SON DAKİKA
Hava Durumu

İşsiz sayısı çok, nitelikli eleman yok 

İşsizlikle mücadele devam ederken iş dünyası nitelikli eleman bulamamaktan şikâyet ediyor. Bursa iş dünyası temsilcileri, Bursa’da İŞ

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2018 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2018 20:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İşsiz sayısı çok, nitelikli eleman yok 
İşsizlikle mücadele devam ederken iş dünyası nitelikli eleman bulamamaktan şikâyet ediyor. Bursa iş dünyası temsilcileri, Bursa’da İŞKUR’a kayıtlı yaklaşık 90 bin işsiz olmasına karşın, 80 bine yakın açık işe talep gelmezken, nitelikli eleman eksikliğinin fazla olduğunu dile getirdi.
DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztürk, ülkemizde son 10 yıldır ciddi anlamda bir nitelikli ara eleman sorunu yaşandığını, bu sorunun kısa vade çözülemeyeceğini çünkü meslek liselerinin beklentileri tam anlamıyla karşılayamadığını söyledi. Öztürk, meslek liselerinin eğitim altyapısının revize edilmesi, sonrasında ise bu mesleklerin cazip hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Gençleri iş dünyasına kazandıracak hamlelerin birlikte değerlendirilip çözüm yolları bulunmasının gerektiğini söyleyen BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan da,”Ülkemizde işsizlik oranlarının yüksekliği konuşulurken, iş dünyasının kalifiye eleman sıkıntısı çekmesi ilginç bir durum oluşturuyor. Bu konuyu farklı açılardan ele alabiliriz; mesleki okulların ve üniversitelerin iş dünyasının isteklerini karşılayamaması, gençlerin reel sektöre uygun olmayan talepleri ve hızlı üretim çağında usta-çırak ilişkisinin artık azalması. Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden olan Bursa’da kalifiye eleman açığının artarak devam etmesi, tüm sektörlerde sıkıntı yaşanmasına neden olacaktır.” Şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLERİN KENDİLERİNİ ÖNEMLİ HİSSETMELERİNİ SAĞLAMALIYIZ”
Nitelikli ara eleman sorununun orta ve uzun vadede meslek liselerinin yeniden yapılandırılmasıyla çözüme kavuşabileceğini kaydeden MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, “Mesleki eğitime devam eden öğrencilerin kendilerini önemli ve saygıdeğer hissetmelerini sağlamak için toplum olarak yeni değerlerin benimsenmesi, eğitimlerini aldıkları mesleklerin de en az üst düzey meslekler kadar değerli ve gerekli olduğu algısının yaratılması önemli. Bizler MÜSİAD olarak bu anlamda üzerimize düşeni yapıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Üniversitelerimiz ve iş dünyasıyla ortak iş birlikleri kurup çeşitli projeler geliştiriyoruz. Bu anlamda robot yarışmaları düzenleyerek öğrencilerimizi teşvik edip farklı bakış açıları kazandırdık. ‘Yüksek teknoloji, yüksek ahlak’ vizyonu kapsamında mesleki eğitimi çok önemsiyoruz. Sektörel bazda meslek okullarımız ile kalifiye personel istihdamı ve staj konularında işbirliklerimiz de artarak devam ediyor. Türkiye’nin geleceğinin planlanması ve hedeflerine ulaşılmasında neler yapılmalı diye çalışıyoruz.” dedi.

“AİLELERİ MESLEK SEÇİMİNDE BİLİNÇLENDİRMELİYİZ”
TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı Osman Arslan ise, “Biz işverenlerin en büyük dertlerinden biri bu. Sürekli olarak nitelikli eleman talebimiz oluyor. Maalesef iş arayan arkadaşlarımızla bizim aradığımız özellikler uyuşmuyor. Arada ciddi bakış açıları farkı var. Devlet yetkililerimiz, kamu kurumlarımız iş dünyası herkes bir şeyler yapıyor ancak bu anlamda istediğimiz sonucu aldığımızı söyleyemeyiz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçmemizle karar alma ve uygulama mekanizmaları sürecindeki hızlanma bu tip sorunların çözümü konusunda bizlere avantaj sağlıyor. Bu avantajı kullanarak her zaman dillendirilen sanayi üniversite iş birliğini realize etmek, meslek liseleriyle ilgili dönüşümleri hayata geçirmek, gençlerimizi ve ailelerimizi meslek seçimi konusunda bilinçlendirmek gerekiyor.” ifadelerini kullandı. (Bülten)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.