SON DAKİKA
Hava Durumu

Burkay: 'Krizden çıkmanın tek yolu üretim ve ihracat'  

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bakanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin ekonomik maruz kaldığı saldırıların ekonomik gerçeklerle bağda

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2018 19:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2018 20:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Burkay: 'Krizden çıkmanın tek yolu üretim ve ihracat'  
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bakanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin ekonomik maruz kaldığı saldırıların ekonomik gerçeklerle bağdaşmadığını belirterek, “Köklü geçmişi ve ortaya koyduğu iradesiyle Türkiye, atılması gereken adımları bir bir hayata geçiriyor. Sektörlerimizin ortaya çıkan ekonomik koşullara göre pozisyon alması gereken bu süreçte en büyük gücümüz olan üretime ve ihracata sağlanan destekler de büyük önem taşıyor” dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bakanı İbrahim Burkay Trump yönetiminin hukuksuz uygulamalarına karşı atılan adımları desteklediklerini ifade etti. Başkan Burkay, son dönemde Türkiye üzerinde oluşturulan olumsuz havanın ekonomik gerekçelerle açıklanamayacağını söyleyerek, “ Ekonomi politikalarımızın yeni sistemle birlikte tek merkezden yönetilmesi, ortaya çıkan sorunlara karşı kararların hızlı ve etkin bir şekilde alınmasını sağladı. Bu süreçte ekonomi yönetimimizin ve ilgili bakanlıklarımızın finansal piyasaları ve reel sektörümüzü rahatlatmak amacıyla atmış olduğu adımlar da oldukça önemli. Bu vesileyle İş dünyamıza bayram müjdesi niteliği taşıyan desteklerden dolayı Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz ve Bakanlarımız başta olmak üzere ekonomi yönetimimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Diğer taraftan ekonominin panik havasından uzaklaşması ve döviz piyasasındaki olumlu gelişmeler, yapılan hamlelerin doğruluğunu ortaya koymaktadır. Ekonomi yönetimimizin finans ve bankacılık sektörleri ile birlikte yatırımcılara ilişkin desteklerini üretici ve ihracatçılarımızı da kapsayacak şekilde genişletmesini bekliyoruz” diye konuştu.
“EXİMBANK EKONOMİYE CİDDİ BİR GÜVEN SAĞLADI”
BTSO’nun 17 bini üreticilerden oluşan 40 bin üyeye sahip olduğunu belirten Burkay, son dönemde yaşanan gelişmelerle birlikte Oda üyeleriyle görüşmelerini sıklaştırdıklarını dile getirdi. Firmaların son dönemde kur artışı nedeniyle kredilerdeki limit artışı ve banka teminatları konusunda yaşadıkları sorunlara ilişkin beklentilerinin yapılan düzenlemelerle karşılık bulduğunu belirtti. Türk Eximbank’ın ihracatçıya 31 Temmuz’a kadar reeskont kredileriyle sabit kur avantajı sunduğunu hatırlatan Burkay, “Bu uygulama ekonomiye ciddi bir güven sağladı. Eximbank’ın 31 Aralık 2018 tarihine kadar belirleyeceği kur, bizleri güçlendirecektir. Döviz borçlarımızın Türk Lirası ile ödenmesi ve tespit edilen sabit kur üzerinden ödenmesi, iç payasada ve yurt dışı ödemelerimizde şirketlerimize ciddi anlamda güven ve istikrar sağlayacaktır. Döviz kurlarından kaynaklı zararların şirket bilançolarında bozulmalara yol açmaktadır.  Bilançolarda uygulamaya konulan amortisman hesabı gibi dileyen firmalarımızın döviz zararlarını, isteğe bağlı olarak 2 ya da 3 yılda bilançolarına yansıtmalarına imkan sağlayacak düzenlemeler de bu süreçte şirketlerimiz için önemli bir destek unsuru olacaktır. Bununla birlikte yatırım kredilerinde faiz desteğinin bölge farkı gözetilmeksizin artırılması da iş dünyamızın beklentileri arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
İŞ DÜNYASINA TAVSİYELERDE BULUNDU
İhracatçılara döviz piyasasındaki artıştan dolayı gelen iskonto taleplerini dikkate almadan ticari faaliyetlerini sürdürmelerini tavsiye eden Burkay, “Geçtiğimiz 10-15 yıllık süreçte maliyet hesaplarında ihracatçılarımız faiz oranları çok düşük olduğu için dikkate almıyorlardı. Bundan sonraki süreçte maliyet hesaplarının faiz oranlarının da dikkate alınarak yapılması, firmalarımızın sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli hale geldi. Firmalarımız yüksek düzeyde seyreden açığa satışlar konusunda tedbirli olmalı. Üreticilerimizin risklerini minimize etmek için akreditif teyitli ya da alacak garantili satış anlaşmaları yapılmalı.” dedi. Burkay, krizden çıkmanın tek yolunun üretim ve ihracat olduğunu sözlerine ekledi. (Haber Merkezi)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.