SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa, Hatay’ın her noktasına dokunuyor!

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2023 22:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2023 22:31

İstiklal Marşı’mız nasıl başlıyordu:  Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

Savaş değildi ama ondan çok daha ağır bir tablo vardı ortada ve Türk devleti dimdik ayaktaydı. Türk milleti Milli Mücadele ruhuyla hareket ediyordu. 


Depremin 8 gününden itibaren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hatay’a görevlendirilmişti. Nurdağı'ndan hızlıca buraya intikal eden Büyükşehir Belediyesi şehrin girişinde TÜVTÜRK tesislerinde konuşlandı. Şehir bitikti ve her alanda hizmete ihtiyacı var. Biz 32. gün oradaydık ve Büyükşehir Belediyemiz gerçekten canla başla çalışarak önemli oranda sorunların giderilmesini sağlamış durumda. 


Bölgeyi biraz gezdikten sonra Büyükşehir Belediyesi'nin 3 bölgede kurmaya başladığı konteyner kentlerin ilkine ulaştık. Burada bizi Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti MKYK Üyesi Ayhan Salman ve Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın karşıladı. Konteynerlerin bir yandan kurulu hızlıca yapılırken bir yandan da altyapıları oluşturuluyor, kanalizasyon si ve elektrik bağlantıları yapılıyordu. Burada Büyükşehir Belediyesi ile Umuda Koşanlar Derneği ile birlikte kuruyor konteyner kenti. Hummalı bir çalışmayı izledik. 


Bir bölgede ki en büyük olan bölgede altyapı çalışmaları devam ederken, 50 bin metrekare alandan oluşan iki bölgenin alt yapısını tamamlayan ekipler, bu bölgelerde konteyner kurulumunu hızlandırdı. İki bölgede 400’e yakın konteynerin kurulumu tamamlanırken, çalışmalar aralıksız devam ediyor.


Başkan Aktaş yapılan çalışma hakkında bilgi verirken öncelikle vatandaşların çadırlardan konteyner kentlere bir an önce alınması için kurulumların hızla devam ettiğini söyledi. Konteyner kentlerde depremzedelerin günlük hayatlarını devam ettirebilmeleri amacıyla sağlık ocağı, ibadethane, berber, çocuk oyun alanları, örgün eğitimi devam ettirebildikleri çok maksatlı çadırlar, yemekhane ve çamaşırhane gibi sosyal yaşam alanları da oluşturduklarını anlatan Aktaş, üç ayrı bölgede 110 bin metrekare alana toplam 2 bin konteynerlik 3 kent oluşturma çalışmasının devam ettiğini vurguladı. 


Hatay’da gerek yapılan hizmetler gerekse kurulan Bursa mahalleleri ile Bursa isminin yaşayacağını vurgulayan Aktaş, konteyner kentlerin sokaklarına da Bursa’ya ait isimlerin verileceğini aktardı. Aktaş, tamamen yeniden inşa edilmesi gereken Hatay’da bir yandan enkaz kaldırma çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirtirken bir yandan da hayatın canlanması adına da çalışmalar yapıldığını söyledi.


Bursa Konteyner Kentine yakın bir mesafede ikinci bölge olarak nitelenen alanda da Çilek Mobilya işbirliği ile yapılan ikinci konteyner kente geçiyoruz. Bursa Çilek 500 Konteyner Kenti’nde de hummalı bir çalışma hızlı bir kurulum mesaisine şahit oluyoruz. Çilek Mobilya tarafından üretilen ve demonte olarak buraya getirilen konteynerler 4 kişinin barınacağı şekilde dizayn edilmiş. Duş ve tuvaletler ise konteyner kentin farklı noktalarına kuruluyor ortak kullanım için,. Yine konteyner kentlerde sosyal alanlar da oluşturuluyor. 


