SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa’da sonucu Efkan Ala ve Varank belirler!

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2023 22:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2023 22:03

Ramazan ayını geride bıraktık ve artık seçim tüm gündemimizi meşgul edecek. O halde şöyle bir süreci özetlemekte yarar var.

Kısa bir süre önce milletvekili listeleri kesinleşti. Bursa’da Cumhur İttifakı’nda hemen hemen hiçbir sorun yaşanmazken, millet ittifakı partilerinde ise listeler büyük hayal kırıklığı yaşanmasına yol açtı. Cumhur İttifakı’nda MHP, BBP ve Yeniden Refah listelerinde bir sürpriz yaşanmadı. Tabanların hemen hemen tahmin ettikleri isimler listelerde yer aldılar.

AK Parti’de ise sürprizler yaşandı. Bursa’ya geldikten sonra seçimlerde ciddi başarı sağlanmasının mimarı olan Efkan Ala beklendiği gibi listede birinci sırada yerini aldı. İkinci bölgeye ise kabineden gelen Mustafa Varank ilk sıradan girdi. Efkan Ala’ya Varank’ta katılınca Bursa AK Parti adına güçlü bir liste oluştu. Mustafa Esgin’in sahada oldukça etkin olmasına rağmen listeye girememesi ise şaşırtıcı oldu.

Varank’ın gelişiyle birlikte AK Parti teşkilatlarına da bir hareketlilik geldiğini söyleyebiliriz. Varank’ın enerjisi ve Togg özellikle gençlerin ilgisini çekme noktasında oldukça etkili oldu diyebiliriz. Efkan Ala beyin olmaz  dediklerinin listede olmadığını da ifade edelim. Dengeli bir liste olduğunu da aktaralım. Teşkilatın da belediye başkanının da etkisi listelerde görüntü. Tabi Efkan Ala bey etkisi de net.

Aday listelerindeki bir başka sürpriz ise Faruk Çelik'in Artvin’den aday gösterilmesi. Çelik için başka şehirler de gündeme gelmişti ancak son tahlilde Artvin’den aday yapıldı. Bursa’daki listelerinde etkili olduğunu söyleyemeyiz. Çelik’e yakın isimlerden listeye giren Mustafa Yıldırım var ancak onunda sırası çok da seçilebileceği bir sıra değil. Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Ahmet Yıldız’ın daha önde olması bekleniyordu ancak onun da 6. Sırada yer alması listedeki ufak tefek sürprizlerden biriydi.

Gelelim muhalefete.

CHP listeleri parti tabanında şoke etkisi oluşturdu. Daha önce AK Parti Bursa Milletvekilliği yapan Cemalettin Kani Torun, Gelecek Partisi kontenjanından 2. Bölge 2. Sıraya geldi. Saadet Partisi adayı Mehmet Atmaca ise 1 bölge 3 sırada yer aldı. Örgütten gelen ve son 3 yıl il başkanlığı yapan İsmet Karaca ise ancak Atmaca’nın ardından 4 sırada aday gösterildi ki seçilme şansı neredeyse yok. Zaten birinci bölgede tabanın rahatsızlığı bir oy TİP’e bir oy Kılıçdaroğlu'na söylemleri ile vücut buluyor.

Hangi sıradan aday olacağı merak edilen bir diğer isim olan Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal 2.bölgede Cemalettin Kani Torun’un ardından 3 sıradan aday gösterildi. Dahası Sarıbal’ın son gece operasyonuyla 5 sıradan 3 sıraya çekildiği kulislerde uzun süre konuşuldu.  Sarıbal’ın Bursaspor’un Amerspor’la yaşadığı sorunda Amedspor’dan yana tavır koyan Sarıbal’a karşı Bursaspor taraftarının tepkisi de devam ediyor. Bu önümüzdeki süreçte CHP ve Sarıbal’ı zorlayacak.

İYİ Parti ise masada yaşanan kalkıp oturma operasyonun ardından kan kaybetmeye listeleriyle de devam ediyor. Son anda temayül yoklaması yapılması ve partinin önemli isimlerinden biri olan İsmail Tatlıoğlu’nun adaylıktan feragat etmesi bir anda listeyi oldukça zayıflattı.

Temayüldeki sıramaya genel olarak uyulsa da temayüle katılımın çok sınırlı olması nedeniyle parti tabanında da homurtular hala devam ediyor. İYİ Parti oy düşüşünü engelleyemediği gibi son çare olarak Ankara’da karanlık bir cinayete kurban giden Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş üzerinden siyaset yapmaya çalışıyor.

Bir özet yaparsak Bursa’da Cumhur İttifakı işine bakıyor Millet İttifakı ise kendi içindeki sorunlarla boğuşuyor. Muhalefetin Bursa’da öyle beklediği havayı yakalayamadığını söyleyebiliriz. Hatta her geçen gün daha da güç kaybettikleri de gözleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.