SON DAKİKA
Hava Durumu

Seçimle gelenin seçimle gitmediği gün gibi ortada:CHP tipi demokrasi!

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın VIP minibüs talebine karşı çıkan CHP meclis üyeleri Mahmure Uçar, Mustafa Ay, Metin Bağcı,

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2016 22:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2016 00:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Seçimle gelenin seçimle gitmediği gün gibi ortada:CHP tipi demokrasi!
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın VIP minibüs talebine karşı çıkan CHP meclis üyeleri Mahmure Uçar, Mustafa Ay, Metin Bağcı, Metin Uyanık ve İlke Özşen seçim öncesi peşinen imzalattırılan istifa dilekçeleri işleme konularak meclis üyeliğinden atıldı. Şimdi gözler, “Seçimle gelen seçimle gitmeli” diyerek HDP’lileri savunan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nda.

 

 

Mudanya Belediyesi’nde sular durulmuyor. Üst üste krizlerin yaşandığı Mudanya Belediye Meclisi, bu kez sansasyonel bir kararla sarsıldı. Uzun süredir CHP Grubu’nda devam eden gerilim, geçen hafta yapılan meclis toplantısında Başkan Hayri Türkyılmaz’ın VIP minibüs makam aracına CHP’li meclis üyeleri Mahmure Uçar, Mustafa Ay, Metin Bağcı, Metin Uyanık ve İlke Özşen’in ret oyu vermesiyle tavana çıktı. Ret oylarının ardından Türkyılmaz’ın minibüs hayali suya düşerken CHP ilçe yönetimi, savunma isteğini meclis üyelerinin ikametlerine özel kurye ile gönderdi. Bununla da yetinmeyen ilçe yönetimi 5 ismi kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk etti. Savunması istenen meclis üyelerinden İlke Özşen, görevinden istifa ettiğini cumartesi günü duyurdu.

DİLEKÇELER SEÇİM SÜRECİNDE ALINDI

Mudanya’da ve CHP’de şok etkisi yaratan istifalarla ilgili adım aslında seçim döneminde atıldı. O dönem CHP Mudanya Belediye Başkan adayı olan Hayri Türkyılmaz, Gemlik’te önceki dönem yaşananları gerekçe göstererek meclis üyelerinin istifalarını peşin olarak vermelerini istedi. O dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili olan Sena Kaleli’nin de bulunduğu toplantıda meclis üyesi listesine giren isimlerden tarihsiz istifa dilekçeleri alındı.

GRUP KARARI VAR MI YOK MU?

Başkanlık makamının talebiyle Plan Bütçe ve Ulaştırma Komisyonu’nda CHP’li Meclis üyeleri Hüseyin Esen, Hayati Samast ve Erkan Altıntaş’ın isteğiyle Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın makam aracı olarak kullanımı için VIP minibüs alım talebi geldi. Her iki komisyonda da Hüseyin Esen, Hayati Samast ve Erkan Altıntaş dışındaki üyeler makam aracı alınmasına karşı çıktı. Agâh Bursalı Kreşi’nin bir minibüse ihtiyaç duyduğu ve illa araç alınacaksa kreşe alınması da tavsiye edildi.

ESEN, SAMAST VE ALTINTAŞ ISRARI

Ancak CHP’li Meclis üyeleri Hüseyin Esen, Hayati Samast ve Erkan Altıntaş makam minibüsü alınması konusunda ısrarlarını sürdürdü. Komisyondan ret kararı çıkmasına rağmen, bu üçlünün talebiyle konu Mudanya Belediye Meclisi Kasım ayı birleşiminde gündeme alındı.  Meclis öncesi CHP Grubunda görüşülen talebe 5 meclis üyesi ret oyu vereceklerini açıkladı. Bağlayıcı bir grup kararı alınmadığı da bu meclis üyeleri tarafından ifade edildi. Meclis üyelerine baskı yapılarak, kabul etmeleri istendi. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı.

CHP’Lİ ÜYELER DİK DURDU

Mecliste gündeme gelen madde AK Parti’den 6, MHP’den 2 ve CHP’den de 5 meclis üyesinin oyuyla 13’e karşı 10 reddedildi. CHP grubunun ısrarına rağmen Mahmure Uçar, Mustafa Ay, Metin Bağcı, Metin Uyanık ve İlke Özşen oylarını ret yönünde kullandı. Mecliste talebin CHP’li üyelerin oylarıyla reddedilmesinin ardından Türkyılmaz ve CHP ilçe yönetimi harekete geçti. Ertesi gün özel kurye ile ret oyu veren meclis üyelerine savunma isteği gönderildi. İlçe Başkanlığı biri istifa eden 5 meclis üyesinin partiden kesin ihracı için disiplin sürecini başlattı. Bununla da yetinmeyen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, seçim döneminde aldığı istifa dilekçelerini dün sabah itibariyle seçim kuruluna sunarak üyeliklerin düşürülmesini sağladı.

CHP AYAĞA KALKTI

Bu şok gelişme CHP İl Başkanlığı ve Genel Merkezde bomba etkisi yarattı. Genel başkan yardımcıları ile gün boyu kriz yönetilmeye çalışılırken, Bursa milletvekilleri de devreye girdi.  Üyeliği düşürülen isimlerle genel merkez arasında gün boyu telefon trafiği yaşanırken, boşalan 5 meclis üyeliği koltuğuna ise Ozan Eroğlu, Caner Tahsin, Gülbeyaz Ispalar, Engin Tokgöz ve Naciye Koçkaya geldi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Yeni meclis üyeleri mazbatalarını alıp işlemlerini tamamlıyor. Üyeliği düşenlerin önünde ise 15 günlük bir itiraz süreci var. Bu arada işlemi idari yargıya götürme hakları da bulunuyor. Peşin verilen dilekçelerle ilgili de suç duyurusunda bulunma yolunu izleyebilirler. Hukukçular, peşin alınan istifa dilekçelerinin anayasal suç oluşturabileceğine dikkati çekiyor. Hak gaspının yanında seçmen iradesinin de gasp edilme durumunun olduğu ifade ediliyor. Üstelik dilekçelerin birinde 2014 tarihinin olduğu da biliniyor.  Üyeliği düşürülen meclis üyelerinin ilk açıklaması ise dilekçelerin dönemin Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli’nin baskısıyla imzalandığı, bugün ise Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın kişisel çıkarları için kullandığı yönünde. Şimdi gözler CHP Genel Merkezinde. Sadece birkaç gün önce HDP’li milletvekilleri için “Seçimle gelen seçimle gitmeli” açıklamasını yapan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yönettiği CHP’nin meclis üyelerine yönelik bu davranışa nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.