Üçüncü bölge ise bu iki bölgeye biraz daha uzak ancak anayol kenarında. Şu anda altyapısı tatatmanmak üzere ve kısa sürede burada da konteynerlerin kurulumu başlayacak. Sonraki durağımız MOBSAN ismi verilen mobilya sanayi sitesindeki yardım koordinasyon merkezi. Hatay’a sevk edilen tüm yardımlar burada Bursa ekibi tarafından sevk idare edilerek depremzedelere ulaştırılıyor. 


Onlarca Büyükşehir Belediyesi çalışanının hizmet verdiği alanda aklınıza gelebilecek tüm yardım malzemeler tasnif ediliyor, kayıt altına alınıyor ve kayıtlı bir şekilde depremzedelere ulaştırılıyor. Belediye çalışanlarımızla gurur duyuyoruz.  Tekbirlerle uğurluyorlar bize var olsunlar. 
Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere Bursa belediyelerinin afet bölgesinde yaptığı çalışmalar gerçekten gösterişten uzak ama depremzedelere en kısa zamanda en iyi imkanları sağlamak üzere kurgulanmış. TÜVTÜRK’teki koordinasyon noktasına döndüğümüzde oradaki arkadaşlarla da konuşuyoruz. Bir an bile durmuyorlar. Sistem tıkır tıkır işliyor ve her geçen gün daha iyiye doğru gidiyor Hatay


Bursa Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir olarak Bursa’da ne hizmet veriyorsa belki daha fazlasını Hatay için de veriyor. Siyasetten arındırılmış olarak bakıldığında çok büyük işler yapıldığını görmek mümkün. 90 milyon liraya geçmiş Büyükşehir Belediyesi’nin ilk ay yaptığı hizmetlerin tutarı. 31 belediyenin görev yaptığı Hatay’a sorumluluk almış ve koordinasyonu sağlayan Aktaş’ın sahaya hakimiyeti de inanılmaz. Burada tecrübesini koşturduğunu net olarak söyleyebiliriz. 
Önemli bilgilerden birisi de Büyükşehir Belediyesi'nin halen bölgede 600’e yakın çalışanı ve 200’e yakın aracı görev yapıyor. Başkan Aktaş, zaman zaman bu rakamın 2 bine yaklaştığını anlattı. Muazzam bir organizasyon. Tabi Büyükşehir Belediyesi’nin halen Kahramanmaraş’ta hizmet veren ekipleri olduğunu da hatırlatalım. 


Bölgeden ayrılmadan TÜVTÜRK’teki merkezde Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la sohbet ediyoruz. Bursa ile ilgili görüşlerini bir başka yazıda aktaracağım ama özellikle aktarmak istediğim konu şudur ki, Başkan Aktaş bölgeye desteğin sürmesi gerektiğinin altını kalın bir çizgi ile çizdi ve tüm vatandaşlara desteğin devam etmesi çağrısında bulundu. Ramazan’da  iftar sofralarını deprem bölgesine kaydıracaklarını anlatan Aktaş çok önemli o tespitlerinden bir kısmı şöyle: “Hatay, Gaziantep Nurdağı, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da her hafta birer iftar vereceğim. İbret alınması için birine 1050 Konutlardan, birine Merinos altından, birine Altıparmak’tan 8-10 kişiyi götürerek depremin verdiği zararı göstermek istiyorum. Bu işin şakası falan yok. Bizim Bursa olarak dönüşmekten başka çaremiz yok. 40-50 yıllık binalarımızla alakalı, kaçak binalarla alakalı daha radikal tavırlar içerisinde olmamız gerekiyor. Dönüşüm işini daha da arttırmalıyız. Her şey devletten beklenmemeli. İnsanlarımız da dönüşümü istemeli. Eski binasını verip yerine aynı metrekarede sıfır bina istemekle dönüşüm olmaz. Bursa’yı dönüştürmek zorundayız. Bu konuya dört elle sarılmamız gerekiyor. Deprem gerçeğine göre evlerimizi inşa etmek zorundayız.” 


Devam edeceğiz…
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.