SON DAKİKA
Hava Durumu

Bozbey'den 29 milyonluk itiraf

Nilüfer Belediye Meclisi’nde kurumun 2019 bütçe görüşmelerine Başkan Mustafa Bozbey’in belediyenin zararıyla ilgili itirafı damga vurdu

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2018 21:45
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2018 22:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bozbey'den 29 milyonluk itiraf
Nilüfer Belediye Meclisi’nde kurumun 2019 bütçe görüşmelerine Başkan Mustafa Bozbey’in belediyenin zararıyla ilgili itirafı damga vurdu. 29 milyon liralık zararın kendi hatalarından kaynaklandığını ifade eden Bozbey, açığı satışlarla kapatmaya çalıştıklarını da kabul etti.
Meclis, Nilüfer Belediyesi’nin performans programı ile 2019 mali yılı bütçesini görüşmek için toplandı. Nilüfer Belediyesi’nin 2019 yılı için öngörülen bütçesi 394 milyon TL olarak kabul edildi.
BOZBEY’E GÖRE KENDİSİ DEĞİL HÜKÜMET SUÇLU
Bütçe görüşmelerine geçilmeden önce açıklamalarda bulunan Başkan Mustafa Bozbey, “Merkezî idarenin yerel yönetimlerin imkanlarını gittikçe daraltması söz konusu. Örneğin sanayi bölgelerine tanınan vergi muafiyeti, AVM ruhsatlarının artık büyükşehir tarafından veriliyor olması, taşeronlarla ilgili düzenlemenin personel maliyetlerimizi artırması bunlardan bazıları. Ayrıca ülkedeki ekonomik sıkıntının emlâk vergilerinin tahsilatlarına da yansıması gibi sebeplerle giderlerimizin artıp, gelirlerimizin azalması yüzünden yaşadığımız sıkıntılar, önümüzde hızla yükselen bir engel haline gelse de biz şevkimizi kırmadan 2019’da da aynı istekle çalışmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımızı gözden geçirerek, bazı faaliyetlerimizi azaltıp, maliyetleri elimizden geldiğince düşürerek Nilüferlilerin refah seviyesinin düşmemesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.
TAHSİLAT ORANI GERİLEDİ
Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu’nun sorularını da cevaplayan Mustafa Bozbey, 2018 yılında 106 milyon TL tahakkuk olduğunu, bu rakamın geçen yıldan devredenlerle birlikte 145 milyon TL’ye ulaştığını, ancak toplanan paranın yaklaşık 57 milyon TL olduğunu ifade etti. 5 yıl önce vergi tahsilat oranının yüzde 85-90 civarında olduğunu belirten Başkan Bozbey, bu oranın 2017 yılında yüzde 69’a düştüğünü söyledi.


“BELEDİYEYİ 29 MİLYON TL ZARAR ETTİRDİK”
Nilüfer Belediyesi’nin 116 milyon TL alacağına karşılık, 128 milyon TL borcu olduğunu ifade eden Bozbey, “Aslına bakarsanız, arada 10 milyon TL fark var. Ancak alacaklarımızın toplanamayacağı endişemiz büyük. İnsanlar oturdukları binanın vergisini vermekle ilgili sıkıntı yaşıyor. Diğer harçlarda da azalmalar söz konusu. Bir taraftan arazi satmayacaksın, diğer taraftan da bütçede açık vereceksin, hizmet üretemeyeceksin, artan maliyetleri karşılayacaksın. Bütçeye göre hesabımızı yapıyoruz, ardından bir karar çıkıyor, hesap uymuyor. Nilüfer Belediyesi’nin 2018 yılında sadece 2-3 maddeden kaynaklanan yaklaşık 29 milyon TL zararı var. Bu açığı satışlarla kapatmaya çalışıyoruz. Bizim işimiz, hatamız da olsa doğru bilgiyi vermek” dedi.
“MAAŞ ÖDEMEK İÇİN SATIŞ YAPMALIYIZ”
Nilüfer Belediyesi’nin borcunun büyük bir kısmının İller Bankası’na olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Gönlümüzden geçen hiç faiz ödememek. Keşke öyle bir imkana sahip olsak. Gelirlerimizin tamamını alabilsek, zaten buna ihtiyaç kalmayacaktır. Bu sene 50 milyon TL satış yaptık. Bundan sonra da belki 15-20 milyon TL daha satış yapabiliriz. En azından zorunlu ödemelerimizi yapmak durumundayız. Personelimizin maaşlarını, elektriği, suyu, doğalgazı ödemek zorundayız. Hizmetlerimizi yapmak durumundayız. Bunları yapmazsak bizim kurum olma özelliğimiz kalmaz” diye konuştu.


SORUN BENDE DEĞİL ÜLKEDE KRİZ VAR
Olumsuzluklara rağmen bütçe ve performans programını en iyi şekilde gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Bozbey, şöyle devam etti: “Kaynaklarımızı doğru kullanarak, Nilüferlilere verdiğimiz sözlerin büyük kısmını yerine getirdik. Bunda da iddialıyız. Borçlu bir Nilüfer değil, ekonomi düzelirse tam tersine belki 10 sene sonra bütçesinde fazlalık çıkan bir Nilüfer’e doğru yolculuğumuz devam ediyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bütçemizin Nilüfer halkına hayırlı olmasını diliyorum. Güzel hizmetlerle örnek ve lider kuruma yakışır hizmetlerle önümüzdeki yıllar devam edecek diye düşünüyorum.”  Başkan Bozbey’in konuşmasının ardından bütçe sunumunu Mali Hizmetler Müdürü Gamze Seza Gürge yaptı. Yapılan oylamada Nilüfer Belediyesi’nin 2019 yılı bütçesi 394 milyon lira olarak kabul edildi. (İHA)

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.