SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursalılar Kudüs için tek yürek

Bursa Kudüs’e yönelik ABD-İsrail provokasyonuna hem kent merkezi hem de ilçelerinde düzenlenen protesto etkinlikleriyle tepki gösterdi.  ABD Ba

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2017 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2017 19:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursalılar Kudüs için tek yürek
Bursa Kudüs’e yönelik ABD-İsrail provokasyonuna hem kent merkezi hem de ilçelerinde düzenlenen protesto etkinlikleriyle tepki gösterdi.  ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından Cuma namazı çıkışı tüm yurtta olduğu gibi Bursa’da da binlerce kişinin katılımıyla protesto gösterileri ile karar Tel’in edildi. ABD ve İsrail bayraklarını yakan vatandaşlar öfkelerini dile getirdi. 

Batuhan Yorulmaz

ABD’nin Kudüs’ü, İsrail’in Başkenti olarak tanıması Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda  Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu’nun (BGKP) öncülüğünde düzenlenen mitingle protesto edildi. Protestoya,  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekillerinden Bennur Karaburun, Zekeriya Birkan, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, Memur-Sen İl Temsilcisi Numan Şeker ve Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu İcra Heyeti Başkanı Burhan Sayılgan’ın yanı sıra 100'den fazla sivil toplum örgütü, sendika, siyasi parti temsilcisi destek verdi.  Ulucami’de kılınan cuma namazının ardından Orhangazi Parkı'nda açıklama yapan bir grup da tarihi çarşı içinden yürüyerek Demokrasi Meydanı’ndaki kalabalığa dahil oldu. BGKP İcra Heyeti Başkanı Burhan Sayılgan Amerika'nın kararını tanımadıklarını haykırarak ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in Başkenti olarak kabul etmesinin ve elçiliğini Kudüs’e taşımasının tüm Filistin’in işgal edilmesine yönelik bir operasyon olduğunu söyledi.

 “ALINAN KARARIN TARİHİ ÇOK MANİDAR”

Sayılgan, alınan kararın tarihinin çok manidar olduğunu belirterek, “Kudüs’ün Müslümanların elinden çıkmasının 100’üncü yılı gibi çok manidar bir tarihte bu karar açıklanmıştır. Bu hareket basit bir hareket değil,  Siyonizmin ve Emperyalizmin ortaklığında oldukça iyi planlanmış bir harekettir. 1995’te Amerika bu kararı almış sürekli Filistin’e ve İslam dünyasına karşı kılıç gibi tehdit olarak kullanmıştır” diye konuştu.

“BU İNTİFA BİTMEYECEK”

Sadece İstanbul’da 25 bin Yahudi yaşadığını dile getiren Sayılgan, “İslam dünyası bütün Filistin topraklarına ve Filistin’in başkenti Kudüs’e sahip çıkmalı; siyasi, ticari, ekonomik her türlü ambargo uygulanmalıdır. Türkiye’de hükümeti, siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve hangi görüşten olursa olsun diğer tüm aktörleri Filistin’e desteğe ve Kudüs’ü muhafazaya çağırıyoruz. İstanbul’da 25 bin Yahudi yaşamakta, onları ABD’nin bu kararına ve İsrail’in Kudüs’ü işgal politikasına karşı açıklama yapmaya davet ediyoruz” dedi. Hedefte Kudüs'ün ardından Suriye ve Türkiye olduğunu kaydeden Sayılgan, "İsrail, bu planı uygulamak için başta ABD olmak üzere birçok güçle işbirliği yapmaktadır. Filistin ve Kudüs'ün müdafaası herkesin mesuliyetidir. İntifada hayırlı olsun. Mesele Kudüs olursa, Allah'ın ayetiyle Peygamber Efendimiz ‘in hadisleriyle hareket ettikçe bu intifada bitmeyecektir" şeklinde konuştu.

SALMAN: “BM ACİLEN MÜDAHALE ETMELİ”
Protestolar esnasında vatandaşlara hitap eden Ak Parti İl Başkanı Ayhan Salman ise, Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu belirterek, "Birleşmiş Milletler acilen bu duruma müdahale etmelidir. Bu karar asla kabul edilemez. Amerika ve İsrail acilen yanlıştan dönmelidir" dedi.

“HER TÜRLÜ FEDAKÂRLIĞI GÖSTERMEYE HAZIRIZ”

Müslümanların birlik içinde olması gerektiğine söyleyen Salman, "İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere ancak tüm Müslümanların, iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olunabilir. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü fedakarlığı, çabayı göstermeye hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız" diye konuştu.
KUDÜS İÇİN ELLER SEMAYA AÇILDI

İsrail’in masum Filistin halkına karşı uyguladığı şiddet görüntülerinin gösterildiği film kalabalığı gözyaşlarına boğdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ise vatandaşlar tarafından tekbirler eşliğinde ilgiyle izlendi. Bursa İl Müftüsü İzani Turan da gösterinin sonunda Müslümanların en önemli üç ibadet mekânından birisi olan Kudüs'ün özgürleşmesi için vatandaşlarla birlikte dua etti.

