SON DAKİKA
Hava Durumu

BURBAK işçisinin gözü Başkan Alinur Aktaş'ta!

Alpaslan YILDIZ HAK-İŞ’e bağlı Hizmet İş Sendikası’nın Büyükşehir Belediyesi

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2019 21:59
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2019 23:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
BURBAK işçisinin gözü Başkan Alinur Aktaş'ta!
Alpaslan YILDIZ
HAK-İŞ’e bağlı Hizmet İş Sendikası’nın Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Burbak’ta örgütlenmesinin ardından toplu iş sözleşmesi süreci devam ederken, BURBAK Genel Müdürü Hamza Serim, sendikanın aldığı yetki belgesi için tespit davası açtı. Serim, işçilerin toplu sözleşmeye girmek istemediklerini dile getirirken, BURBAK işçisinin gözü Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ta.
Bursa Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden BURBAK’ta kısa bir süre önce örgütlenen HAK-İŞ Sendikası, yetki belgesini aldı. Yetki belgesinin alınmasının ardından toplu iş sözleşmesi görüşmelerine BURBAK çalışanları da dahil edildi. Ancak 3 Aralık tarihinde Hak-İş Sendikası’nın yetki belgesini almasının ardından ilginç bir gelişme yaşandı. Otopark şirketi BURBAK’ın Genel Müdürü Hamza Serim, konuyu mahkemeye taşıyarak tespit davası açtı. Bu davanın açılmasıyla birlikte BURBAK işçileri Toplu İş Sözleşmesi sürecinden çıkmak durumunda kaldı.
BURBAK MAHKEME YOLUYLA İTİRAZ ETTİ
Hizmet-İş Bursa İl Başkanı Mustafa Yavuz, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve bağlı iştirakleriyle BİT’lerde 7 bin çalışan için başlattıkları toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi BURBAK Genel Müdürlüğü’nün Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği yetki tespitine mahkeme yoluyla itirazda bulunduğunu söyledi. Yavuz, normalde bu itirazı, iş kolundaki diğer sendikaların yapması gerekirken BURBAK’ın yapmasının anlaşılmaz bir durum olduğunu vurguladı.
BURBAK ÇALIŞANLARI TİS’E GİREMİYOR
BURBAK’ın mahkeme yoluna gitmesiyle birlikte BURBAK çalışanlarının toplu iş sözleşmesi sürecine dahil olamayacaklarını vurgulayan Yavuz, itirazın geri çekilmesi durumunda diğer çalışanlar gibi onların da TİS’ten faydalanabileceklerini vurguladı. Yavuz, sendikal örgütlenmenin anayasal bir hak olduğunun altını çizerken, “Şu anda Büyükşehir Belediyesi şirketleri içinde en düşük maaşla çalışanlar BURBAK personelidir. Bu arkadaşlarımızın TİS’ten yararlanması için mücadele ediyoruz” dedi.  Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın belediyedeki tüm çalışanların sendikal hakları konusunda olumlu bir yaklaşım sergilerken BURBAK Genel Müdürü Serim’in tavrının kendilerinin ve üyelerini şaşırttığını da kaydetti.
“SEÇİM ÖNCESİ BEKLENTİ VAR”
BURBAK çalışanı 314 personelin yapılan bilgilendirme sonucunda Aralık ayında personelin anayasal hakkını kullanarak sendikalı olduklarını ve Hizmet-İş’i tercih ettiklerini anlatan Yavuz, “Bizlerde yasal çoğunluğu sağlayıp, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yetki tespitimizi talep ettik. Bakanlık 18.12.2018 tarihli yazısında BURBAK A.Ş'de 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununun 42.maddesi gereğinde yetkili HİZMET-İŞ sendikasıdır ibareli yazımız ekte sunulmuştur. İş kolumuzda bulunan diğer sendikalardan itiraz olmamasına rağmen BURBAK Genel Müdürü Hamza Serim'in sürece itiraz edip mahkemeye taşıması, toplu iş sözleşme hakkı kazanan çalışanlarımız bu sürecin mahkeme kanalıyla uzatılmasına büyük tepkilidir. BURBAK çalışanlarının Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'tan ve Genel Müdür’den beklentileri yerel seçim öncesi bu sürecin mahkemeden geri çekilerek sendikal haklara kavuşmalarıdır” dedi.

Mahkeme sürecin devam etmesi, çalışanların mağduriyet yaşamasına neden olduğunu söyleyen Yavuz, mahkeme sürecinin sonuçlanmasıyla çalışanların haklarını geriye dönük olarak faiziyle alçaklarını, ancak bu sürecin hem kurumu hem de personeli yoracağını vurguladı. Yavuz, “Bursa'mızı ortak irade ortak akıl ve ortak vicdanla yöneten belediye başkanımız Alinur Aktaş'tan davanın geri çekilmesiyle ilgili bir müjde beklemektedirler” ifadelerini kullandı.
“İŞÇİLER İSTEMİYOR”
Bursa Şehir Gazetesi’nin ulaştığı BURBAK Genel Müdürü Hamza Serim, sendikanın yetki almasının ardından gelişen süreci anlattı. İşçilerin yanlış bilgilendirilerek sendikaya üye yapıldığını ileri süren Serim, kendilerine gelen işçilerin maaşlarında yapılan artışın ardından TİS’e gerek olmadığını dile getirerek girmek istemediklerini söylediğini aktardı. Bunun üzerine tespit davası açarak konuyu yargıya taşıdıklarını anlatan Serim, bu dönem TİS’e BURBAK işçilerinin dahil olmayacağını söyledi. İşçilerin gereken şartlara ulaştığını savunan Serim, birçok işçinin de sendikadan istifa ettiğini ileri sürdü.

 



 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.