile takip ediyor. 

BURSA’NIN ULAŞIM MASTER PLANI

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş 21 Mart seçimlerinde Bursa’nın gündeminden ulaşım sorununu kaldıracaklarını belirterek, ulaşım master planını kamuoyuna sunmuştu. Bu planda Bursa'da toplu ulaşıma entegre 235 kilometre bisiklet yolu planlandı. Master plan, Büyükşehir Belediyesi'nin özel oturumla toplandığı meclis toplantısında anlatılmış, Boğaziçi Proje Aş. Firma Koordinatörü Yücel Erdem Dişli meclis üyelerine bir sunum yaparak, ulaşım sorununa çözüm olarak, Bisiklet şeridi, bisiklet yolları, araç, yaya ve otobüs paylaşımlı bisiklet şeritleri inşa edeceklerini söylemişti. 

BİSİKLETİN AVANTAJLARI

Ulaşım sorunun büyük ölçüde önüne geçecek, bisiklet kullanımı birçok avantaj sağlıyor. Bisiklet herhangi bir yakıt yakmadığı ve çevreye bir duman salmadığı için havanın kirlenmesine engel oluyor. İnsan gücüne dayandığı için kullanıcıları yakıt derdinden kurtarıyor. Bunun yanında bisiklet almak için cebinizden çok büyük rakamlar çıkmıyor. Otopark derdi olmadığı için bir yerden bir yere giderken aracınızı nereye bırakacağınızı düşünmüyorsunuz. Bir de bisiklet kullanırken, bir yandan da spor yapmış oluyorsunuz. Bu da sağlığını olumlu yönde etkiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.