SON DAKİKA
Hava Durumu

Göçebe fen lisesi!

Yapılan yatırım ataklarıyla eğitimde de üst sıralara tırmanan Bursa, AHG Fen Lisesi için büyük bir imtihan veriyor. Bursalı iş adamlar

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2019 21:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2019 22:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Göçebe fen lisesi!
Yapılan yatırım ataklarıyla eğitimde de üst sıralara tırmanan Bursa, AHG Fen Lisesi için büyük bir imtihan veriyor. Bursalı iş adamları ya AHG’nin zor durumuna kayıtsız kalacak ya da Bursa’nın en gözde okullarından birinin elinden tutacak.
  Cihan KAYALI

Uludağ eteklerinde yer alan Soğukpınar Köyü’nde 23 Mayıs 1991 tarihinde kurulan ve merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından açılan Ahmet Hamdi Gökbayrak (AHG) Fen Lisesi’nin Bursa’ya taşınması ve binasının tamamlanmadan inşaat firmasının iflas etmesi, öğrenciler ve veliler için zor günleri beraberinde getirdi. Merkeze olan uzaklığı ve zor ulaşım imkânından dolayı Milli Eğitim Bakanlığı’nca Bursa merkezine taşıma kararı alınan, ayrıca Bursa’nın 3 fen lisesinden biri olan AHG Fen Lisesi öğrencileri, okul binasının tamamlanamamasından dolayı Kazım Baykal Anadolu Lisesi’nin dersliklerinde eğitim görüp A.O.S. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin pansiyonunda kalarak eğitim ve öğretimlerini zor şartlar altında devam ettiriyorlar. 185 öğrenci ve 15 öğretmen bu zor durumun bir an önce son bulmasını ve okullarına kavuşarak hiç olmazsa yeni dönemde eğitim ve öğretim hayatlarına kaldıkları yerden devam etmeyi yetkililerden istiyor.

PARAMPARÇA EĞİTİM

AHG Fen Lisesi’ni Bursa merkeze taşıma kararı alan Milli Eğitim Bakanlığı, okulun İstanbul Yolu üzerinde bulunan Bursa Uludağ Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu bitişiğinde yapımına başlanan yeni okul binasına ve pansiyonuna taşınmasını kararlaştırdı. 2018-2019 eğitim öğretim yılında, AHG Fen Lisesi’nin yeni binasında eğitim sürecine başlaması öngörülürken veliler ve öğrenciler hayatlarının şokunu yaşadı. İflasını açıklayan Z-A inşaat firması, okulun inşaatının yüzde 85’ini tamamlanmasına rağmen çalışmalarını sonlandırarak inşaata devam edemeyeceklerini açıkladı. Yaşanan bu zor durumun ardından öğrenciler Kazım Baykal Anadolu Lisesi’nde belirlenen 8 derslikte eğitim hayatına başladı. Yatılı olarak kalan öğrenciler ise A.O.S. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin binasına taşındılar.

3.5 MİLYON TL’YE İHTİYAÇ VAR

Verdiği kaliteli eğitim ile Bursa’nın en prestijli üç okulundan biri olan AHG Fen Lisesi’nin, yüzde 85’inin bittiği, okul binası ve pansiyonunun tamamlanması için 3.5 milyon TL’ye ihtiyaç olduğu belirtiliyor. İddiaya göre öğrenci velileri Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe vererek okulun son durumu hakkında bilgi almak istediler. Verilen cevapta ise İl Özel İdare’nin yatırım bütçesini durdurduğu belirtilerek inşaata yakın zamanda devam edilemeyeceği açıklandı. Bu açıklamanın üzerine veliler kendi imkânlarıyla okulun kalan inşaatının tamamlanması için inşaat firmalarıyla görüşmeye başladılar.



ÖĞRENCİLER BAŞKA LİSELERE GEÇMEYE BAŞLADI

Öte yandan fizik, kimya, biyoloji gibi laboratuvarın ve teknik imkânların eksik olduğu dersliklerde eğitim hayatlarına devam eden fen lisesi 9, 10, 11 ve 12’nci sınıf öğrencilerinden 15 kişi başka okullara geçiş yapmak için nakillerini istediler. Veliler, AHG Fen Lisesi’ni kazanan Bursa’nın en başarılı öğrencilerinin teknik yetersizlikten ve yaşanan zorluklardan dolayı başla liselere geçmeye çalışmalarını üzüntüyle karşıladıklarını belirtiyorlar. Veliler, yaşanan sıkıntının devam etmesi ve çok az bir işi kalan okul binasının tamamlanamaması halinde önümüzdeki senelerde de okula olan talebin azalacağını, Bursa’nın ise eğitim alanındaki imajının ve zarar göreceği görüşündeler. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (BTSO) destek isteyen veliler okulun kalan inşaatının bir hayırsever tarafından üstlenilmesini istiyorlar. Veliler ayrıca bu yardımın yüzde 100’ünün vergiden düştüğünü, bu sebeple sanayi şehri olan Bursa’nın bu konuda duyarsız kalmayacağı kanaatindeler.

BİNALAR PAYLAŞILACAK BİLMECESİ

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan AHG AÖL ve Fen Lisesi Mezunlar Derneği Genel Sekreteri Ahmet Çavdar, “Okulumuz Soğukpınar’dan Bursa merkeze taşınırken şu an yarım kalan binanın tamamlanacağı düşünülüyordu ancak inşaat yarım kaldı. Kaldı ki şu an yapılmakta olan bina da AHG Fen Lisesi’ne ait değil, aldığımız bilgilere göre sosyal bilimler lisesi ile ortak kullanılması düşünülüyor. Bizim mezunlar derneği olarak yetkililerden temennimiz bu sorunun kökten çözülmesi ve okulumuzun konferans salonu, spor salonu olan daimi bir yurda ve pansiyona kavuşmasıdır. Neticede Bursa merkezinde sadece 3 fen lisesinden biri AHG Fen Lisesi’dir ve bu okullarda bilim üretilmekte, ülkemize katma değer sağlayacak, üretecek, çalışacak bireyler yetişmektedir” ifadelerini kullanarak çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istedi.

“KANTİNLERİ BİLE YOK”

Yaşanan durum yüzünden oğullarının fen lisesini kazanmalarına dahi sevinemediklerini belirten AHG Fen Lisesi 9’ncu sınıf öğrencisi Kaan Cömert’in annesi Sibel Cömert, “Oğlum Kaan diğer tüm sınıf arkadaşları gibi uzun bir eğitim maratonu, maddi ve manevi desteklerimiz neticesinde bu okulu kazandı. Bursa il merkezinde sadece 3 adet Fen Lisesi var. Burada hayatlarını bilime, ilime, okumaya adamış çocuklar var. Ders aralarında bile satranç oynuyorlar. Şimdi bu evlatlarımızın bir kantini yok, bir bahçesi yok, bir spor salonu yok, herhangi bir laboratuvarı yok. Yani fen derslerinden, pozitif bilimlerden mesul, hayatını ve geleceğini ona göre şekillendirmeye çalışan, bu ülkenin medar-ı iftiharı olmaya aday öğrencilerin ne bir fizik laboratuvarı, ne bir kimya laboratuvarı, ne bir kütüphanesi, ne de civar il ve ilçelerden gelen öğrencilerin yakın bir yatakhanesi yok. Eğer yetkili makamlar bir şey yapmazlarsa, bu okul ve pansiyon asla bitmeyecek ve bugüne kadar harcanan 8 milyon TL heba edilecek” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.