SON DAKİKA
Hava Durumu

Şehir araştırdı: Yavuzselim Mahallesi'nde neler oldu?

Geçtiğimiz hafta, bayramın 4.günü Yavuzselim Mahallesi’nde başlayan olaylar beş gün kadar sürdü. Olaylar sonucunda birçok kişi gözaltına

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2012 02:04
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2012 03:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Şehir araştırdı: Yavuzselim Mahallesi'nde neler oldu?
Geçtiğimiz hafta, bayramın 4.günü Yavuzselim Mahallesi’nde başlayan olaylar beş gün kadar sürdü. Olaylar sonucunda birçok kişi gözaltına alınırken biri ağır olmak üzere birçok vatandaş yaralandı.

Çok sayıda güvenlik gücü tarafından müdahale edilen ve ulusal basında da geniş yer bulan olaylar geçtiğimiz cuma son buldu. Şehir Gazetesi olarak Yavuzselim ve Ulus Mahallesi’nde yaşanan olayları ve yapılan açıklamaları tarihi tarihine bir araya getirdik.

 

Yürüyüş ve protestolar

KCK tutuklularının 47 günlük açlık grevine destek veren BDP il örgütü Yavuzselim’den AK Parti Yıldırım İlçe Başkanlığı’na yürümek istedi. Yavuzselim Mahallesi’ne sloganlar atarak gelen 300 kişilik grup, öfkeli vatandaşların tepkisiyle karşılaşınca olaylar çıktı. Daha önce bir şehidin olduğu Yavuzselim Mahallesi sakinleri, polise taş atan BDP’li gruptan öfkesini çıkarttı. Çoğunluğu Erzurumlu grup, BDP’lileri taş atıp sopayla kovaladı. Polis ise iki tarafı su ve biber gazı sıkarak etkisiz hale getirmeye çalıştı. Öfkeli vatandaşlar BDP bayrağını ateşe verdi. BDP’li grup daha sonra Ulus Mahallesi’ne doğru geri gelmek zorunda kaldı. Haşim İşcan İlköğretim Okulu önünde olaylar devam etti. İki grup ve polis arasında yaşanan arbede esnasında bazı esnafların camları kırıldı, belediye otobüsleri talan edildi. Çöp kovaları ise dağıtıldı. Bazı esnaflar ise camların kırılmasından dolayı gruba tepki gösterdi. Erzurumluların ağırlığı olduğu grup tekbir getirerek yürüyüşü sürdürdü. Ancak aralarından çıkan sağduyulu bazı vatandaşlar ve polis öfkeli halkı sakinleştirdi. Çıkan olaylar sırasında gazeteci Fatih Karakılıç ise başına isabetedentaşla yaralandı. Olayın ortasında kalan bazı kadın ve çocuklar ise kaçarak güvenli bir yere sığındı. BDP’li grup Ulus Mahallesi’ndeki Yıldırım ilçe binasına sığındı. Bölgeye çok sayıda akrep, panzer ve toma aracı ile takviye çevik kuvvet gönderildi. Yavuzselim sakinleri ise geceyi sokakta geçirdi. Polis ise ilçe binası çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı.

Bayraklı protesto

Bu yaşananlardan bir gün sonra yani 29 Ekim günü sabah saatlerinde vatandaşlar, BDP’lilere tepki amacıyla ellerinde Türk bayraklarıyla Yavuzselim Meydanı’nda toplandı. Bursa Emniyet Müdürlüğü ile çevik kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüş sırasında vatandaşlar, “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları attı. Bazı kişilerin ellerinde tahta ve sopaların bulunduğu gözlendi. 150 kişilik grup, polis kontrolünde 11 Eylül Bulvarı'ndan Yavuz Selim Mahallesi merkezine doğru yürüdükten sonra kontrollü bir şekilde dağıldı.

 

 

