SON DAKİKA
Hava Durumu

Rant nerede, Bozbey orada!

Gölyazı’da vatandaşları kullanarak oluşturduğu rant alanlarını eş, dost, akrabaya peşkeş çeken CHP’li Nilüfer Belediye Başkanı Mu

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2018 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2018 23:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Rant nerede, Bozbey orada!
Gölyazı’da vatandaşları kullanarak oluşturduğu rant alanlarını eş, dost, akrabaya peşkeş çeken CHP’li Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey hakkında hazırlanan dosyalar Aralık 2017 tarihinden beri bir türlü adli makamlara ulaşmadı.  Bu sütunlardan çok sorduk, bir kez daha soralım; “Bunca kanunsuzluk ve usulsüzlüğe rağmen Mustafa Bozbey’i kim koruyor? Nilüfer’de elini sürdüğü her yeri rant uğruna feda eden Bozbey, daha nereye kadar korunacak?”
Nilüfer’de 20 yıla yaklaşan belediye başkanlığı döneminde algı operasyonlarıyla boyalı bir solculuk yapan ve sözde halkçı görünüp milletin ve devletin imkanlarını rant uğruna eşe dosta ve yandaşa peşkeş çeken Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, her seferinde gizli bir elin korumasıyla yargı sürecinden kurtuluyor. Onlarca usulsüzlük ve kanunsuz uygulamalara rağmen Bozbey’in yargının elinden kaçırılması akıllardaki soru işaretlerini büyütüyor.
HEP AYNI SENARYO
İşte onlardan biri 2 bin 700 yıllık Gölyazı. Bursa kamuoyunda yıllardır tartışmaların odağındaki yerini koruyan Gölyazı’da Bozbey, tıpkı Misi’de uyguladığı taktiği uyguladı. Önce köylülere tezgahlar kurdurup gözleme sattıran ve bölgenin tanıtımını yaptıran Bozbey, istenilen rant oluşunca köylüleri sistemin dışına iterek yandaş ve akrabaları devreye aldı. Bursa kamuoyunu birkaç organizasyon ve turizm havucu ile kandıran Bozbey’in gerçek amacı köy içindeki balıkçı kulübesinin yıkılarak yerine devasa boyutta sosyal tesis yapılmasına yönelik adımla gün yüzüne çıktı. Oysa Bozbey ve ekibi bölgenin SİT alanı olduğunu ve Anıtlar Kurulu’ndan izin almadan bunu yapamayacağını çok iyi biliyorken, Kıyı Koruma Kanunu’nu da yok sayarak kaçak inşaata başladı.
VATANDAŞ ŞİKAYET ETTİ, İPLER KOPTU
Balıkçı kulübesi ve mezat alanını gözüne kestiren Bozbey, göl kıyısında beton ve ahşap sosyal tesisin inşaatını sürdürürken bu da yetmez gibi yine bölgeye getirdiği vagonları konuşlandırdı. Tüm bunlar yaşanırken kandırıldıklarını ve köylerinin ranta kurban edildiğini anlayan Gölyazı halkı ayağa kalktı. Siyasilerin ve kamu kurumlarının yolunu tutan vatandaşlar, sorunlarına çözüm arasa da çözüm oluşturmak mümkün olmadı. Vatandaşların başvurduğu Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ise,  9 Haziran 2017 tarihli toplantısında, Bursa ili Nilüfer ilçesi Gölyazı Beldesi’nin 30 Nisan 1998 gün ve 6 bin 366 sayılı kararıyla Arkeolojit SİT alanı olarak ilan edilmesine karar verdiğini hatırlatarak, Nilüfer Belediyesi tarafından 28 Nisan 2010 tarihinde yenilenmesi için onay verilen Mezat yeri projesinin büyütülüp, projesine uygun halde yapılmadığını belirlemiş. Bu işlemin Kentsel Arkeolojik SİT alanı içinde yasalara aykırı olarak yapıldığına karar verdi.  Kurul, 2010 yılında onaylanan projeye aykırı olarak değiştirilen mezat yapısı, kulübe, vagon gibi izinsiz uygulamaların sorumluları hakkında yasal işlem başlatılmasını istemiş. Kurul kararında, 3 bin 621 sayılı Kıyı Koruma Kanunu’nun 6. Maddesine göre bölge halkına hizmet etmesi amaçlı yapılmasına izin verilen Mezat yerinin projede belirtilen şekline dönüştürülmesini, diğer yapıların, izinsiz kulübe ve vagonların ise belediyece bölgeden kaldırılması istendi. Ancak belediye bunların hiçbirini yapmadı.
ŞİKAYET EDİNCE İŞLER KARIŞTI
Bozbey’in tekerine çomak sokanlardan biri olan Gölyazı Çevre Koruma, Yaşatma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ufuk Özver, göl kenarındaki mezat yerinin ve köyün diğer ticari alanlarının peşkeş çekilmesine sessiz kalmayınca başına gelmedik kalmadı. Üstelik sadece onun da değil. Bozbey’in uygulamalarına karşı çıkan tam 127 kişinin evi için yıkım kararı çıkarıldı. Özver, Göl kenarındaki yapılaşma ile ilgili olarak Nilüfer Belediyesi’ne 2016 Aralık ayı içinde gittiğini, belediyeden çıkar çıkmaz ise Fen İşleri ekiplerinin köye gelip ailesine ait olan evle ilgili kaçak inşaat zaptı düzenlediklerini söyledi. Gölyazı 967 nolu parselde kurul onaylı proje ile evlerini yenileme yaptıklarını belirten Özver, Nilüfer Belediyesi’nin aradan geçen 16 yıl boyunca hiçbir işlem yapmadığını ancak ne zamanki şikayet söz konusu oldu o zaman bu yönteme başvurduğunu dile getirdi. Belediyenin bildirimi ve kurulun suç duyurusunun ardında da takipsizlik kararı verildiğini anlatan Özver,  Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2017/7899 sayılı kararıyla Türk Ceza Kanunu’nun 66/l.e maddesi gereğince binanın 2004 senesinden önce yapıldığının belirlendiği ve 8 yıllık zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini duyurdu.
KORUYAN GİZLİ EL KİM?
Bozbey’in uygulamalarına isyan eden vatandaşların 127’sinin evi için yıkım kararı veren Nilüfer Belediyesi, tam bir rövanş alma tavrıyla hareket ediyor. Yaklaşık bir ay önce tebliğ edilen yıkım kararları bir kez daha idari mahkemeye gitti.  Onlarca başvuru ve şikayetin yanı sıra tutulan tutanak ve zabıtlar ortada dururken ve kurulun da kararı ortadayken Bozbey’le ilgili dosyalar Aralık 2017 tarihinden beri adli makamlara bir türlü ulaşamıyor. Bir yandan hukuk çiğnenip vatandaşların hakları gasp edilirken diğer taraftan kamu kurumları arasında dosyaların ortadan kaybolmasını kamuoyu da anlamlandıramıyor. Ve bir kez daha o soru ağızlardan dökülüyor: Mustafa Bozbey’i kim koruyor?

(Fetih BAĞCI)

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.