SON DAKİKA
Hava Durumu

Coğrafi bilgi sistemleri konuşuldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘2. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı’ başladı. 

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2013 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2013 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘2. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı’ başladı. 


İlki geçen yıl Kocaeli’de yapılan ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı’nın ikincisi Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda başladı. 3 gün sürecek olan çalıştayın açılışına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı müdürler ve il müdürleri, büyükşehir belediyelerinin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Büyükşehir Belediyesi personeli katıldı. Türkiye çapında sürdürülen Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) çalışmalarına öncülük eden kurumları ortak platformda buluşturan programın açılışın konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altın, CBS uygulamalarının en önemli kullanıcılarının belediyeler olduğunu belirtti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 1995 yılından bu yana CBS teknolojilerini kullandığını söyleyen Altın, şehrin bütün verilerinin CBS teknolojisine uygun belediyenin veri tabanında bulunduğunu ifade etti. Verilerin yönetim kadrolarına karar verme sürecinde yön verdiğini anlatan Altın, “Veriler sayesinde çeşitli tahliller yapılmakta, buna göre projeler üretilmekte, mevcut projelere de yön vermektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak üstün bilgi teknolojilerine sahibiz. Şehrimiz yönetim bilgi sistemleriyle idare ediliyor. CBS uygulamalarıyla şehrimizin tüm verileri haritalarda sunuluyor. Analiz edilip kararlar üretiliyor. Bilgiler paylaşılmalıdır. Bilgiler saklanınca bir değer taşımaz” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Kemal Alioğlu ise, Coğrafi Bilgi Sistemleri hakkında katılanlara teknik bilgiler sundu. Bilgi toplumu olma yolunda belediyeler arasındaki bilgi paylaşımını sağlamak, standartları oluşturmak, yaşanan sıkıntıları azaltmak maksadıyla ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı’nın başlatıldığını dile getiren Alioğlu, “2014 yerel seçimlerden sonra toplam 30 büyükşehir belediyesi olacak. Çalıştay sonunda CBS’ye yatırım yapmayı planlayan belediyelerin projelerine yardımcı olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı ve komisyon başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu ise, kurumların acı tecrübeler yaşadığını, kurumlar arasında iletişim olmadığı için aynı acı tecrübeleri bir başka kurumun da yaşayabildiğini anlattı. Bu durumun önüne geçmek istediklerini, bu amaçla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çalıştayı başlattığını söyleyen Çolakoğlu, “CBS kurulduğu zaman sürdürülebilir olması gerekir. Bunun yanında en önemli şey verileri kurumlarla paylaşmak ve bilgileri güncellenmektir. Öte yandan Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün kurulmuş olmasını önemsiyoruz. Ancak e-devletin önemsendiği bir dönemde kamu kurumlarının kendi aralarındaki paylaşımların ücret alınmaması gerekir. İnşallah bu durum mevzuat düzenlemesiyle ortadan kaldırılır. CBS, belediyelerin ve diğer kurumların yaptığı ve yapacağı yatırımlara yön veren sistemlerdir. Sistemin devamlılığı konusunda kurumların destek vereceğine inanayorum” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Görevlisi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Proje Danışmanı Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu, insanların artık verilen hizmetlerle yetinmediğini, iyinin daha iyisini beklediğini belirtti. Bu yüzden yöneticiler için karar verme sürecinin daha hızlı ve sağlıklı olması gerektiğini ifade eden Yomralıoğlu,, bu noktada bilgi teknolojilerinin yöneticilere önemli destek aracı olduğunu dile getirdi. İstatistiklere göre her yıl toplanan bilgilerin önceki yıla göre yüzde 100 arttığını söyleyen Yomralıoğlu, yoğun bilgi trafiğinin yönetilmesinde CBS’nin yöneticilerin yardımına koştuğunu kaydetti. Dünyayla yarışmak isteyen Türkiye’nin bu konularda da lider olması gerektiğini anlatan Yomralıoğlu, “Bugün dünyada Coğrafi Bilgi Sistemiyle ilgili pazar payı 5 ile 10 milyar dolar arasındadır. Bunu idare eden birkaç ülke var. Oysa biz hem sahada veri toplamada, hem yazılım üretmede, hem de kurumsal tecrübe açısından çok ileriyiz. Türkiye CBS endüstrisini başlatmalıdır. Ülke dışına yazılımlarımızı ihraç etmeliyiz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Bayraktar ise, bilginin paylaşıldıkça büyük güç olduğunu vurguladı. Genel Müdürlüğün çalışma alanıyla ilgili bilgiler veren Bayraktar, en büyük sıkıntılarının verinin paylaşılması konusu olduğunu söyledi. Birçok kamu kurumunun yasal düzenlemeleri göstererek verilerini paylaşmaktan çekindiğini kaydeden Bayraktar, “Yasal düzenlemelerle bunu aşmak istiyoruz. Verinin kamu kurumları arasında ücretsiz olarak paylaşılmasını arzuluyoruz. Büyükşehirlerin ve belediyelerin dinamik yapıları sayesinde diğer kamu kurumlarına göre hızlı ilerliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul ve Kocaeli büyükşehir ve diğer belediyeler CBS açısında iyi durumdalar” diye konuştu.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Dr. Ahmet Sarıcan, toplum olarak birlikte çalışma konusunda eksiğimiz olduğunu anlattı. Hızla değişen dünyada ortak çalışma kültürünün geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Sarıcan, çalıştay sayesinde mesafe alınacağını umut ettiğini kaydetti. Kurumların birçok olumlu ve olumsuz tecrübeleri olduğunu ifade eden Sarıcan, bu tarz buluşmaların tecrübeleri paylaşma imkanı vereceğini dile getirdi.
Üç gün sürecek olan 2. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı’nda uzmanlar tarafından ‘Coğrafi bilgi sistemleri neden gereklidir? Coğrafi bilgi sistemlerinde izlenecek yol haritası ve uygulama örnekleri’, ‘Maks altyapılarda coğrafi bilgi sistemleri, mevzuatlarda coğrafi bilgi sistemleri ve coğrafi bilgi sistemlerinin sosyo-psikolojik etkisi’ gibi konular görüşülecek. Kalkınma Bakanlığı yetkililerinin özel bir sunum yapacağı çalıştayda belediyeler tecrübelerini aktaracak. Çalıştayın üçüncü gününde ise sonuç bildirgesi açıklanacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.