Gece de olaylar devam etti

BDP'li gruba tepki gösteren ve çoğunluğu Erzurumlu bini aşkın kişi, 29 Ekim günü gece BDP Yıldırım ilçe teşkilatını basmak istedi. Polis, gruba izin vermedi. Ulus Mahallesi'ndeki BDP'li grup ile Yavuzselim Mahallesi sakinleri arasında karşılıklı taş atma olayı yaşandı. BDP'liler bir minibüsü ateşe verdi, çok sayıda araç ve iş yerine de saldırdı. Yangına müdahale etmek isteyen Büyükşehir Belediyesi itfaiye aracı da BDP'li grup tarafından taşlandı. Polis, iki grubun karşı karşıya gelmemesi için gayret sarf etti. Ancak BDP'li grup, çevik kuvvet ile özel harekat ekiplerinin katıldığı operasyonla gaz bombası ve su püskürtülerek dağıtıldı. Polis, tekbir getiren öfkeli grubu ise sakinleştirip, provokasyona gelmemeleri konusunda uyardı. Emniyet Müdürlüğü gece boyunca bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Yaşanan olaylarda 4 kişi gözaltına alınırken polis ekipleri gece boyunca mahallede nöbet tuttu. Olayların sabah saatlerinde de devam etmesi ihtimali üzerinde duran polis ekipleri, tedbiri elden bırakmadı. Mahallede sürekli devriye gezen polis ekipleri şüpheli şahıslar üzerinde çalışma yaparken, olaylara karışan şüphelilerin kimlik tespitlerinin devam ettiği bildirildi. Polise taş atan ve mahalle sakinlerinin araçlarıyla evlerine zarar veren zanlıları yakalamak için polis ekipleri titiz bir çalışma sürdürdü. Gece boyunca iki grup arasında yaşanan 5 saatlik çatışmanın birçok vatandaşın evlerinin önüne bıraktığı araçları hasar görmesine sebep oldu. Olaylarda 1 minibüs ateşe verilirken yaklaşık 8 araç ise kullanılamaz hale geldi. Taş ve sopalarla vatandaşların araçlarına ve iş yerlerine saldıran zanlılar, markette bulunan kasalardaki paraları da çaldı.30 Ekim sabah saatlerinde ise Yavuzselim Mahallesi’ne giden belediye ve emniyet görevlileri hasar tespit çalışması yaptı. Olaylarda çok sayıda ev ve iş yerinin camları kırılırken, bir sağlık kabini de hasar gördüğü belirlendi.

Olayların büyümesinin ardından mahallede çevik kuvvet ekipleri de hazır bekletildi. Ara sokaklarda toplanarak BDP Yıldırım İlçe Binası’na yürümek isteyen gruplar ise polisin müdahalesi sonucu engellendi. Polis, grupların birleşerek bir araya gelmesini engellemek ve olası bir kalabalık yürüyüşe müdahale etmek için çevik kuvvet ekiplerini mahallede hazır bekledi.

Hiçbir veli çocuğunu okula göndermedi

2 bin öğrencinin eğitim öğretim gördüğü Haşimişcan İlköğretim Okulu'na hiçbir veli 30 Ekim sabahı çocuğunu göndermedi. Veliler endişe ettiklerini öne sürerken, öğretmenler ise okulun güvenli olduğunu, bir sıkıntı olmadığını açıkladı.

Türk Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, bölgedeki tüm okullarda eğitim öğretimin normal olarak sürdüğünü ifade ederken, "Sadece Yavuzselim Mahallesi'nde bir okulda sıkıntı var. Veliler çocuklarını yarından itibaren yollasın.Eğerçocuklar okullara gönderilmezse provokasyona alet olunur, PKK'nın ekmeğine yağ sürülür." diye konuştu.

 

1oo kişilik komando timi bölgede

Mahallede yaşanan gerginlik 31 Ekim gecesi yeniden sokağa taştı. BDP’liler Ulus Mahallesi’nde ilçe binasında taşlarla polise ve Yavuzselim Mahallesi sakinlerine saldırdı, çöp bidonları ve taşlarla barikatlar kurdu, sokakları ateşe verdi. Bu duruma tepki gösteren Yavuzselim Mahallesi sakinleri de balta ve sopalarla yürüdü. Çevik kuvvet ve özel harekat ekipleri gaz bombaları ve tazyikli suyla iki gruba da ayrı koldan müdahale etti. Ancak Ulus Mahallesi'nde bir marketin önünde 31 yaşındaki İlker Kaya, başına isabetedenkurşunla yaralandı. Silahı kimin kullandığı tespit edilemezken, Erzurum Oltu doğumlu şahıs Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Şahsın hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Yavuzselim Mahallesi sakinleri gece geç saatlere kadar sokaklarda bekleyişini sürdürürken, mahalledeki akil adamların ve sivil toplum örgütü yöneticileri ile mahalle muhtarlarının araya girdiği ve grubu sakinleştirdiği belirtildi. Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, bin kişilik bir güvenlik gücünün bölgede olaylara 4-5 ayrı koldan müdahale ettiğini ifade ettiler. Öte yandan Asayiş, Terörle Mücadele ve Olay Yeri inceleme Şube Müdürlüğü ekipleri, silahla yaralama olayıyla ilgili geniş çaplı araştırma başlattı. Yavuzselim Mahallesi’nde silahların kullanılması ve bir kişinin ağır yaralanmasının ardından bölgeye 100 kişilik komando timi sevk edildi. Gergin gecede Teksaslı taraftarlar da yürüyüş yapınca polis gruba müdahale etti. Üç gündür olayların sürdüğü merkez Yıldırım ilçesinde çevik kuvvet ve özel harekat ekiplerine takviye olarak İl Jandarma Komutanlığı’ndan 5 tim bölgeye sevk edildi. Yavuzselim Polis Merkezi önünde konuşlanan ekiplerin, muhtemel eyleme müdahele edeceği belirtildi. İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya da Vali Vekili ile krizi birlikte yönetti. Bursaspor taraftar grubu Teksas da Yavuzselim Mahallesi’nde yürüyüş yaptı. Yavuzselim Polis Merkezi yanına gelen gruba polis müdahele etti. Pala lakaplı bir genç gözaltına alındı.

