SON DAKİKA
Hava Durumu

Gece Vardiyası eylemde!

Bursa'da otomotiv fabrikalarında işçilerin sendika ve zam isyanı büyüyor. Tofaş Fabrikası'nda gece vardiyasındaki işçiler zamanında dışarı çıkm

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2015 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2015 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gece Vardiyası eylemde!
Bursa'da otomotiv fabrikalarında işçilerin sendika ve zam isyanı büyüyor. Tofaş Fabrikası'nda gece vardiyasındaki işçiler zamanında dışarı çıkmadığı için diğer işçiler içeri giremediler. Türk Metal Sendikası'nın yeterli zammı alamadığını öne süren işçiler, sendikadan istifa edeceklerini eylemin büyüyeceğini ifade ediyor. Ancak işçilerin sendikadan istifa etmesi halinde 2 yıl başka sendikaya üye olamayacağı ve toplu sözleşme görüşmelerinde de tüm haklarını kaybedeceği kaydediliyor. Otomotiv devlerinde eylemleri başlatan ve huzursuzluğa sebep olan bazı işçilerin de işine son verildi.
3 ay önce bir otomotiv yan sanayi fabrikasında işçilerin istediği zammı almasından sonra TOFAŞ çalışanları da eyleme başladı. Gece vardiyasından çıkan yaklaşık 700 işçi, Türk Metal Sendikası’nın kendilerine ayrımcılık yaptığını öne sürerek durumun böyle gitmesi halinde topluca sendikadan istifa edeceklerini açıkladı. Fabrika önünde oturma eylemi yapan işçilere, sabah vardiyasına gelen bazı mesai arkadaşları da destek verdi. İşçiler, “Eylemimizin amacı, Türk Metal Sendikası yıllardır 160 bin kişiye yüzde 10’un üzerinde zam alamadı. Sendika son sözleşmede zammı biraz fazla aldı, onda da sözleşme süresini 3 yıla çıkardı. Ancak, sendika daha sonra bir otomotiv yan sanayi fabrikasında işçilere yüzde 60 zam aldı. Biz de burada bir haksızlık olduğunu düşündük. Bu durum böyle giderse sendikadan istifa edip, sendikayı fabrikadan çıkaracağız” şeklinde konuştu.
İşçiler ayrıca, tepkilerinin işverene değil sendikaya olduğunu belirterek, üretimde herhangi bir aksaklığa sebep vermeyeceklerini açıkladı. Fabrika önünde toplanan işçiler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
Otomotiv şirketi yöneticileri, fabrika içerisinde huzuru ve üretimi bozacak herhangi bir eylemde işçilerin çıkışını vereceğini kaydederken, bu durumda işçilerin tazminat da alamayacağı konuşuluyor. Ayrıca bağlı olduğu sendikadan istifa eden bir işçinin 2 yıl boyunca başka bir sendikaya üye olamadığı, tüm toplu sözleşme haklarını da kaybeceği ifade ediliyor.
Öte yandan, Metal İşçileri Birliği'nin sosyal medyadaki sayfasında, dün gece Oyak Renault'daki eylem sebebiyle işten çıkışların durdurulduğu, ücret konusunda Fransa ile yapılacak görüşme sonrası iyileştirme yapılabileceği ve Türk Metal Sendikası'nın da Oyak Renault'dan gönderileceği öne sürüldü.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.