İNEGÖL KUDÜS İÇİN TEK YÜREK 

İnegöl’de cuma namazının ardından binlerce insan İsrail ve ABD’ya öfke kustu. Tepki açıklamasına Belediye Başkanı Alper Taban, Partilerin başkan ve yöneticileri, kurum ve kurulu müdürleri ile bin civarında İnegöllü katıldı. İHH İnegöl Şube Başkanı İlhan Tatlı, “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiğini ilan etmesi, elçiliğini taşıma kararı, İsrail’in bütün Filistin’i işgal etme plan ve kararının bir parçasıdır. 1995’te ABD bu kararı almış ve sürekli Filistin’e ve İslam dünyasına karşı kılıç gibi tehdit olarak kullanmaktadır. Çok manidar bir tarihte Kudüs’ün Müslümanların elinden çıkmasının 100. yıldönümünde bu karar uygulamaya konmuştur. Bu hareket basit bir hareket değil, Siyonizm ve Emperyalizm ortaklığının oldukça sistematik ve iyi planlanmış bir hareketidir. ABD’nin Filistin davasında görüntüde tarafsız olma vasfını da bitirmiştir. ABD İsrail’le aynı statüde işgalin tarafı olmuştur. İsrail’in Filistin ve Kudüs’te varlığı gayri meşrudur. Varlık sebebi işgaldir ve işgal devam etmektedir. İsrail’in işgali ulusal ve uluslararası hiçbir hukukta onaylanmış değildir, onaylanması da mümkün olamaz. Kudüs’ün statüsü konusunda Birleşmiş Milletlerin kararları açık ve nettir. 1967 sınırları sonrasında yapılan ve yapılacak bütün işgaller, yerleşkeler, utanç duvarları illegal olarak tescillenmiştir. Bu bir haçlı seferidir” dedi.

YENİŞEHİR’DEN KUDÜS TEPKİSİ

Cuma Namazı çıkışında ABD’ye tepki mitinginden konuşan AK Parti İlçe Başkanı Adnan Kamıl, “Amerika Birleşik devletleri süper güç olabilir ama büyük devlet değildir. Türkiye’miz süper güç değildir, ama büyük devlettir” dedi. Yenişehir demokrasi meydanında düzenlenen ABD’ye tepki mitingine AK Parti İlçe Başkanı Adnan Kamıl, Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, İHH Yenişehir temsilciği, Yenişehir İmam Hatipliler Derneği, Eğitim Bir-Sen yetkilileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. AK Parti İlçe Başkanı Adnan Kamıl, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam’ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam’ın harem-i izzeti olan Kudüs’ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Türkiye’nin, İnsanlığın silüeti olan Kudüs’ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Biz müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız.”

BİR TEPKİ DE MUDANYA'DAN YÜKSELDİ

Mudanya'da Memur-Sen'e bağlı sendikalar öncülüğünde çeşitli STK'lar ve Siyasi Partilerin de katılımıyla Hal Camii önünde Kudüs'e yönelen Siyonist oyun telin edildi. Cuma namazı sonrası Hal Camii çıkışında toplanan katılımcılara, AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Dr. A. Murat Ünal ile MHP Mudanya İlçe Başkanı Selçuk Yılmaz'ın yanı sıra Mudanya İlçe Müftüsü E. Mehmet Soylu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Şeker de destek verdi.  Memur-Sen İlçe Temsilcisi Mehmet Ali Dursun, ABD'nin verdiği hatalı karardan bir an önce dönmesi gerektiğini belirterek, Kudüs'ün özgürlüğü için sonuna kadar çaba göstereceklerini vurguladı. Kudüs'te yaşanan Siyonist zalimliği ve ABD'nin zorbalıklarını protesto eden Dursun, ABD’nin kararının ardından, İsrail'in Kudüs'ü başkent yapma gibi bir hataya düşmemesi gerektiğini belirterek, “ABD ve İsrail'in ortak yapımı bu kirli strateji, daha büyük sorunları beraberinde getirecektir. Biran önce yapılan yanlıştan dönülmelidir" diye konuştu. Ellerindeki pankartların yanı sıra İsrail ve ABD'ye "Siyonist İsrail hesap verecek" sloganları atan vatandaşlar, daha sonra Hal Cami imam hatibi tarafından okunan dua sonrası sessizce dağıldı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.