"Bursa'nın huzurunu bozdurtmayız"

Yaşanan olaylar üzerine 31 Ekim günü Vali Harput bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Bursa’nın huzurunu bozdurtmayacaklarına dikkat çeken Vali Harput, "Bütün bu olaylarda aktif olarak yer alan kişilerin toplam sayısı 200 civarındadır. Bunların destekçileriyle beraber bu sayı 800'ü bulmaktadır. Bu iki tarafı toplam sayısıdır. Bursa'da 2 milyon insan yaşıyor. Türkiye'nin en huzurlu ve refah şehri olan Bursa'da mevcut huzur ve güveni 200 kişilik bir güruha bozdurtmayız. Büyük bir olgunlukla, tahriklere kapılmadan,Bursa'nın huzurunun bozulmaması için aklıselimle davranan vatandaşlarıma özellikle teşekkür etmek istiyorum. Esasen 3 gün önce iki bayramı bir arada kutladık. Her iki bayram bizim çimentomuzdur dedik. Hepimizi aynı şemsiye altında aynı bağlarlarla bağlayan bağdır." şeklinde konuştu. Bu konuda MİT, emniyet, askeriye ve belediye yetkilileriyle geniş bir toplantı yaptıklarını, olayların sebeplerini, kimlerin iştirak ve tahrik ettiğini görüştüklerini anlatan Harput, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünden itibaren hassas bölgelere ciddi bir kuvvet takviyesi yapıldı. Biz polis devleti görüntüsü vermek istemeyiz. Ama gerektiğinde de polisi, jandarmayı en iyi şekilde, hem görülecek, hem görevini en güçlü yapacak şekilde ihtiyaç duyulan yerlere yığarız. Bugün ikindiden itibaren çok ciddi olarak, kuş uçurtmayacak şekilde bu ekipler görev yapacak. Bunun dışında sosyal medyayla halkın tahrik edildiğini görüyoruz. Bu yakın takibimizde. Kitleleri olay çıkarmaya teşvik suçu mahiyetinde olması bakımından, aynı zamanda benzer olaylara yol açmaması için, emniyet ve adli merciler tarafından sosyal medya yakın takibe alındı. Bu konuda kimin yanlışı varsa hesabı sorulacak. Açık ve gizli yerlere kamera sistemleri konuldu. Kimsenin yaptığı yanına kâr kalmayacak. Ben yapıyorum, kimse görmez diyemeyecek, kaçamayacak. Bilinen kameraların yanına gizli kameralar da koyduk. Toplumun huzununu bozmak isteyen kötü niyetli porovokatörlerin kanunun yakasına yapışması sağlanacak. Polis, jandarma ve adli merciler arasında güçlü bir koordinasyon sağlanarak, olaylara karışanların anında enselenip hemen adli mercilere intikal ettirilmesi konusunda tam bir mutabakat sağlanmıştır". Olaylara karışanların gözaltına alınmaya başlayacağını açıklayan Harput, "Olaylarla ilgisi tespit edilen kişilere yönelik bu akşamdan itibaren gözaltılar başlayacak. Bu konuda sayı veremeyeceğim. Maksadımız şehrimizin ve ülkemizin huzurudur. Hiçbir insanımızın ayağına diken batmasına katlanamayız. Bir vatandaşımızın ayağına batan diken, bizim yüreğimize saplanan hançerdir. Masum insanlara ideolojik emellerini tatmin için zarar verenlere müsaade ve müsamaha söz konusu değildir. Devlete ve vatana kalkan el mutlaka kırılır ve kırılacaktır. Ama bu eli mutlaka devlet kıracaktır. Devlet adına başkaları değil, bunun altını çiziyorum. Herkes devlete salim bir akılla, yanlışa destek vermeyerek, yanlışın devlet tarafından düzeltilmesini sağlayacaktır. Güvenliği devlet olarak sağlayacak gücümüz de var, kararlığımız da var. Hiçbir suçun cezasız kalmayacağını herkes bilsin. Hukuk devletinde elbette anında infaz olmaz. Ama doğru işleyen adalet çalışır ve suçlunun mutlaka cezasını verir ve verecektir. Vatandaşlarımızdan özellikle sabır ve metanetlerini bozmadan işlerinin başında huzur içinde çalışmalarını rica ediyorum. Devlet bu yanlışı yapanlara bunun hesabını mutlaka soracak ve onlara gereken cevabı verecektir" dedi.

