SON DAKİKA
Hava Durumu

Ölüm yolunu kapatın!

Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin batısından Uludağ’a ulaşım için alternatif bir güzergah olarak yaptırılan ve 2014 y

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2018 21:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2018 22:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ölüm yolunu kapatın!


Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin batısından Uludağ’a ulaşım için alternatif bir güzergah olarak yaptırılan ve 2014 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından kullanıma açılan Doburca Caddesi-İnkaya bağlantı yolunda can pazarı yaşanmaya devam ediyor.
2014 yılında kullanıma açıldıktan kısa süre sonra yaşanan kazalar nedeniyle ağır vasıtalara kapatılan, zaman zaman da kar yağışı nedeniyle kullanılamayan yolda, ‘mühendislik hatası var mı?’ tartışmaları devam ederken önceki gün meydana gelen kazada bir öğrenci hayatını kaybederken 37 öğrenci yaralandı. 2014 yılında kullanıma açıldıktan sonra benzer kazalara sahne olan Dobruca Caddesi-İnkaya bağlantı yolunda önceki gece can pazarı yaşandı.  Bursa’da Uludağ’ı gezmeye giden yurt öğrencilerini taşıyan otobüsün şarampole devrilmesi ile meydana gelen kazada, şoförün otobüsü frenleri şiştiği için bilerek devirdiği iddia edildi. Şoför Turgay Y.'nin ilk ifadesinde "Eğer devirmeseydim aşağıya uçacaktık" dediği ileri sürüldü. Meydana gelen kazada Talha Erbil (20) isimli öğrenci hayatını kaybederken 37 öğrenci de yaralandı.
YOL OTOBÜS KULLANIMINA KAPATILMIŞTI
Kazayla ilgili konuşan otobüs şoförünün ifadesi yolda ‘mühendislik hatası mı var?’ sorularını akıllara getirirken şoför Turgay Y, otobüsün frenlerinin şiştiği için bilerek devirdiğini ifade etti. Şoför Y.’nin, “Eğer otobüsü devirmeseydim aşağıya doğru uçacaktık" dediği iddia edildi.  Öte yandan, kazanın meydana geldiği yolda daha önce de benzer kazalar yaşanmış, yol bu sebeple kamyon ve otobüs gibi büyük araçların geçişine kapatılmıştı.
DAHA KAÇ CANIN YİTİRİLMESİ GEREKİYOR!
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, 2014 yılında açılan yolda 2 ay sonra kazalar yaşanmaya başladığını hatırlatarak, “Yaşanan kazaların en önemli sebebi yolun gerekli standartları sağlamaması” dedi. Yetkilileri yol konusunda defalarca uyardıklarını söyleyen Başkan Albayrak konu ile ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı, “Uludağ Yolu İnkaya - Dobruca bağlantısı da kazalara sebebiyet veren kusurlu yollarımızdan birisi. Konu ile ilgili olarak İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubeleri tarafından 2014 yılında yaşanan kazaların ardından bir teknik heyet oluşturuldu. Bölgede inceleme yapan heyetin hazırladığı teknik rapor o dönemde yetkililerimize iletilerek uyarılarda bulunuldu. Söz konusu rapor, 3 Eylül 2014 tarihinde basın açıklaması ile kamuoyuna da açıklanmıştı. Yaşanan ölümlü kazaların ardından yol, otobüs ve kamyonlara kapatıldı fakat kusurlar giderilmediği ve tamamen kapatılmadığı için bu tür kural ihlalleri yaşanmaya devam ediyor. Yol ile ilgili uyarılarımızın dikkate alınmaması bir gencimizin daha hayatının baharında yitip gitmesine neden oldu. Bu yolda iyileştirme yapılması için daha kaç canın yitirilmesi gerekiyor?”
ALTEPE’NİN ESERİ…
Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından 2014 yılında kentin batısından Uludağ’a ulaşım için alternatif bir güzergah olarak yaptırılan Dobruca Caddesi-İnkaya bağlantı yolu tartışmaların odağında kullanılmaya devam ediyor. Bursa’ya yaptığı her icraatı eline yüzüne bulaştıran Büyükşehir eski Belediye Başkanı Recep Altepe yolun açılışında, “Yeni açtığımız yol hem Bursa’ya hem bölge halkına hayırlı olsun” ifadelerini kullanmış, yolun açılış kurdelesini iş adamı Cavit Çağlar, dönemin AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve protokol üyeleri ile kesmişti. Daha sonra makam aracının direksiyonuna geçen Altepe, Vali Karaloğlu ile işadamı Cavit Çağlar’ı yeni yolda gezdirmişti.
