SON DAKİKA
Hava Durumu

Kumyaka'da hacze giden çekişme!

Mudanya’ya bağlı Kumyaka Mahallesi’nde bölge halkının ortak olduğu kooperatifin kredi ile yaptırdığı tarımsal amaçlı depolama ve paketl

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2019 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2019 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kumyaka'da hacze giden çekişme!
Mudanya’ya bağlı Kumyaka Mahallesi’nde bölge halkının ortak olduğu kooperatifin kredi ile yaptırdığı tarımsal amaçlı depolama ve paketleme tesisi için gereken izinlerin verilmesi engellenince, krediyi ödeyemeyen kooperatifin mallarına borçlu olduğu banka haciz işlemi başlattı.

Mudanya’nın Kumyaka Mahallesi’nde kurulan tarımsal kalkınma kooperatif, TKDK destekli tarımsal depolama ve paketleme tesisi kurmak için harekete geçti. Zeytin depolama ve bunu paketleyerek pazara sürmek üzere projelendirilen tesis TKDK’dan da 650 bin lira hibe kredi hakkı kazandı. Proje için Denizbank’tan 1 milyon 200 bin lira kredi kullanan kooperatif, tesisin yarısı tamamlandıktan sonra hibenin yüzde 50’sini aldı ve ödemesini yaptı.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ ENGELLENDİ

Tesisin tamamlanmasına yakın bir zamanda duvar yüksekliğiyle ilgili plan değişikliği gerekti. Hazırlanan dosyalar ve plan değişikliği isteği Büyükşehir Meclisi’ne gönderildi. Son ana kadar meclisten geçmesi beklenen plan değişikliği, gerekçesiz olarak reddedildi.  Tesis plan değişikliği yapılamaması nedeniyle durdu. Kazanılan hibe kredi de TKDK tarafından iptal edilirken, ödenen meblağ da kooperatiften geri tahsil edildi. Tesisi plan değişikliği nedeniyle açılamaması üzerine kooperatif 2 milyon 500 bin lirayı bulan borcunu ödeyemedi.

KÖYÜN ORTAK TAPULANI KOOPARATİFE GEÇTİ

Büyükşehir Yasası ile köye ait olan tapuların köyde kalması için 2014 yılında köy muhtarlığına bağlı 41 tapu Kumyaka Kalkınma Kooperatifi’ne devredildi. Kumyaka’nın eski muhtarı Ramiz Batmaz’ın başkanlığında gerçekleşen bu işlemin ardından Kumyaka’daki tüm tapular tüm köyün ortak olduğu kooperatife geçmiş oldu. Bu tapular ipotek gösterilerek alınan kredilerin tesisin açılışının engellenmesiyle ödenememesi üzerine, kooperatif genel kurulunda tapuların bir bölümünün satış yetkisi yönetime verildi. Ancak ekonomik durgunluk nedeniyle satışa çıkan yerlere alıcı bulunamadı. Bunun üzerine alacaklı olan banka haciz işlemini başlattı. Şimdi tapulardan bir kısmı satışa çıkarılacak ve banka borcu ödenecek. Kalan bölüm yine kooperatifin malı olarak kalacak. Kooperatifin ilk aşamada 300 bin lira ödeme yaparak bu sıkıntıyı aşma imkanı olduğu da bildirildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.