SON DAKİKA
Hava Durumu

Top değil ses bombası

Bursa'da iftar ve sahur vakitlerinde top atışı yerine teknolojik ses bombası kullanılıyor. Top atışlarında kullanılan bezlerin çevre kirliliğine yol

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2015 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2015 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Top değil ses bombası
Bursa'da iftar ve sahur vakitlerinde top atışı yerine teknolojik ses bombası kullanılıyor. Top atışlarında kullanılan bezlerin çevre kirliliğine yol açması ve ses bombasının daha teknolojik olması sebebiyle Bursa Büyükşehir İtfaiyesi ekipleri son sistemi kullanıyor.
Osmanlı'dan bu yana ramazanda sahur ve iftar vakitlerini duyurmak için kullanılan geleneksel Ramazan topu tarih oldu. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osmangazi ve oğlu Orhangazi'nin de türbelerinin bulunduğu Tophane sırtlarından asırlardır devam ettirilen Ramazan topu uygulaması yerini, gelişen teknolojiyle birlikte ses bombasına bıraktı. Geçtiğimiz yıllarda geleneksel olarak uygulamada olan Ramazan toplarının içerisine parça bezler dolduruluyordu. Topun içine doldurulan bezlerin etrafa saçılarak kirliliğe sebep olması nedeniyle uygulama yerini ses bombasına bıraktı. Ses bombası, iftar ve sahur vakitlerinde bir itfaiyecinin kontrolünde patlatılıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı ekipler, iftarda bir kez, 'kalk' ve 'imsak' için sahurda iki ses bombası patlattı. Eski topların hemen önünde patlatılan ses bombası vatandaşların ilgisini çekerken, eski toplar ise turistik gezi yapanların fotoğraf çektirdiği araçlar haline geldi. Tophanede ailesi ile birlikte vakit geçiren Cengiz Vural, Bursa'da Ramazan ayının çok farklı ve güzel olduğuna dikkat çekerek, "Bursa'da Ramazan çok farklı. Her açıdan baktığınızda Bursa manevi ortamı ve Ramazan'ın birbirinden farklı güzellikleriyle yaşanması sebebiyle bizim için de farklı bir noktada. Eskiden burada toplara bez parçaları sıkıştırılarak atış yapılırdı. Bu sistem hem güvensiz hem de yetersiz kalıyordu. Şimdi ses bombası sistemine geçildi. Bursa'nın her yerinden duyuluyor ve çevreyi kirletmiyor. Bu gelenek güzel bir şekilde devam ettiği için mutluyuz" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.