SON DAKİKA
Hava Durumu

Uludağ Üniversitesi'nde NUTUK dersi komedisi...

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2013 22:18
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2013 23:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Uludağ Üniversitesi'nde  NUTUK dersi  komedisi...
Türkiye’de sadece Uludağ Üniversitesi’nde okutulmakta olan NUTUK dersi, Ergenekon davası’nda yargılanan ve savcı tarafından hakkında ağarlaştırılmış müebbet istenen Mustafa Yurtkuran’ın Uludağ Üniversite’si rektörlüğü döneminde Tıp Fakültesi de dahil bütün bölümler için zorunlu ders olarak müfredata eklendi.

AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım; “NUTUK’un sadece Uludağ Üniversitesi’nde ders olarak okutulmaya devam ediyor olmasını, ihtilal zihniyetinin simgesi ve sloganı haline getirilme çabalarını doğru bulmuyorum”dedi.

Türkiye’de sadece Uludağ Üniversitesi’nde okutulmakta olan NUTUK dersi, Ergenekon Davası’nda yargılanan ve savcı tarafından hakkında ağarlaştırılmış müebbet istenen Mustafa Yurtkuran’ın Uludağ Üniversite’si Rektörlüğü döneminde Tıp Fakültesi de dahil bütün bölümler için zorunlu ders olarak müfredata eklendi.

AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım; “NUTUK’un sadece Uludağ Üniversitesi’nde ders olarak okutulmaya devam ediyor olmasını, ihtilal zihniyetinin simgesi ve sloganı haline getirilme çabalarını doğru bulmuyorum” dedi.

Türkiye’de son 10 yıllık dönemde gerek dış politikada gerekse iç siyasette hızlı değişimler yaşandı kuşkusuz. Bu inkârı mümkün olamayan değişimler farklı çevreler tarafından muhtelif şekillerde yorumlandı.  Geçtiğimiz son 10 yılda devletin yakın geçmişiyle, darbelerle yüzleşmesi kendi halkıyla barışın önündeki engellerin en büyüğünü ortadan kaldırdı. Fakat hâlâ darbelerin izleri sokak, cadde isimlerinde, okul isimlerinde ve bazı kurumların uygulamalarında yaşamaya devam ediyor.

TÜRKİYE’DE SADECE ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NDE…

Ergenekon Davası’nda yargılanan ve savcı tarafından hakkında ağarlaştırılmış müebbet istenen Mustafa Yurtkuran’ın Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü döneminde “Nutuk” adı altında zorunlu bir ders müfredata dahil edildi. Yurtkuran, BUTTİM’de 44. Milli Pediatri Kongresi'nin açılış töreninde yaptığı bir konuşmada bu dersin 2000-2001 öğretim yıllında tüm bölümlerde okutulmaya başlatılacağını duyurmuştu. “NUTUK” adı altında okutulan bu “zorunlu” ders “Atatürk İlke ve İnkılapları” dersinin haricinde o günden bugüne halen okutuluyor. Üstelik bu uygulama Türkiye’de sadece Uludağ Üniversitesi’ne has. Diğer hiçbir üniversitenin müfredatında zorunlu olarak her bölüme okutulan “Atatürk İlke ve İnkılapları” haricinde “NUTUK” adı altında bir ders bulunmamakta.

Dikkat çekici olan bir durum ise NUTUK dersinin meslekleri ile uzaktan yakından ilgisi olamayan bölümler için dahi “zorunlu ders” olarak okutulması. Mesela bu ders Tıp Fakültesi’nde 3. yarı yılda zorunlu olarak okutuluyor.

“NUTUK İHTİLAL ZİHNİYETİNİN SİMGESİ HALİNE GELMEMELİ”

Gazetemize konu hakkında değerlendirmede bulunan AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, şu açıklamayı yaptı:

“Hükümetlerimiz, devlet kurumları, sivil toplum örgütleri ve toplumun her kesiminin iyi niyetli çaba ve gayretleri ile 12 Eylül ve 28 Şubat’ın izleri silinmeye devam ediyor. Gelinen nokta, milletimizi genel olarak memnun ederken, sivil iradenin yerleşmesi, demokratikleşme sürecine yönelik iyileştirmelerin devam etmesi ve o karanlık günlere geri dönülmemesi için alınması gereken tedbirlerin yoğunlaştırılması yönündeki beklentiler de büyüyor. Ancak bu olumlu tablodan rahatsız olan ihtilal zihniyeti boş durmuyor elbette. İhtilal zihniyeti, sınıf, okul, cadde, sokak vb. kamusal alanlara, sürek avının simge isimleri verilerek yaşatılmaya çalışılıyor. Maalesef benzer durumlarla zaman zaman Bursa’da da karşılaşıyoruz.”

Bu durumun bir örneği olarak 12 Eylül’ün bir ürünü olarak değerlendirdiği ve Uludağ Üniversitesi’nde okutulan NUTUK dersini gösteren Yıldırım şunları kaydetti:

“Bunun bir örneğini de; 12 Eylül ürünü olarak, Uludağ Üniversitesi’nde NUTUK’un ders olarak okutulmaya başlanmış olması oluşturmaktadır. Atatürk İlke ve İnkılâpları dersi neredeyse her kademe okulda okutulmaya devam ederken ve bu duruma saygı gösterilirken, NUTUK’un sadece Uludağ Üniversitesi’nde ders olarak okutulmaya devam ediyor olması, ihtilal zihniyetinin simgesi ve sloganı haline getirilme çabalarını doğru bulmuyorum. Zira, hiç kimsenin bu ve benzeri kaynakları kendi uhdesine alması, simgesi ya da sloganı haline getirmesi, bunun üzerinden insanları kamplara, gruplara ayırması, hele çökmüş zihniyetlerine alet etmelerine asla müsaade etmedik, etmeyeceğiz.”

Türkiye’ye yaklaşmakta olan barış ve huzur ortamına dikkat çeken Yıldırım; “ Üniversite yönetiminin, dersin devamı konusunu en kısa sürede yeniden değerlendirip, bu duruma artık bir son vermelerinin yararlı olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.