SON DAKİKA
Hava Durumu

25 yıl sonra gelen özür!

-Alpaslan YILDIZ Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Devlet Eski

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2018 21:52
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2018 23:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
25 yıl sonra gelen özür!

-Alpaslan YILDIZ


Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Devlet Eski Bakanı Cavit Çağlar, başörtüsü zulmü ve 28 Şubat süreciyle ilgili 25 yıl sonra hem devletten hem milletten özür diledi.  Ankara Atılım Üniversitesi’nde öğrencilerle yaptığı söyleşide, yaptığı hataları peş peşe sıralayan Çağlar, yaptıklarını “siyasi yanlış” diye nitelendirdi.

Ankara Atılım Üniversitesi  İşletme Fakültesi’nin düzenlediği  Girişimcilik Eğitim Seminerleri’nin “Girişim Gelişim Değişim Konferansı”na konuşmacı olarak katılan İşadamı ve eski Devlet Bakanı  Cavit Çağlar,  Türkiye’nin karanlık yıllarıyla ilgili önemli itiraflarda bulundu. Kendisinin de Devlet Bakanı olduğu yıllarda üniversitelere kız öğrencilerin başörtüsü ile alınmadığının altını çizen Çağlar, başörtüsü konusunda hata yaptıklarını söyledi.

“BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINI DESTEKLEDİK”

O dönem Yüksek Öğretim Kurulu yönetiminin başörtüsü konusunda çok sert olduğunun altını çizen Cavit Çağlar, “Üniversitelere başörtülü kızlarımızı sokmamak yanlışlarımızdan biriydi” dedi. Bu sözlerle o dönem üniversite önlerinde tartaklanan, eğitim hakları ellerinden alınan ve insanlık dışı muamelelere maruz kalan kız öğrencilerden özür dileyen Çağlar, “O günün YÖK’ü bu konuda katı bir tutum içindeydi, biz de onu desteklemiştik. Bunun acısını hep hissederim. Oysa her konuda özgür olabilmeliyiz” diye konuştu.

BİR ÖZÜR DE 28 ŞUBAT İÇİN

Postmodern darbenin üzerinden 21 yıl geçtikten sonra konuk olduğu Ankara Atılım Üniversitesi’nde 28 Şubat darbesiyle ilgili de özür mahiyetinde açıklamalarda bulunan Çağlar, hatadan dönmenin de erdem olduğunu belirterek hem milletten hem de devletten özür dilediğini gösteren şu sözleri söyledi; “28 Şubat konusunda o günün şartlarına bakmak lazım. Biz hata yaptık, hatadan dönmek de erdemdir."  Çağlar’ın aradan geçen süre içerisinde ilk kez bu kadar net bir açıklama ile o dönem yapılan hataları kabul ederek özür dilemiş oldu.

“ÖZLEMİMİ ÇOCUKLARIMLA GİDERDİM”

Gençlere öğütlerde bulunan ve yaşamından kesitler de sunan Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar , “Hayatta en büyük isteğim üniversite mezunu olmaktı ama ne yazık ki, babamı küçük yaşta kaybettiğim için çalışmak zorunda kaldım” dedi. Çağlar özlemini üç çocuğunu da iyi üniversitelerde okutup iyi eğitim almalarını sağlayarak giderdiğini söyledi.

“BURSA’YA ÜNİVERSİTE KURACAĞIM”

Bursa’da yeni bir üniversite kurmanın hazırlığı içinde olduğunu da bildiren Çağlar, “İyi bir üniversite, güzel bir üniversite olacak. Dünyanın büyük devletlerinde üniversiteye gitmeyen genç göremezsiniz. Tabii teknoloji çok önemli. Kendinizi teknolojik gelişmeleri izlemekten mahrum bırakmayın. Bu arada yabancı dil öğrenmeye de önem vermelisiniz. Türkçe'nize bir ya da iki yabancı dil daha eklemelisiniz” diye konuştu.

“BANKA ALMAM BÜYÜK HATAYDI”

Çağlar, yaşamda inanmadığı hiçbir şeyin peşinden gitmediğini, inandığı zaman da sonuna kadar devam ettiğini belirterek “Ancak insan hata da yapıyor. Örneğin, banka sahibi olmam, hatalı bir işti. Ekonomi dara girdiğinde hükümet bankamıza el koydu. Buna rağmen şu anda grubumuzda 15 bine yakın çalışan kardeşimiz var” dedi. İş kurmanın ve yönetmenin bir takım oyunu olduğunu, kendisinin de takımın kaptanlığını yaptığını ifade eden Cavit Çağlar, “Ancak artık o kaptanlığı devredeceğiz” diye konuştu.

YEŞİLŞEHİR’DE 15 BİN KONUTLUK ALAN VAR

İş dünyasında geleceği görebilmenin önemine de değinen Çağlar, buna kendi iş yaşamından Yeşil Şehir projesini örnek göstererek şöyle devam etti:“Yeşil Şehir adıyla bir proje hazırladım. 20 bin konut demiştim. Herkes bana deli gözüyle baktı. 1996’da eski başbakanımız, eski cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel temelini atmıştı. Şu anda 7 bin konut var. 15 bin yeni konut için de yer var. Olaya büyük bakmak gerekiyor. Geri adım atmayın! Yaptığınız işin doğru olduğuna inandınız mı geri adım atmayın. Hata da yapabilirsiniz. Umutsuzluğa kapılmayın. Memur değil, girişimci olun. Büyük düşünmeye alışın. Vicdanınız rahatsa hiç korkmayın.”
Yasak Bursa’da start almıştı
Süleyman Demirel ve Tansu Çiller Hükümetlerinde Devlet Bakanlığı yapan Cavit Çağlar, Süleyman Demirel’le olan yakın dostluğu nedeniyle dönemin en etkili isimlerinden biriydi. Demirel’in Cumhurbaşkanı olduğu dönemde de etkisini hissettiren Çağlar’la birlikte Demirel’in yakın ekibinden dönemin Bursa Valilisi Orhan Taşanlar,  kız öğrencilerin ortaokul ve liselerde de başörtüsü ile derse alınmasını yasaklamış, öğrencilerin eylemlerine polis çok sert ve şiddetli müdahale etmişti. O dönem Demirel ve ekibi başörtülülere ağır sözler ve hakaretler etmişti.

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.