AÇILDIKTAN KISA SÜRE SONRA KAZA
Kullanıma açıldıktan kısa bir süre sonra 28 Ağustos 2014’de Uludağ gezisinden dönen bir midibüsün frenlerinin patlaması sonucu meydana gelen kazada yaralanan 15 kişiden bir kişi hayatını kaybetmişti.  İnkaya-Dobruca arasında yeni açılan Uludağ yolunda meydana kaza, Orhaneli Belediyesi'ne ait Mesut Alba (36) yönetimindeki midibüsle günübirlik Uludağ'a gezmeye giden vatandaşların aracı dönüş yolunda kaza yapmıştı. Savcılık olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.
PEŞ PEŞE KAZALAR
Uludağ yolunda günübirlik gittikleri piknikten dönen vatandaşların içinde bulunduğu otobüs, 31 ağustos 2014’de 50 metrelik uçuruma uçtu. Kazada 28 kişinin bulunduğu otobüsteki 1’i kadın, 1’i çocuk olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetti. Kaza sonrası polis ekipleri yolu trafiğe kapatırken, ters dönen otobüs de ekiplerin uzun uğraşı sonucu düzeltildi.
KAZALAR SONRASI KOMİSYON OLUŞTURULDU
Valilik, İnkaya-Dobruca arasında açılan Uludağ yolunda peş peşe gelen kazaların  yeni tedbirler alınarak yol güvenliğinin daha sağlıklı hale getirilmesi için1 Eylül 2014’de komisyon oluşturduklarını açıkladı. Açıklamada, "Bu tür üzücü olayların tekrarlanmaması için yerinde incelemeler yapmak ve gerekirse yeni tedbirler alınarak yol güvenliğinin daha sağlıklı hale getirilmesi için valiliğimizce İl Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü uzmanlarının yer aldığı bir komisyon oluşturulmuş ve çalışmalarına başlanmıştır" ifadelerine yer verilmişti.
ALTEPE, “YOL DEĞİL SÜRÜCÜ HATALI”
3 Eylül 2014’de dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Dobruca-İnkaya bağlantı yolunda meydana gelen kazalarla ilgili trafik raporlarında ‘yüzde 100’ sürücü hatası tespit edildiğini söyledi. Altepe, “Adı üstünde dağ yolu ve bağlantı yoludur. Bunu yapanlar uzman kuruluşlar ve projeleri de normal standartlara göre yapılmıştır. Bu yolun yapılmasında herhangi bir sıkıntı yok. Burada yapılan geniş ve kaliteli bir yol var. Buradaki ikaz tabelaları var” demiş,  hazırlanan trafik raporlarına göre kazalarda yüzde 100 sürücü hatası olduğunu ifade etmişti.
YOL AĞIR VASITALARA KAPATILDI
4 Eylül 2014  tarihinde  Dobruca-İnkaya bağlantı yolunun meydana gelen ölümlü kazalar üzerine ağır vasıtalara kapatılması kararı alındı.  Kazaların ardından valilik talimatıyla söz konusu yolda inceleme yapan komisyon, raporunu ve alınacak tedbirleri açıkladı. İncelemede, yolun yapım, işaretleme ve trafik güvenliği açısından bariyerleme sistemlerinde bir eksiklik olmadığının belirlendği bildirildi. Raporda, ağır tonajlı araçların sürekli eğimli yolda tırmanırken çok yavaş seyrettiği, bunun da hatalı sollamalara sebep olduğu, inişte ise frenleme sistemlerini aşırı kullandıkları için balatalarında ısınma ve buna bağlı fren boşalması ve fren tutmaması riski bulunduğu ifade edildi. Bununla ilgili acilen hem İnkaya bağlantısı, hem de Dobruca bağlantı kesimlerinden ağır tonajlı araçların girişini engelleyici işaretlerin görünür yerlere konulması, kamyon, otobüs, tır, çekici ve tırların girmesinin engellenmesi kararı alındığı kaydedildi.
KOMYONET DE KAZA YAPMIŞTI
22 Haziran 2016’da Uludağ yolu Dobruca Mevki İnkaya bağlantı yolunda sahur yemeğini Uludağ Yolu'nda yiyen ailenin bindikleri kamyonet, dönüş yolunda virajı alamayarak bariyerlere çarptı. Kazada yaralanan 2 kişiden biri kaldırıldığı hastaneden hayatını kaybetti.
YOL KARDAN KAPANDI
2 Ocak 2017’de  Mühendislik hatasından dolayı bir çok ölümlü kazanın yaşandığı Dobruca - İnkaya yolu yağan kar yağışıyla birlikte yeniden kapandı. Normal zamanda bile damperli ve büyük tonajlı araçların girişine izin verilmeyen yol kar yağışıyla birlikte tamamen trafiğe kapatıldı. Yolda mühendislik hatası olduğunu iddia eden MHP Grup Sözcüsü Cemil Aydın, “Kavşak meyilleriyle ilgili hatalar var. Dobruca-İnkaya yolu her mevsim kapalı. Olan Bursa'mızın parasına ve zamanına oluyor" dedi. (Haber Merkezi)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.