SON DAKİKA
Hava Durumu

DOSAB Termik Santral savaşları

Bursa'da, Demirtaş Organize Sanayii Bölgesi'nin (DOSAB) elektrik ve buhar ihtiyacının bir bölümünü karşılamak için kurulması düşünülen T

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2014 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2014 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
DOSAB Termik Santral savaşları
Bursa'da, Demirtaş Organize Sanayii Bölgesi'nin (DOSAB) elektrik ve buhar ihtiyacının bir bölümünü karşılamak için kurulması düşünülen Termik Santral projesi için Olay medya ile Sönmez medya arasında ki "Dosab Termik santral" atışması şiddetlenerek devam ediyor.

 

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal bugünkü köşe yazısında, 'Termik Santrallerin yapımına karşı çıkılması gerekir' diyerek yeni bir tartışma konusu oluşturdu.

 

İşte Özdal'ın bugünkü yazısı:

10 binlerce insan zehir soluyacak

Dünyanın gelişmiş ülkeleri, termik santral üretiminden vazgeçiyor yavaş yavaş.

Mevcut santraller ise, yerleşim bölgelerinin çok uzağında üretim yapıyor.

Ancak DOSAB`ın kurmaya çalıştığı termik santral, kentin tam göbeğinde.

Eğer termik santral o bölgeye kurulacak olursa, başta Demirtaş ve Panayırlılar olmak üzere, 10 binlerce yurttaş zehir soluyacak.

Keles`e kurulması planlanan santral, kiraz ağaçlarına zarar verecekken, Demirtaş`taki termik santral 10 binlerce Bursalıyı tehdit edecek...

Tıpış tıpış gidecek misiniz?

CHP, bu kentte ana muhalefet partisi konumunda. Yani bu kentin, havasını, suyunu, toprağını kirletecek, insanların sağlığını tehdit edecek bir yatırıma en başta CHP`lilerin karşı çıkması gerekiyor. Ancak Bursa Milletvekili İlhan Demiröz`ün yazılı ve sözlü önergeleri dışında koca CHP, sanki kapı duvar olmuş.Ne meclis üyelerinden ne İl Başkanlığı`ndan ne de Osmangazi İlçe Başkanlığı`ndan tık yok. Sorduğumuzda, `kem, küm` den başka bir yanıt vermiyorlar.Basiretleri bağlanmış sanki. Bir de DOSAB yönetim kurulundan davet almışlar.DOSAB yöneticileri sunum yapacak, onlar da izleyecekmiş. Oysa, konunun uzmanlarından görüş alsalar, bir kanaate varmışlardı. Ancak anladığım kadarıyla, meseleyi geçiştirmeye çalışıyorlar.

Şimdi soru şu:

Koca ana muhalefet partisinin il başkanı, yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve milletvekilleri, DOSAB`ın ayağına tıpış tıpış gidecekler mi yoksa dik durup Bursalıları tehdit eden bu projeye karşı mı duracaklar? Giderlerse, CHP`nin çevreci ve yurtsever tabanına bunu nasıl izah edecekler? Sorum sadece CHP`yi temsil edenlere değil. AKP`liler bile bu projeye sahip çıkmazken CHP`lilerin sessizliği hayli manidar.

 

Bursa Hakimiyet gazetesi yazarı Murat Kuter ise dünkü köşe yazısında DOSAB Termik Santral ile ilgili düşüncelerini böyle aktarmıştı:

 

Bu konudaki düşüncelerim şunlar:

Şimdi, DOSAB, Bursa’ya elektrik satmak için bir santral yapmıyor. DOSAB? sadece kendi bünyesindeki fabrikaların ağırlıklı olarak buhar gereksinimin ve elektrik gereksinimini karşılamak için bu santralı yapıyor. Bu santral sonrası, DOSAB’da kendi kendine buhar ve elektrik üreten birçok fabrika artık, tek merkezden bu gereksinimini karşılayacak. Böylece DOSAB’daki bacalardan çıkan hava kirleten gaz oranları minimalize edilecek. Ayrıca, yapılacak bu santralın gücü de küçük. Sadece kendi gereksinimleri  için. Bu santrala neden gereksinim duyulmuş? Yanıtı basit. Şu anda kullandığımız enerjide tamamen dışa bağımlıyız. İthalatımızın yüzde 65’ini enerjiye yatırıyoruz. Türkiye, bir biçimde kömür rezervleri açısından fakir sayılmayacak bir ülke. DOSAB’ın bu projesi hayata geçtiğinde, hem dış ticaret açığımızda azalma olacak, hem dışa bağımlılığımız azalacak, hem de kömürün modern teknoloji kullanıldığında çevreye zarar vermeden de enerji üretebileceği kanıtlanmış olacak.

 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ‘Her şey bizim kontrolümüzde’ , ‘DOSAB  Enerji Tesisi çevreye duyarlı’ diyerek Termik Santraline olan desteğini ifade etti.

 

BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise, “Bizim bu projeyi mutlaka anlatmamız lazım. Bu yüzden önümüzdeki ay DOSAB’ın termik santral projesinin sunumunu BTSO’da da gerçekleştireceğiz. Bu proje Türkiye’nin geleceğidir. Mesela, Almanya ürettiği enerjinin yüzde 46’sını kömürden üretiyor. Türkiye olarak teknolojiyi kullanmamız lazım. Günümüz teknolojisi ile ülkemizin sahip olduğu kaynakları en üst seviyede kullanmamız lazım.” Dedi.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.