SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa için emsal karar! Cevahir AVM davasında belediye çalışanlarına hapis…

İstanbul’da Cevahir Alışveriş Merkezi’nin imara aykırı kaçak yapılaşmasına onay veren Şişli Belediyesi bürokratlarına, İstanbul 5

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2019 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2019 17:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İstanbul’da Cevahir Alışveriş Merkezi’nin imara aykırı kaçak yapılaşmasına onay veren Şişli Belediyesi bürokratlarına, İstanbul 52. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucu emsal bir kararla ceza yağdı. Bursa’da PodyumPark, Sky Tower ve Taşyakan gibi rant uğruna yapılmasına onay verilmiş yapılar için de imzası olan bürokratların yargı önünde hesap vermesinin yolu açıldı.
İstanbul Mecidiyeköy’de yer alan Cevahir Alışveriş Merkezi'nin 32 bin metrekarelik alanında imar usulüne aykırı, kaçak yapılaşmaya onay veren Şişli Belediyesi imar müdürü, raportörü ve mühendislerinin de arasında bulunduğu 8 kişi, İstanbul 52. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucu "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 1'er yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu kaçak yapılaşmayı ortaya çıkaran ve sanıklara davayı açan CHP İBB Meclis üyesi Hüseyin Sağ, "Mahkeme, kararı örnek bir karar oldu. Bundan sonra bürokratlar siyasilerin ve iş insanlarının her dediğini yapmamalarını gerektiğini anlamıştır" dedi. 2005 yılında Avrupa’nın ikinci, dünyanın da sekizinci büyük AVM’si olarak kurulan Mecidiyeköy’deki Cevahir Alışveriş ve Eğlence Merkezi’nin 32 bin 205 metrekarelik alanının imar projesine aykırı olduğu tespit edilmişti.
FİRMAYA 4.96 MİLYON LİRA CEZA KESİLMİŞTİ
Söz konusu kaçak yapılaşma içinde yangın merdivenlerinin dükkanlara ilave ediliği, dükkanların ise ortak alan sınırlarını aşarak büyütülüp kiralandığı ortaya çıkmıştı. Çok sayıda ünlü markanın mağazalarının bu kaçak yapılaşma içinde kaldığı anlaşılmış ve belediye tarafından firmaya 4.9 milyon lira para cezası kesilmişti. Birçok satış noktası ise zabıta ekipleri tarafından mühürlenerek kapatılmıştı.
“YAPI RUHSAT SÜRECİNDEN BİLGİMİZ YOK”
Cevahir AVM’nin sahibi olduğu St. Martins Property Corporation yetkilileri hakkında ise “İmar kirliliğine neden olma” suçundan ayrı bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında ifade veren firmanın ülke müdürü Alison Greer Rehıll Ergüven, hizmet verdikleri St. Martins Property Corporation’un, Cevahir AVM’yi 2007 yılında aldığını belirterek, yapı ruhsatı izin belgesi alındığı tarihten, satış sürecinin tamamlandığı tarihe kadar ki inşai faaliyetler hakkında bilgilerinin bulunmadığını söyledi. Kararı değerlendiren Hüseyin Sağ “Tüm bürokratlara örnek olsun” dedi.
“HİÇBİR SUÇ CEZASIZ KALMIYOR”
Dava sürecine ilişkin açıklama yapan CHP İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, kendilerine yapılan ihbarlar üzerine suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatarak şöyle konuştu: “Yaptığımız suç duyurusu neticesinde AVM’deki olumsuzluklar bilirkişi raporuyla ortaya çıktı. Yaklaşık 32.000 m2 onaylı projede aykırılıklar tespit edildi. AVM’nin Şişli Belediyesi’ndeki işlem dosyasında bulunması gereken evrakların dahi olmadığını bilirkişi raporundan öğrendik. Mahkeme, kararı örnek bir karar oldu. Bundan sonra, bürokratlar siyasilerin ve iş insanlarının her dediğini yapmamalarını gerektiğini anlamıştır diye düşünüyorum. İş insanları içinde bu karar örnek olmalı hiç bir suç er ya da geç cezasız kalmıyor”
BURSA İÇİN EMSAL KARAR
İstanbul’da Cevahir Alışveriş Merkezi'nin 32 bin metrekarelik alanında imara aykırı kaçak yapılaşmaya onay verdikleri iddiasıyla haklarında dava açılan Şişli Belediyesi imar müdürü, raportörü ve mühendislerinin de arasında bulunduğu 8 kişiye "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 1'er yıl 6'şar ay hapis cezası verilmesi emsal bir karar oldu. İstanbul 52. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucu varılan bu emsal karar, Bursa’da yer alan ve imar durumları zorlanarak verilmiş Podyumpark, Sky Tower ve Taşyakan gibi ranta kurban edilmiş yapılarda imzası bulunan Osmangazi ve Nilüfer Belediyesi bürokratları için de yargı yolunun açılabileceğini gösterdi. Daha önce CHP’li Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in  PodyumPark ile yeşil alan ve hazineye ait boş alanları nasıl ranta dönüştürdüğünün haberini yapmıştık.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.