Gözaltılar başladı

Bursa Valisi Şahabettin Harput'un açıklamalarının ardından 31 Ekim günü akşam saatlerinde 3 gündür gerginlik yaşanan Yavuzselim ve Ulus Mahalleleri’nde gözaltılar başladı. Onlarca akrep ve çevik kuvvet otobüsü, gruplar halinde Yavuzselim sokaklarında toplanan BDP karşıtı kalabalığa, "Vatanınızı seviyorsanız dağılın. Şiddet kullanmak zorundayız." diyerek ikazda bulundu. Bir kişinin, "Zaten vatanımızı sevdiğimiz için buradayız." diye bağırması üzerine yaşanan gerginlik kameralar tarafından saniye saniye görüntülendi. Polis ekipleri, ihtarlara uymayan birçok vatandaşı gözaltına aldı. Koltuk değneğiyle yürüyen Yavuzselim Mahallesi Muhtarı Aslan Ali Yıldız da, öfkeli kalabalığı sakinleştirmeye çalıştı.

14 kişi gözaltında

Bursa Valisi Şahabettin Harput, 2 Kasım günü yaşanan gerginlikle ilgili son durumu değerlendirdi. Bursa’nın huzurunu kimsenin bozamayacağını ifade eden Harput, “Çok az sayıdaki insanın bilinçsiz, sorumsuz, duyarsız ve provokatör hareketleriyle Bursa’nın huzurunu bozamayacağını açıkça ifade ettim. Buna müsaade ve müsamaha edilmeyeceğini söyledim. Edenleri de gözaltına alma faaliyetleri başladı. Bu süreç ve tedbirler devam ediyor. Vatandaş arasında bir problem yok. Bunu herkes biliyor. Vatandaşın bir araya gelerek gerek benim yanımda gerek mahallelerde karşılıklı olarak bu tür kışkırtmalarda bulunmama adına güzel bir dayanışma sergilediğini görüyoruz. Bu durum beni mutlu ediyor. Bursa’nın toplu olarak gösterdiği sağduyu, duyarlılık ve yanlışa karşı gösterdiği tepki bizim üzerinde durduğumuz önemli yaklaşımdır. Bu yaklaşım dolayısıyla bütün Bursalılara çok teşekkür ediyorum. Bursa’nın gündemi ilerleme, büyüme ve kalkınmadır.” dedi.

Son gözaltı sayısı ile ilgili sorulan soruya da cevap veren Harput, 14 kişinin gözaltına alındığını, sayının artabileceğini sözlerine ekledi.

Mahallede hayat normale döndü

28 Ekim Pazar günü bir grup BDP'linin ölüm oruçlarına destek için yürümek istenmesi ile başlayan gerginlik 2 Kasım’a kadar sürdü. Bin 600 polisin iki ayrı mahalleye eş zamanlı düzenlediği operasyonda 16 kişi gözaltına alındı. Olayları provoke etmekle suçlanan birçok kişi de güvenlik ve polis kameralarından tespit edilerek dün gece yakalandı. Operasyonlarda 14 kişinin daha gözaltına alındığı duyuruldu.

4 gecede savaş alanına dönen sokaklarda yaşanan gerginlik, yetkililerin mahalle ileri gelenleriyle yaptığı görüşmeler ve polisin operasyonuyla sona erdi. Taşlı sopalı kavgalar ve polisin biber gazlı müdahalesine sahne olan sokaklarda esnaf yeniden dükkanlarını açarken, çocuklar da okullarına rahatlıkla gitmeye başladı. Yavuzselim Mahallesi Muhtarı Aslan Ali Yıldız, güvenlik güçlerinin gerekli tedbirleri almasından sonra bölgede hayatın normale döndüğünü ifade ederek, "Şu anda hayat normale döndü. Hiçbir problemimiz yok. Kimse yaygara yapmasın. Allah'a çok şükür çok güçlü bir devletimiz var. Gerektiğinde baba şefkatinde yaklaşıyor, gerektiğinde de icabını yapıyor. Vali bey bizi toplantıya çağırdı. Gerekenleri konuştu. Yazık. Kutsal emanetleri alan, Mısır seferine giden, adını taşıdığımız Yavuz Sultan Selim Han'a yakışır bir mahalle olalım. O büyük padişahın adını taşıyoruz. Ortada hiçbir şey yokken söylentilerle olayları büyüttüler. Beni seversin veya sevmezsin ama beraber yaşamak zorundayız. Benim muhtar olarak söylemediğim sözleri ben söylemişim gibi aksettiriyorlar. Ulus Muhtarı İlhami Ağ ile birlikte tarafları sakinleştirmek için elimizden geleni yaptık. Buradaki halkımızda şimdi sağduyu hakim, başka bir olay da olmayacaktır. Herkes sağduyu sahibi." dedi
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.